Оштрије контроле држављана БиХ у ЕУ

Босна и Херцеговина до сада није разматрала нове мјере на граничним прелазима, усклађене са надолазећим измјенама Законика о шенгенским границама, али би то могло услиједити у наредном периоду.

Босна и Херцеговина 19.12.2016 | 15:12
Оштрије контроле држављана БиХ у ЕУ
Засад се ради тек о штурим информацијама, али Изет Низам, замјеник начелника Службе за послове са странцима, најављује да ће се у наредном периоду располагати са више података.

Хрватска ће, као чувар вањске границе Европске уније, у име цијеле ЕУ морати регистровати све особе које улазе из БиХ, Србије и Црне Горе.

Према приједлозима које је прошле седмице представила Европска комисија и које је подржало Европско вијеће, убудуће ће се регистровати сви путници који улазе и излазе на вањским границама ЕУ. Није тешко стога закључити да ће то створити додатне гужве и успорити прелазак тих граница, поготово у вријеме годишњих одмора.

Улазак у Хрватску из БиХ, према очекивањима, трајаће нешто дуже него досад, јер гранични полицајци неће више само моћи да погледају слике и документе путника, него ће морати и да региструју сваког од њих. Ово ће посебан проблем представљати за путнике у аутобусима.

Бх. граничари истовремено тврде и да је БиХ увела ригорозније контроле и мјере приликом уласка у земљу још почетком године, с најавом великог мигрантског таласа.

"Нико не треба да очекује никакве озбиљније потешкоће, посебно не у економском смислу. Нове мјере су легитимно право ЕУ и оне за циљ имају базу података људи који улазе у ЕУ, а то је и безбједносно питање," сматра ипак Зоран Павловић, економиста.

Колинда Грабар-Китаровић, предсједница Хрватске, навела је да држављани ЕУ треба да подлијежу провјерама.

"Вјерујем и да ће контроле бити ипак строже према држављанима оних држава које нису чланице Еуропске уније", додала је Грабар-Китаровићева.

Са друге стране, нико нема намјеру да доводи у питање темељну слободу ЕУ, односно право на кретање људи, што су нагласили из земаља чланица ЕК.

Систем би требало да заживи у наредном периоду, како би се омогућило откривање особа које би могле бити незаконити мигранти или представљати безбједносни ризик прије њиховог доласка на границе ЕУ, чиме би се повећала безбједност.

Из Европске комисије у БиХ тврде да увођење ЕТИАС дозвола није враћање визног режима, с обзиром на то да се ради о лабавијем и отворенијем режиму.

Држављани земаља обухваћених либерализацијом визног режима, попут БиХ, и даље ће моћи путовати без виза, али ће прије пута у шенгенско подручје за то морати добити једноставно одобрење.

Накнада за подношење захтјева у износу од 10 конвертибилних марака примјењиваће се за подносиоце захтјева старије од 18 година, док ће око 1.800 граничних прелаза и аеродрома подлијегати ЕТИАС систему провјере.

Иначе, на граничним прелазима широм наше земље јуче није било гужви, ни претјераних задржавања, док у сусједној Хрватској интензивнији прилив путника и гужве очекују за који дан због божићних празника.

Извор: Независне новине

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

боба

19.12.2016 14:20

Контрола иде у џепове цариника који трљају руке сад ће бити пара од напаћеног народа који је отишао трбухом за крухом поздрав свим људима из бивше нам југе ви сте њихове овце за шишање бујрум

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква ли је то царина коју помињес када се ради о изласку из БХ

19.12.2016 14:29

О каквим цариницима ти лапрдас?? Овде се говори о пасоској контроли при изласку из Босне

Name

Келw

19.12.2016 14:22

Ништа ново , БиХ грађане ионако региструју сваки пут на улазу и излазу, ново је да ће сада морати регистровати све путнике неовисно из које земље долазили, Што у љетном периоду може изазвати велике гужве на границним прелазима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

19.12.2016 15:18

Можда је промашена тема мој друже али ти треба да знаш да је сваки дан трла баба лан да јој прође дан политичари скрећу са тема сваки дан па ти не видиш жив и здрав ми био читај између редова поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

19.12.2016 15:48

Прво просирите инфраструктуру!Са једном улазном траком гужве це бити још веће а и сад су неподношљиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Ово ће посебан проблем представљати за путнике у аутобусима."

19.12.2016 19:07

Па годинама вец малтретирају људе који путују аутобусима! Цисто сумњам да мозе бити горе!

ОДГОВОРИТЕ