Зелено свјетло за веће плате полицији?

Примједбе и сугестије на Приједлог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ Министарству финансија БиХ претходних је дана послало неколико институција, чиме би се, након што овај закон коначно буде утврђен, у новом буџету повећали расходи на примања појединих категорија.

Република Српска 19.12.2016 | 07:46
Зелено свјетло за веће плате полицији?
Одређеним категоријама, конкретно полицији, раније је смањен стартни коефицијент на плате те по тој основи полицијски службеници у појединим чиновима у односу на радника у институцијама БиХ са средњом стручном спремом примају и до 300, 400 КМ мању плату, што је изазвало својеврсни тренд прелазака службеника у ентитетски и кантоналне МУП-ове, гдје су плате веће!

Подсјећамо, нове законске измјене прошле седмице биле су на дневном реду Савјета министара, но оне су Министарству финансија враћене на дораду те је, у међувремену, интервенисало и неколико институција БиХ.

"Све примједбе и сугестије биће размотрене и достављене у оквиру коригованог законског рјешења СМ на даље одлучивање", рекли су у Министарству.

Сам министар Вјекослав Беванда, коментиришући примједбе делегата у Дому народа парламента БиХ да су полицајци у  агенцијама БиХ деградирани, потврдио је да се разматра могућност да се и ова област праведније уреди.

Он је признао да је било мањкавости у дијелу који се односио на Дирекцију за координацију полицијских тијела БиХ, те да неке области нису биле прецизиране овим законом, "што је Министарство покушало исправити у закону још 2015, али је тај закон на чудан начин заустављен у парламентарној процедури", те се тренутно ради на новом рјешењу које је свеобухватно.

Примједбе је упутио и Драган Мектић, министар безбједности БиХ, који за "Независне" каже да полиција жели само "поштен и частан однос према њима".

"Из неког разлога стартни коефицијент запосленика са ССС је 1,40, а полицајца 1.29, питам се зашто? Неки кажу да полиција има додатак, али шта ће им додатак ако их у старту оштетиш за коефицијент? А додатак је за сложеност послова и опасности којима су изложени", истиче Мектић.

Појашњава да су у питању службеници СИПА, Граничне полиције те Дирекције за координацију полицијских тијела, те да за све имају подршку и синдиката.

Ивица Ћавар, пројект менаџер Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ), истиче да кроз овај закон Савјет министара, а потом и парламент, требају коначно уредити ову област, а да притом не дирају оно што је већ усвојено.

"Ту мислим на укидање 'бијелог хљеба', плаћања рада у ад-хок комисијама, а наравно, треба исправити све друге нелогичности када је у питању политика плата на нивоу БиХ. Између осталог, темељито анализирати и плате полиције на нивоу БиХ, припадника ОС БиХ, и донијети потребне одлуке. Не смије се било што друго провући на 'мала врата' јер јавност прати како се троши новац пореских обвезника и има право тражити одговорност за сваку КМ", поручује Ћавар.

(Независне новине)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

19.12.2016 07:11

Одузми свима минули рад, дај повећање полицији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

19.12.2016 07:50

Треба им повецати да не узимају на ауто путевима

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

19.12.2016 08:06

Рекао си не требам ја писати коментара.

Name

Милиција еx

19.12.2016 08:07

Што већа плата то већа тарифа на друму. Плаћа се ризик, више се даје на већа примања. Примјер је правосуђе. Кад су им драстично повећали плате, скочила и илегална тарифа.

Name

одбици

19.12.2016 07:58

Смањите одбијања од плата и ето повецања плата и мање рада на црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.12.2016 08:05

За борце нема повецања за полицију има ко је то властима потребнији борци су стварали РС полиција цува политицаре на изборе борци и гласајте по својој глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бахро1

19.12.2016 15:22

За борца!ко говори о РС овдје се ради о платама на нивоу БИХ а не за ове сеоске полицајце

Name

Друм

19.12.2016 14:31

Надам се да ће са већим платама порадити мало на свом културном опхођењу приликом обраћања грађанима. Надам се да неће више женама возачима постављети питања гдје иду, зашто, јесу ли удате и сл..... Тешко ће бити ономе ко их буде морао едуковати јер су то ствари које се уче првенствено у основној, а многи у тамо били испод просијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамстек

19.12.2016 15:23

Ма какви синдијати црни они никад ниста нису изгањали и урадили за полицију само лицни интереси.Подсјецања ради бивси тј предходни пресједник синдиката у границној покицији је незаконито ступио у радни однос без љекарског прегледа са дијагнозом параноидни поремецај ког да тај лик заступа полуписмен двије реценице није знао да састави.То вам је официр слузбе страсно .Сина је увуко и запослио у институцију ...ето вам синдикат и његова улога.

ОДГОВОРИТЕ