EP - rukometašice: Norvežanke i dalje najbolje u Evropi!

Ženska rukometna reprezentacija Norveške odbranila je titulu prvaka Evrope, pošto je u finalu sampionata u Švedskoj savladala Holandiju 30:29 (15:15).

Ostali sportovi 19.12.2016 | 09:15
EP - rukometašice: Norvežanke i dalje najbolje u Evropi!
U finalu je blistala Nora Mork sa 12 golova za ukupno sedmu titulu u istoriji.

Bronza je pripala Francuskinjama koje su u meču za treće mesto savladale Dansku 25:22.

Srbija je u ukupnom plasmanu zauzela deveto mesto.

Norvežanke su nedodirljive! Rukometašice Norveške odbranile titulu evropskog šampiona! U reprizi finala Svetskog prvenstva Norvežanke su savladale Holandiju 30:29 i stigle do trofeja.

Norveška je suvereni vladar svetskog rukometa!

Skandinavke su posle svetskog zlata u Danskoj prošle godine i u susednoj Švedskoj osvojile titulu - evropsku.

Na 12. po redu šampionatu Starog kontinenta Norvežanke su osvojile sedmu titulu, čak šestu na poslednjih sedam takmičenja. Samo je Crna Gora 2012. godine u Beogradu uspela da na produžetke dobije Hajdi Loke i društvo.

U Geteborgu nije bilo dileme. Osam utakmica - osam pobeda! Poslednja je zabeležena protiv Holandije - 30:29 (15:15).

U reprizi finala Svetskog prvenstva bilo je daleko dramatičnije. Ovaj put Holandija je bila na šut od produžetaka, iako je zaostajala i pet golova desetak minuta pre kraja.

Holanđanke definitivno igraju najbrži rukomet na planeti, ali za sada, i to je činjenica, imaju ozbiljan kompleks Norveške. Izgubile su tri poslednja duela za godinu dana i sva tri su odlučivala o medaljama. Na Olimpijskim igrama u Riju Skandinavke su dobile utakmicu za treće mesto.

U prvih 30 minuta viđen je brz i lep rukomet u kojem nijedna selekcija nije uspela da stigne do prednosti.

Egal iz prvog poluvremena (15:15) trajao je još deset minuta u nastavku, a onda su Norvežanke predvođene raspucanom Norom Mork i nošene ogromnom podrškom sa tribina stigle do osetnije prednosti.

Serijom 4:0 evropske i svetske šampionke odlepile su se na četiri gola prednosti, a 15 minuta pre kraja Holanđanke su propustile priliku da tu prednost prepolove, pošto je Kari Grimsbo odbranila sedmerac Mauri Vizer.

I nova prilika Holandije da dođe na “minus dva” propala je posle odbrane Grimsbo, a Marit Frafjord kaznila je to pogotkom za 29:25.

U finišu je ipak viđena neizvesna završnica. Holanđanke su taktikom sa dva pivota i sa sedam igrača u polju u fazi napada, stigle na samo gol zaostatka -  30:29, ali je šut Estavane Polman za izjednačenje odbranila Kari Grimsbo. 

Posle odbrane Tes Vester Holanđanke su imale poslednji napad, ali su loptu nakon prekršaja pet sekundi pre kraja bacile u prazno i Norveška je trijumfom 30:29 postala evropski šampion.

Do sedme titule evropskog prvaka Norvešku je vodila Nora Mork sa 12 golova i zasluženo je ponela titulu najbolje igračice finala, a ujedno i najboljeg strelca šampionata sa 53 gola.

U meču za treće mesto Francuska je pobedom nad Danskom 25:22 stigla do svoje treće evropske bronze.

FINALE:

Norveška – Holandija 30:29 (15:15)

Meč za treće mjesto:

Francuska – Danska 25:22 (14:9)

Izvor: B92/mondo.rs/mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar