Анализа: Звездини странци-тешкаши у посљедњих 20 година...

Од Екезијеа, Авоџобија и Мајлса до Брауна и Цирбеса... Црвено-бели и даље чекају појачање на позицији петице или четворке који ће вероватно бити странац, а ево пресека неких од играча на тим позицијама који су долазили из иностранства и носили Звездин дрес с више или мање успеха.

Кошарка 22.12.2016 | 23:30
Анализа: Звездини странци-тешкаши у посљедњих 20 година...
Не да се - па не да. Али се назире крај. Од првог окупљања екипе Црвене звезде у августу ове године Дејан Радоњић је истакао да је приоритет у потрази појачања на позицији пет или четири на пет. То је и логично када се погледа рељеф тима, Огњену Кузмићу помаже Милко Бјелица, али то није баш његова позиција. Зато се тражи играч који ће да појача ротацију, а последње име које се појавило у том смислу је Американац Дион Томпсон, тренутно кошаркаш Галатасараја, али вероватно не задуго пошто је и Ергин Атаман говорио о раскиду сарадње.

Звезди би такав играч добро дошао, пре свега јер је искусан. Играо је за Бајерн из Минхена, за Галату, има Евролигашке утакмице у рукама и помогао би доста и знањем, а не само "месом" које би донео у рекет.

Док се чека коначан долазак центра ког присталице црвено-белих тако дуго очекују, а он ће по свему судећи бити странац, мало смо прочачкали кроз историју и погледали ко је све од странаца био господар, али и слуга рекета Црвене звезде.

Тако смо дошли до имена Двајта Стјуарта који је играо за Црвену звезду у сезони 1996/1997. Био је висок 2,05 и имао је преко 110 килограма. Био је пионир међу странцима уопште, а тада је за Звезду играо и Чарлс Смит који је играо на позицији бека.

На старту новог миленијума, тачније 2002. године, Звездин дрес са бројем 14 носио је снажни Тајрон Вашингтон. У Звезду је дошао из Фабријано Баскета из Италије, да би исте године отишао у Развојну лигу где је играо за Колумбус. Овај крилни центар годину дана касније потписао је за Галатасарај. Сезону раније дрес Звезде носио је и Ајзеа Морис.

Морис, 203 центиметра високи крилни центар 1992. године изабран је за 37 пика на драфту, а десет година касније носио је дрес Звезде одакле је отишао на Кипар, а четири године касније завршио каријеру. У Звезду је дошао из Ариса. Био је миљеник публике, имао је чудновату технику шута, али који је давао резултат. Навијачи су га волели и увек поздрављали с одушевљењем.

Вероватно најбољи странац уз Мајка Цирбеса на центарским позицијама био је Обина Екезије. Изузетно чврст у игри, са педигреом бившег НБА играча оправдао је све оно што се од њега очекивало. Знао је како да користи снагу коју је поседовао, Нигеријац је уносио противнике у кош. Имао је просек од око 16 поена и осам скокова у АБА лиги. Увек се звездашима појави осмех на помен његовог имена.

Била су ту и имена попут високог Славка Вранеша, Тунџија Авоџобија који је отишао из Звезде јер је управа била незадовољна његовим учинком (али ће остати упамћен по сцени у којој у другој утакмици полуфинала против Партизана није дозволио Дејану Милојевићу да изведе слободна бацања). Мање трагове оставили су и Кебу Стјуарт, те Ентони Мајлс који је волео да шутира тројке. Потписао је за Звезду у новембру 2010, а отишао у фебруару 2011. године, када је потписао за кинески Лиаонинг.

Елемдин Кикановић свакако спада у групу оних који су оставили добар утисак, а ту је иЛоренс Робертс који је имао проблема са повредама, али сигурно није остао добро у сећању навијача Звезде јер је прешао у Партизан.

Елтона Брауна и Софоклиса Скорцанитиса се сви сећају као не баш добар одабир црвено-белих, али је зато Мајк Цирбес вероватно један од бољих странаца који је играо у Звезди укупно гледано. Немац је у Звезду дошао из Бросе Бамберга, а и после одласка у Макаби остао је велики љубимац навијача. Што се и видело у последњем мечу Звезде у Евролиги када је добио овације у Пиониру.

У каквом ће нам се светлу представити наредни Звездин тешкаш? Наравно, уколико буде странац...

Звездини странци тешкаши у последњих 20 година:

Двајт Стјуарт (1996-1997)

Тајрон Вашингтон (2002)

Обина Екезије (2002-2003)

Славко Вранеш (2004)

Тунџи Авоџоби (2004/2005)

Кебу Стјуарт (2007)

Елмедин Кикановић (2007-2010)

Лоренс Робертс (2008-2009)

Ентони Мајлс (2010-2011)

Елтон Браун (2012-2013)

Софоклис Скорцанитис (2015)

Мајк Цирбес (2014-2016)

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар