ЕП - рукометашице: Норвежанке и даље најбоље у Европи!

Женска рукометна репрезентација Норвешке одбранила је титулу првака Европе, пошто је у финалу сампионата у Шведској савладала Холандију 30:29 (15:15).

Остали спортови 19.12.2016 | 09:15
ЕП - рукометашице: Норвежанке и даље најбоље у Европи!
У финалу је блистала Нора Морк са 12 голова за укупно седму титулу у историји.

Бронза је припала Францускињама које су у мечу за треће место савладале Данску 25:22.

Србија је у укупном пласману заузела девето место.

Норвежанке су недодирљиве! Рукометашице Норвешке одбраниле титулу европског шампиона! У репризи финала Светског првенства Норвежанке су савладале Холандију 30:29 и стигле до трофеја.

Норвешка је суверени владар светског рукомета!

Скандинавке су после светског злата у Данској прошле године и у суседној Шведској освојиле титулу - европску.

На 12. по реду шампионату Старог континента Норвежанке су освојиле седму титулу, чак шесту на последњих седам такмичења. Само је Црна Гора 2012. године у Београду успела да на продужетке добије Хајди Локе и друштво.

У Гетеборгу није било дилеме. Осам утакмица - осам победа! Последња је забележена против Холандије - 30:29 (15:15).

У репризи финала Светског првенства било је далеко драматичније. Овај пут Холандија је била на шут од продужетака, иако је заостајала и пет голова десетак минута пре краја.

Холанђанке дефинитивно играју најбржи рукомет на планети, али за сада, и то је чињеница, имају озбиљан комплекс Норвешке. Изгубиле су три последња дуела за годину дана и сва три су одлучивала о медаљама. На Олимпијским играма у Рију Скандинавке су добиле утакмицу за треће место.

У првих 30 минута виђен је брз и леп рукомет у којем ниједна селекција није успела да стигне до предности.

Егал из првог полувремена (15:15) трајао је још десет минута у наставку, а онда су Норвежанке предвођене распуцаном Нором Морк и ношене огромном подршком са трибина стигле до осетније предности.

Серијом 4:0 европске и светске шампионке одлепиле су се на четири гола предности, а 15 минута пре краја Холанђанке су пропустиле прилику да ту предност преполове, пошто је Кари Гримсбо одбранила седмерац Маури Визер.

И нова прилика Холандије да дође на “минус два” пропала је после одбране Гримсбо, а Марит Фрафјорд казнила је то поготком за 29:25.

У финишу је ипак виђена неизвесна завршница. Холанђанке су тактиком са два пивота и са седам играча у пољу у фази напада, стигле на само гол заостатка -  30:29, али је шут Еставане Полман за изједначење одбранила Кари Гримсбо. 

После одбране Тес Вестер Холанђанке су имале последњи напад, али су лопту након прекршаја пет секунди пре краја бациле у празно и Норвешка је тријумфом 30:29 постала европски шампион.

До седме титуле европског првака Норвешку је водила Нора Морк са 12 голова и заслужено је понела титулу најбоље играчице финала, а уједно и најбољег стрелца шампионата са 53 гола.

У мечу за треће место Француска је победом над Данском 25:22 стигла до своје треће европске бронзе.

ФИНАЛЕ:

Норвешка – Холандија 30:29 (15:15)

Меч за треће мјесто:

Француска – Данска 25:22 (14:9)

Извор: Б92/мондо.рс/мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар