Напуштене школе пропадају у тишини

Школе које су затворене већ дужи период не користе се у неке друге сврхе, већ стоје закључане и празне и полако се претварају у просторије које више не изгледају као да је ту некада одјекивао дјечји смијех.

Република Српска 19.12.2016 | 08:38
Напуштене школе пропадају у тишини
Тако се и у мјесној заједници Стричићи у Бањалуци, која је територијално велика и по свему би се требало мислити да у том насељу има много дјеце, ипак налазе двије школе које су затворене.

"Школа у Вилусима је девастирана и није за кориштење, а са друге стране школа у Локварима је у добром стању и најбитније је да нигдје не прокишњава. Заиста се може користити, због чега смо поднијели захтјев граду да нам се да на кориштење, па бисмо ту у једном дијелу смјестили Планинарско друштво 'Мањача', а у другом дијелу те школе бисмо отворили земљорадничку задругу", казао је Златко Сладојевић, предсједник Савјета ове мјесне заједнице.

Додао је да су они већ од града тражили да им то обезбиједе и да се нада да ће ускоро и добити потребну дозволу. Дарко Рачић, предсједник Савјета мјесне заједнице Рекавице 2, казао нам је да се затворена основна школа која се налази у овом насељу не користи тренутно ни у које друге сврхе јер се налази у лошем стању.

"Тренутно се ради на сакупљању средстава да се ова школа реновира, чак је постављена и кутија у коју људи могу дати добровољне прилоге. Одборник Боран Босанчић је покренуо то јер је школа у рушевном стању и заиста је због тога ругло овог насеља", истакао је Рачић.

Нагласио је да се у склопу ове школе налазе и просторије МЗ, с тим да је та просторија реновирана.

"Када бисмо школу успјели реновирати, могли бисмо у те просторије смјестити друштвени дом, јер га немамо, или уколико је не успијемо реновирати, да је срушимо у потпуности, јер се у близини налази игралиште на којем се дјеца свакодневно играју и тај простор око школе и није сигуран", нагласио је Рачић.

У мјесној заједници Бронзани Мајдан у којој су затворене двије подручне основне школе у Стратинској и Обровцу мјештани их не користе у друге сврхе, јер, како кажу из МЗ, нема потребе за тим када имају Дом културе.

"Ове школе користимо само за изборе, само тада имамо потребу за њима, јер се не би могле ни користити за нешто друго због стања у којем се налазе", истакао је Драган Зенић, предсједник Савјета МЗ Бронзани Мајдан.

Из Градске управе су нам рекли да затворених школа, према њиховим подацима, има мало и обично су празне и у лошем стању да би се могле користити у неке друге сврхе.

Још двије школе затворене

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске су само потврдили да су још двије подручне школе престале са радом, те да они немају податке да ли се школе које су већ затворене користе у неке друге сврхе.

"У питању су подручно одјељење Конотари у Основној школи 'Петар Кочић' Кола, као и подручно одјељење Шумњаци у Основној школи 'Војислав Илић' у Крупи на Врбасу, а ученици подручног одјељења Шумњаци наставу ће похађати у подручном одјељењу Бочац", истакла је Бранка Рогач, портпарол Министарства просвјете и културе Републике Српске.

(Независне новине)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дуро

19.12.2016 10:43

Кад се поцну затварати сколе, то је озбиљан поцатак краја једне нације. Ово у РСу изглада никог не интересује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

44

19.12.2016 11:41

Претвори се свјежи дашак вјетра у олују. Све поруши , и протјера . Заправо, одради оно због чега су га и довезли !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане Малешевићу

19.12.2016 18:49

МИнстар је крив за лоше стање у просвети,шта год уради катастрофа,хитна смјена днс кадра.

ОДГОВОРИТЕ