Српска: Поништено на десетине пасоша

Грађани који су предали захтјев за издавање пасоша треба да преузму документе у законски предвиђеном року или ће у супротном исправа бити поништена, а што се досад дешавало много пута.

Република Српска 19.12.2016 | 11:59
Српска: Поништено на десетине пасоша
Ове године, због непреузимања исправа у наведеном року, у Бијељини је поништено 40 пасоша, у Бањалуци 31, у Добоју 10, у Требињу два и тако даље. "Ове године на подручју ЦЈБ Приједор поништено је 27 пасоша.

Најчешћи разлози за непреузимање пасоша је привремени боравак подносиоца захтјева у иностранству", истиче Звездана Алендаревић, портпарол ЦЈБ Приједор.

Из ЦЈБ Добој апелују да се грађани придржавају ових рокова да би избјегли непотребне трошкове.

"Особа којој је поништена путна исправа подноси нови захтјев за издавање исправе уз прилагање новог доказа о уплати прописане накнаде и административне таксе", појашњава Љерка Станимировић, портпарол ЦЈБ Добој.

Према ријечима Данке Тешић, портпарола ЦЈБ Источно Сарајево, гдје је ове године поништено седам путних исправа, поред непреузетих пасоша на вријеме, поништавају се и путне исправе за које је утврђено да садрже лажне податке, затим путне исправе лица које је престало да буде држављанин БиХ, те путне исправе које су оштећене.

Подсјећамо, цијена путне исправе за дјецу до три године је 30 КМ, од три до 18 година је 40 КМ, док је за пунољетна лица цијена 50 КМ.

Такође, закон је предвидио и израду путне исправе у року краћем од прописаног и износи 250 КМ са роком израде од 72 сата.

Према ријечима Јоване Цвијетић, портпарола ЦЈБ Требиње, лична карта нема одређен период у коме је грађанин обавезан да је подигне.

(Независне новине)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зоол

19.12.2016 12:07

А зашто сваки предати захтјев неби био готов за 72 сата?!Ако може за онога ко плати знаци да постоји могућност али треба радити можда чак и у три смјене у сезони али ако могу друге слузбе да раде могу и они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куким

19.12.2016 15:12

Зато сто дрзави треба пара....какве везе има платили сте вец једном образац таксом и неби требали то пониставати јел не постоје основи злоупотребе.

Name

Цвијетин Аустрија

19.12.2016 14:36

Није ми јасно засто нисте овде објаснили за које време најдаље се пасос мора подици:.? Колко ја знам у року од 4 мјесеца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

буцопандзиц

20.12.2016 14:44

Буцо пандзиц

ОДГОВОРИТЕ