Domaći privrednici "trinaesto prase"

Domaći privrednici još čekaju da ih država oslobodi plaćanja carina prilikom uvoza mašina koje koriste u proizvodnji.

Republika Srpska 20.12.2016 | 08:08
Domaći privrednici "trinaesto prase"
Na uvoz ovih mašina plaća se carina, osim ako nije reč o mašinama koje su poreklom iz neke od zemalja sa kojima BiH ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini i u tom slučaju plaća se samo PDV. S druge strane, ako neka domaća firma uveze opremu iz Kine, SAD ili neke druge zemlje sa kojima BiH nema ugovor o slobodnoj trgovini, onda plaća PDV i carinu od 5, 10 ili 15 odsto, u zavisnosti od vrste mašine.

Što je još apsurdnije, za preduzeća koja posluju u BiH, a u vlasništvu su stranaca, kada ulažu u opremu postoji mogućnost oslobođanja od uvoznih dadžbina.

Nadalje, novim Zakonom o carinskoj politici koji je donesen još 2015. godine predviđeno je da privreda u BiH bude oslobođena od plaćanja carine na uvoz mašina koje će koristiti u procesu proizvodnje, ali se ovaj zakon još ne primenjuje. Privrednici kažu da država na ovaj način koči napredak domaće privrede i da su u odnosu na strane diskriminisani u svojoj državi.

- Deset godina tražimo da se mašine koje služe za proizvodnju oslobode carina jer nam je privreda zaostala, a izostaje bilo kakva podrška za nove investcije - naglašava privrednik Saša Trivić.

On naglašava da nema nikakvog razloga da se naplaćuju carine jer nemamo proizvodnju domaćih mašina, te carina u tom slučaju ne predstavlja zaštitnu meru nego način oporezivanja domaće privrede.

Bruno Bojić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH, kaže da bi ukidanje carina prilikom uvoza opreme za proizvodnju omogućilo proširenje proizvodnje i modernizaciju proizvodne tehnologije.

Kako stvari stoje, primena Zakona o carinskoj politici u BiH planira se tek od 1. januara 2018. godine. U Upravi za indirektno oporezivanje BiH kažu da su oni doneli potrebne odluke za početak primene Zakona o carinskoj politici koje je potom trebalo poslati Savetu ministara BiH na usvajanje.

- Međutim, nismo ih poslali na usvajanje, jer je u međuvremenu u Evropskoj uniji na snagu stupio novi zakon o carinama koji podrazumeva nekoliko promena. Sada moramo te odluke da uskladimo sa njihovim novim propisima. To će biti prioritet u sledećoj godini - kaže Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Jednostavnije carinjenje

Kovačević napominje da novi Zakonom o carinskoj politici predviđa elektronski postupak provoza i elektronsko podnošenje carinskih prijava, odnosno potpuno bezpapirno poslovanje UIO i svih učesnika u carinskom postupku, što će ubrzati procedure carinjenja roba i umanjiti troškove privrednicima.

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

20.12.2016 07:22

Samo da ne budu kamioni, automobili i slično "proizvodne mašine".

ODGOVORITE
Name

Vitalni interes

20.12.2016 08:10

Doslo je do povrede vitalnog nacionalnog interesa. Bosnjaci traze da se pored praseta stavi i janje. Tek onda moze doci do smanjenja carina. Razvojna politika u BiH se nalazi na ovom nivou.

ODGOVORITE
Name

Osvit

20.12.2016 09:01

Ono sti je vazno za svakog investitora bio on domaci ili strani je da investicija donosi profit i da postoji dugorocna sigurnost.Nasa drzava nije ispunila ni jedan od ovih uslova pa zato investicija i nema a politicke elite ih i ne zele jer ona znace nova radna mjesta sitog radnika a sit radnik pocinje da razmislja i pita a to znaci kraj monopola politickih elita na sve pore zivota.Ovako drzava je i poslodavac i ona koja propisuje pravila a napad na politicare je napad na drzavu i mogucnost da ostanete i bez ono malo milostinje koju drzava daje.Zato sutimo i kad nas zapljusne kriminal i korupcija,povampireni fasizam,relativiziraju se zlocini,moral kao kategorija ne postoji,a oni koji bi trebali biti korektori drustva inteligencija,crkva,sute da ne bi doveli u pitanje konfor koji imaju zahvaljujuci malo izdasnijoj milostinji od korumpirane elite i zaduzivanjem sledecih generacija.Sutimo jer se bojimo,sutimo i kad nam je rat ponovo zakucao na vrata,kao da se to nas ne tice i bojim se da cemo se otrijezniti kad se probudimo u nekoj drugoj drzavi sa najlonskom kesom u ruci.

ODGOVORITE
Name

vss

20.12.2016 10:46

Od Amerikanaca cete cesto cuti da Amerikom upravlja dolar. RS upravlja otudjena oligarhija koja sebi basnoslovne plate namice od kredita a pri tom guse sve u RS. Jos u ratu sam pokusao proizvoditi, neko vrijeme je to opstajalo a onda propalo. A pravio sam izuzetno kvalitetnu robu. Imala je svoju cijenu i nije mogla proci u zemlji gdje je narod doveden do prosjackog stapa. Posto narod sve ovo uporno izglasava, sretno mu bilo.

ODGOVORITE