Oštrije kontrole državljana BiH u EU

Bosna i Hercegovina do sada nije razmatrala nove mjere na graničnim prelazima, usklađene sa nadolazećim izmjenama Zakonika o šengenskim granicama, ali bi to moglo uslijediti u narednom periodu.

Bosna i Hercegovina 19.12.2016 | 15:12
Oštrije kontrole državljana BiH u EU
Zasad se radi tek o šturim informacijama, ali Izet Nizam, zamjenik načelnika Službe za poslove sa strancima, najavljuje da će se u narednom periodu raspolagati sa više podataka.

Hrvatska će, kao čuvar vanjske granice Evropske unije, u ime cijele EU morati registrovati sve osobe koje ulaze iz BiH, Srbije i Crne Gore.

Prema prijedlozima koje je prošle sedmice predstavila Evropska komisija i koje je podržalo Evropsko vijeće, ubuduće će se registrovati svi putnici koji ulaze i izlaze na vanjskim granicama EU. Nije teško stoga zaključiti da će to stvoriti dodatne gužve i usporiti prelazak tih granica, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora.

Ulazak u Hrvatsku iz BiH, prema očekivanjima, trajaće nešto duže nego dosad, jer granični policajci neće više samo moći da pogledaju slike i dokumente putnika, nego će morati i da registruju svakog od njih. Ovo će poseban problem predstavljati za putnike u autobusima.

Bh. graničari istovremeno tvrde i da je BiH uvela rigoroznije kontrole i mjere prilikom ulaska u zemlju još početkom godine, s najavom velikog migrantskog talasa.

"Niko ne treba da očekuje nikakve ozbiljnije poteškoće, posebno ne u ekonomskom smislu. Nove mjere su legitimno pravo EU i one za cilj imaju bazu podataka ljudi koji ulaze u EU, a to je i bezbjednosno pitanje," smatra ipak Zoran Pavlović, ekonomista.

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske, navela je da državljani EU treba da podliježu provjerama.

"Vjerujem i da će kontrole biti ipak strože prema državljanima onih država koje nisu članice Europske unije", dodala je Grabar-Kitarovićeva.

Sa druge strane, niko nema namjeru da dovodi u pitanje temeljnu slobodu EU, odnosno pravo na kretanje ljudi, što su naglasili iz zemalja članica EK.

Sistem bi trebalo da zaživi u narednom periodu, kako bi se omogućilo otkrivanje osoba koje bi mogle biti nezakoniti migranti ili predstavljati bezbjednosni rizik prije njihovog dolaska na granice EU, čime bi se povećala bezbjednost.

Iz Evropske komisije u BiH tvrde da uvođenje ETIAS dozvola nije vraćanje viznog režima, s obzirom na to da se radi o labavijem i otvorenijem režimu.

Državljani zemalja obuhvaćenih liberalizacijom viznog režima, poput BiH, i dalje će moći putovati bez viza, ali će prije puta u šengensko područje za to morati dobiti jednostavno odobrenje.

Naknada za podnošenje zahtjeva u iznosu od 10 konvertibilnih maraka primjenjivaće se za podnosioce zahtjeva starije od 18 godina, dok će oko 1.800 graničnih prelaza i aerodroma podlijegati ETIAS sistemu provjere.

Inače, na graničnim prelazima širom naše zemlje juče nije bilo gužvi, ni pretjeranih zadržavanja, dok u susjednoj Hrvatskoj intenzivniji priliv putnika i gužve očekuju za koji dan zbog božićnih praznika.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

boba

19.12.2016 14:20

Kontrola ide u džepove carinika koji trljaju ruke sad će biti para od napaćenog naroda koji je otišao trbuhom za kruhom pozdrav svim ljudima iz bivše nam juge vi ste njihove ovce za šišanje bujrum

ODGOVORITE
Name

Kakva li je to carina koju pominjes kada se radi o izlasku iz BH

19.12.2016 14:29

O kakvim carinicima ti laprdas?? Ovde se govori o pasoskoj kontroli pri izlasku iz Bosne

Name

Kelw

19.12.2016 14:22

Ništa novo , BiH građane ionako registruju svaki put na ulazu i izlazu, novo je da će sada morati registrovati sve putnike neovisno iz koje zemlje dolazili, Što u ljetnom periodu može izazvati velike gužve na granicnim prelazima.

ODGOVORITE
Name

boba

19.12.2016 15:18

Možda je promašena tema moj druže ali ti treba da znaš da je svaki dan trla baba lan da joj prođe dan političari skreću sa tema svaki dan pa ti ne vidiš živ i zdrav mi bio čitaj između redova pozdrav

ODGOVORITE
Name

Zool

19.12.2016 15:48

Prvo prosirite infrastrukturu!Sa jednom ulaznom trakom gužve ce biti još veće a i sad su nepodnošljive.

ODGOVORITE
Name

"Ovo će poseban problem predstavljati za putnike u autobusima."

19.12.2016 19:07

Pa godinama vec maltretiraju ljude koji putuju autobusima! Cisto sumnjam da moze biti gore!

ODGOVORITE