Srpska: Poništeno na desetine pasoša

Građani koji su predali zahtjev za izdavanje pasoša treba da preuzmu dokumente u zakonski predviđenom roku ili će u suprotnom isprava biti poništena, a što se dosad dešavalo mnogo puta.

Republika Srpska 19.12.2016 | 11:59
Srpska: Poništeno na desetine pasoša
Ove godine, zbog nepreuzimanja isprava u navedenom roku, u Bijeljini je poništeno 40 pasoša, u Banjaluci 31, u Doboju 10, u Trebinju dva i tako dalje. "Ove godine na području CJB Prijedor poništeno je 27 pasoša.

Najčešći razlozi za nepreuzimanje pasoša je privremeni boravak podnosioca zahtjeva u inostranstvu", ističe Zvezdana Alendarević, portparol CJB Prijedor.

Iz CJB Doboj apeluju da se građani pridržavaju ovih rokova da bi izbjegli nepotrebne troškove.

"Osoba kojoj je poništena putna isprava podnosi novi zahtjev za izdavanje isprave uz prilaganje novog dokaza o uplati propisane naknade i administrativne takse", pojašnjava Ljerka Stanimirović, portparol CJB Doboj.

Prema riječima Danke Tešić, portparola CJB Istočno Sarajevo, gdje je ove godine poništeno sedam putnih isprava, pored nepreuzetih pasoša na vrijeme, poništavaju se i putne isprave za koje je utvrđeno da sadrže lažne podatke, zatim putne isprave lica koje je prestalo da bude državljanin BiH, te putne isprave koje su oštećene.

Podsjećamo, cijena putne isprave za djecu do tri godine je 30 KM, od tri do 18 godina je 40 KM, dok je za punoljetna lica cijena 50 KM.

Takođe, zakon je predvidio i izradu putne isprave u roku kraćem od propisanog i iznosi 250 KM sa rokom izrade od 72 sata.

Prema riječima Jovane Cvijetić, portparola CJB Trebinje, lična karta nema određen period u kome je građanin obavezan da je podigne.

(Nezavisne novine)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zool

19.12.2016 13:07

A zašto svaki predati zahtjev nebi bio gotov za 72 sata?!Ako može za onoga ko plati znaci da postoji mogućnost ali treba raditi možda čak i u tri smjene u sezoni ali ako mogu druge sluzbe da rade mogu i oni.

ODGOVORITE
Name

Kukim

19.12.2016 16:12

Zato sto drzavi treba para....kakve veze ima platili ste vec jednom obrazac taksom i nebi trebali to ponistavati jel ne postoje osnovi zloupotrebe.

Name

Cvijetin Austrija

19.12.2016 15:36

Nije mi jasno zasto niste ovde objasnili za koje vreme najdalje se pasos mora podici:.? Kolko ja znam u roku od 4 mjeseca.

ODGOVORITE
Name

bucopandzic

20.12.2016 15:44

Buco pandzic

ODGOVORITE