Analiza: Zvezdini stranci-teškaši u posljednjih 20 godina...

Od Ekezijea, Avodžobija i Majlsa do Brauna i Cirbesa... Crveno-beli i dalje čekaju pojačanje na poziciji petice ili četvorke koji će verovatno biti stranac, a evo preseka nekih od igrača na tim pozicijama koji su dolazili iz inostranstva i nosili Zvezdin dres s više ili manje uspeha.

Košarka 22.12.2016 | 23:30
Analiza: Zvezdini stranci-teškaši u posljednjih 20 godina...
Ne da se - pa ne da. Ali se nazire kraj. Od prvog okupljanja ekipe Crvene zvezde u avgustu ove godine Dejan Radonjić je istakao da je prioritet u potrazi pojačanja na poziciji pet ili četiri na pet. To je i logično kada se pogleda reljef tima, Ognjenu Kuzmiću pomaže Milko Bjelica, ali to nije baš njegova pozicija. Zato se traži igrač koji će da pojača rotaciju, a poslednje ime koje se pojavilo u tom smislu je Amerikanac Dion Tompson, trenutno košarkaš Galatasaraja, ali verovatno ne zadugo pošto je i Ergin Ataman govorio o raskidu saradnje.

Zvezdi bi takav igrač dobro došao, pre svega jer je iskusan. Igrao je za Bajern iz Minhena, za Galatu, ima Evroligaške utakmice u rukama i pomogao bi dosta i znanjem, a ne samo "mesom" koje bi doneo u reket.

Dok se čeka konačan dolazak centra kog pristalice crveno-belih tako dugo očekuju, a on će po svemu sudeći biti stranac, malo smo pročačkali kroz istoriju i pogledali ko je sve od stranaca bio gospodar, ali i sluga reketa Crvene zvezde.

Tako smo došli do imena Dvajta Stjuarta koji je igrao za Crvenu zvezdu u sezoni 1996/1997. Bio je visok 2,05 i imao je preko 110 kilograma. Bio je pionir među strancima uopšte, a tada je za Zvezdu igrao i Čarls Smit koji je igrao na poziciji beka.

Na startu novog milenijuma, tačnije 2002. godine, Zvezdin dres sa brojem 14 nosio je snažni Tajron Vašington. U Zvezdu je došao iz Fabrijano Basketa iz Italije, da bi iste godine otišao u Razvojnu ligu gde je igrao za Kolumbus. Ovaj krilni centar godinu dana kasnije potpisao je za Galatasaraj. Sezonu ranije dres Zvezde nosio je i Ajzea Moris.

Moris, 203 centimetra visoki krilni centar 1992. godine izabran je za 37 pika na draftu, a deset godina kasnije nosio je dres Zvezde odakle je otišao na Kipar, a četiri godine kasnije završio karijeru. U Zvezdu je došao iz Arisa. Bio je miljenik publike, imao je čudnovatu tehniku šuta, ali koji je davao rezultat. Navijači su ga voleli i uvek pozdravljali s oduševljenjem.

Verovatno najbolji stranac uz Majka Cirbesa na centarskim pozicijama bio je Obina Ekezije. Izuzetno čvrst u igri, sa pedigreom bivšeg NBA igrača opravdao je sve ono što se od njega očekivalo. Znao je kako da koristi snagu koju je posedovao, Nigerijac je unosio protivnike u koš. Imao je prosek od oko 16 poena i osam skokova u ABA ligi. Uvek se zvezdašima pojavi osmeh na pomen njegovog imena.

Bila su tu i imena poput visokog Slavka Vraneša, Tundžija Avodžobija koji je otišao iz Zvezde jer je uprava bila nezadovoljna njegovim učinkom (ali će ostati upamćen po sceni u kojoj u drugoj utakmici polufinala protiv Partizana nije dozvolio Dejanu Milojeviću da izvede slobodna bacanja). Manje tragove ostavili su i Kebu Stjuart, te Entoni Majls koji je voleo da šutira trojke. Potpisao je za Zvezdu u novembru 2010, a otišao u februaru 2011. godine, kada je potpisao za kineski Liaoning.

Elemdin Kikanović svakako spada u grupu onih koji su ostavili dobar utisak, a tu je iLorens Roberts koji je imao problema sa povredama, ali sigurno nije ostao dobro u sećanju navijača Zvezde jer je prešao u Partizan.

Eltona Brauna i Sofoklisa Skorcanitisa se svi sećaju kao ne baš dobar odabir crveno-belih, ali je zato Majk Cirbes verovatno jedan od boljih stranaca koji je igrao u Zvezdi ukupno gledano. Nemac je u Zvezdu došao iz Brose Bamberga, a i posle odlaska u Makabi ostao je veliki ljubimac navijača. Što se i videlo u poslednjem meču Zvezde u Evroligi kada je dobio ovacije u Pioniru.

U kakvom će nam se svetlu predstaviti naredni Zvezdin teškaš? Naravno, ukoliko bude stranac...

Zvezdini stranci teškaši u poslednjih 20 godina:

Dvajt Stjuart (1996-1997)

Tajron Vašington (2002)

Obina Ekezije (2002-2003)

Slavko Vraneš (2004)

Tundži Avodžobi (2004/2005)

Kebu Stjuart (2007)

Elmedin Kikanović (2007-2010)

Lorens Roberts (2008-2009)

Entoni Majls (2010-2011)

Elton Braun (2012-2013)

Sofoklis Skorcanitis (2015)

Majk Cirbes (2014-2016)

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar