Zeleno svjetlo za veće plate policiji?

Primjedbe i sugestije na Prijedlog zakona o platama i naknadama u institucijama BiH Ministarstvu finansija BiH prethodnih je dana poslalo nekoliko institucija, čime bi se, nakon što ovaj zakon konačno bude utvrđen, u novom budžetu povećali rashodi na primanja pojedinih kategorija.

Republika Srpska 19.12.2016 | 07:46
Zeleno svjetlo za veće plate policiji?
Određenim kategorijama, konkretno policiji, ranije je smanjen startni koeficijent na plate te po toj osnovi policijski službenici u pojedinim činovima u odnosu na radnika u institucijama BiH sa srednjom stručnom spremom primaju i do 300, 400 KM manju platu, što je izazvalo svojevrsni trend prelazaka službenika u entitetski i kantonalne MUP-ove, gdje su plate veće!

Podsjećamo, nove zakonske izmjene prošle sedmice bile su na dnevnom redu Savjeta ministara, no one su Ministarstvu finansija vraćene na doradu te je, u međuvremenu, intervenisalo i nekoliko institucija BiH.

"Sve primjedbe i sugestije biće razmotrene i dostavljene u okviru korigovanog zakonskog rješenja SM na dalje odlučivanje", rekli su u Ministarstvu.

Sam ministar Vjekoslav Bevanda, komentirišući primjedbe delegata u Domu naroda parlamenta BiH da su policajci u  agencijama BiH degradirani, potvrdio je da se razmatra mogućnost da se i ova oblast pravednije uredi.

On je priznao da je bilo manjkavosti u dijelu koji se odnosio na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, te da neke oblasti nisu bile precizirane ovim zakonom, "što je Ministarstvo pokušalo ispraviti u zakonu još 2015, ali je taj zakon na čudan način zaustavljen u parlamentarnoj proceduri", te se trenutno radi na novom rješenju koje je sveobuhvatno.

Primjedbe je uputio i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, koji za "Nezavisne" kaže da policija želi samo "pošten i častan odnos prema njima".

"Iz nekog razloga startni koeficijent zaposlenika sa SSS je 1,40, a policajca 1.29, pitam se zašto? Neki kažu da policija ima dodatak, ali šta će im dodatak ako ih u startu oštetiš za koeficijent? A dodatak je za složenost poslova i opasnosti kojima su izloženi", ističe Mektić.

Pojašnjava da su u pitanju službenici SIPA, Granične policije te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, te da za sve imaju podršku i sindikata.

Ivica Ćavar, projekt menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), ističe da kroz ovaj zakon Savjet ministara, a potom i parlament, trebaju konačno urediti ovu oblast, a da pritom ne diraju ono što je već usvojeno.

"Tu mislim na ukidanje 'bijelog hljeba', plaćanja rada u ad-hok komisijama, a naravno, treba ispraviti sve druge nelogičnosti kada je u pitanju politika plata na nivou BiH. Između ostalog, temeljito analizirati i plate policije na nivou BiH, pripadnika OS BiH, i donijeti potrebne odluke. Ne smije se bilo što drugo provući na 'mala vrata' jer javnost prati kako se troši novac poreskih obveznika i ima pravo tražiti odgovornost za svaku KM", poručuje Ćavar.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

ACHTUNG DICHTUNG

19.12.2016 07:11

Oduzmi svima minuli rad, daj povećanje policiji.

ODGOVORITE
Name

X

19.12.2016 07:50

Treba im povecati da ne uzimaju na auto putevima

ODGOVORITE
Name

mislim

19.12.2016 08:06

Rekao si ne trebam ja pisati komentara.

Name

Milicija ex

19.12.2016 08:07

Što veća plata to veća tarifa na drumu. Plaća se rizik, više se daje na veća primanja. Primjer je pravosuđe. Kad su im drastično povećali plate, skočila i ilegalna tarifa.

Name

odbici

19.12.2016 07:58

Smanjite odbijanja od plata i eto povecanja plata i manje rada na crno.

ODGOVORITE
Name

borac

19.12.2016 08:05

Za borce nema povecanja za policiju ima ko je to vlastima potrebniji borci su stvarali RS policija cuva politicare na izbore borci i glasajte po svojoj gluposti.

ODGOVORITE
Name

Bahro1

19.12.2016 15:22

Za borca!ko govori o RS ovdje se radi o platama na nivou BIH a ne za ove seoske policajce

Name

Drum

19.12.2016 14:31

Nadam se da će sa većim platama poraditi malo na svom kulturnom ophođenju prilikom obraćanja građanima. Nadam se da neće više ženama vozačima postavljeti pitanja gdje idu, zašto, jesu li udate i sl..... Teško će biti onome ko ih bude morao edukovati jer su to stvari koje se uče prvenstveno u osnovnoj, a mnogi u tamo bili ispod prosijeka.

ODGOVORITE
Name

Ramstek

19.12.2016 15:23

Ma kakvi sindijati crni oni nikad nista nisu izganjali i uradili za policiju samo licni interesi.Podsjecanja radi bivsi tj predhodni presjednik sindikata u granicnoj pokiciji je nezakonito stupio u radni odnos bez ljekarskog pregleda sa dijagnozom paranoidni poremecaj kog da taj lik zastupa polupismen dvije recenice nije znao da sastavi.To vam je oficir sluzbe strasno .Sina je uvuko i zaposlio u instituciju ...eto vam sindikat i njegova uloga.

ODGOVORITE