Домаћи привредници "тринаесто прасе"

Домаћи привредници још чекају да их држава ослободи плаћања царина приликом увоза машина које користе у производњи.

Република Српска 20.12.2016 | 08:08
Домаћи привредници "тринаесто прасе"
На увоз ових машина плаћа се царина, осим ако није реч о машинама које су пореклом из неке од земаља са којима БиХ има потписан уговор о слободној трговини и у том случају плаћа се само ПДВ. С друге стране, ако нека домаћа фирма увезе опрему из Кине, САД или неке друге земље са којима БиХ нема уговор о слободној трговини, онда плаћа ПДВ и царину од 5, 10 или 15 одсто, у зависности од врсте машине.

Што је још апсурдније, за предузећа која послују у БиХ, а у власништву су странаца, када улажу у опрему постоји могућност ослобођања од увозних даџбина.

Надаље, новим Законом о царинској политици који је донесен још 2015. године предвиђено је да привреда у БиХ буде ослобођена од плаћања царине на увоз машина које ће користити у процесу производње, али се овај закон још не примењује. Привредници кажу да држава на овај начин кочи напредак домаће привреде и да су у односу на стране дискриминисани у својој држави.

- Десет година тражимо да се машине које служе за производњу ослободе царина јер нам је привреда заостала, а изостаје било каква подршка за нове инвестције - наглашава привредник Саша Тривић.

Он наглашава да нема никаквог разлога да се наплаћују царине јер немамо производњу домаћих машина, те царина у том случају не представља заштитну меру него начин опорезивања домаће привреде.

Бруно Бојић, председник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже да би укидање царина приликом увоза опреме за производњу омогућило проширење производње и модернизацију производне технологије.

Како ствари стоје, примена Закона о царинској политици у БиХ планира се тек од 1. јануара 2018. године. У Управи за индиректно опорезивање БиХ кажу да су они донели потребне одлуке за почетак примене Закона о царинској политици које је потом требало послати Савету министара БиХ на усвајање.

- Међутим, нисмо их послали на усвајање, јер је у међувремену у Европској унији на снагу ступио нови закон о царинама који подразумева неколико промена. Сада морамо те одлуке да ускладимо са њиховим новим прописима. То ће бити приоритет у следећој години - каже Ратко Ковачевић, портпарол УИО БиХ.

Једноставније царињење

Ковачевић напомиње да нови Законом о царинској политици предвиђа електронски поступак провоза и електронско подношење царинских пријава, односно потпуно безпапирно пословање УИО и свих учесника у царинском поступку, што ће убрзати процедуре царињења роба и умањити трошкове привредницима.

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

20.12.2016 07:22

Само да не буду камиони, аутомобили и слично "производне машине".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Витални интерес

20.12.2016 08:10

Досло је до повреде виталног националног интереса. Босњаци тразе да се поред прасета стави и јање. Тек онда мозе доци до смањења царина. Развојна политика у БиХ се налази на овом нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

20.12.2016 09:01

Оно сти је вазно за сваког инвеститора био он домаци или страни је да инвестиција доноси профит и да постоји дугороцна сигурност.Наса дрзава није испунила ни један од ових услова па зато инвестиција и нема а политицке елите их и не зеле јер она знаце нова радна мјеста ситог радника а сит радник поциње да размисља и пита а то знаци крај монопола политицких елита на све поре зивота.Овако дрзава је и послодавац и она која прописује правила а напад на политицаре је напад на дрзаву и могуцност да останете и без оно мало милостиње коју дрзава даје.Зато сутимо и кад нас запљусне криминал и корупција,повампирени фасизам,релативизирају се злоцини,морал као категорија не постоји,а они који би требали бити коректори друства интелигенција,црква,суте да не би довели у питање конфор који имају захваљујуци мало издаснијој милостињи од корумпиране елите и задузивањем следецих генерација.Сутимо јер се бојимо,сутимо и кад нам је рат поново закуцао на врата,као да се то нас не тице и бојим се да цемо се отријезнити кад се пробудимо у некој другој дрзави са најлонском кесом у руци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

20.12.2016 10:46

Од Американаца цете цесто цути да Америком управља долар. РС управља отудјена олигархија која себи баснословне плате намице од кредита а при том гусе све у РС. Јос у рату сам покусао производити, неко вријеме је то опстајало а онда пропало. А правио сам изузетно квалитетну робу. Имала је своју цијену и није могла проци у земљи гдје је народ доведен до просјацког стапа. Посто народ све ово упорно изгласава, сретно му било.

ОДГОВОРИТЕ