Ко је 'за', а ко 'против' измјена Пословника?

Умјесто досадашња 42 посланика, расправа у Народној скупштини ускоро би могла да се води пред најмање 28 посланика, а предвиђене су измјене Пословника о раду Народне скупштине Републике Српске. За опозицију приједлог је неприхватљив, а за власт је то сасвим у реду.

Република Српска 18.12.2016 | 19:48
Ко је 'за', а ко 'против' измјена Пословника?
Народна скупштина ће ускоро добити нови Пословник. Посебно су индикативне измјене кворума.

Убудуће за расправе и гласање биће потребна трећина народних трибуна. То значи да ће умјесто досадашњих 42, за рад Парламента бити потребно да у скупштинској сали сједи свега 28 посланика.

Тако је, барем, предложено измјенама Пословника Народне скупштинр. Они који чине власт, тврде, још ништа није коначно.

Пословник се до сада усвајао консензусом, а сада би то могло бити прегласавањем. Осим кворума, доћи ће до промјена и у раду, односно, саставу Колегијума. Са сједница Колегијума елиминисани су чланови представничких група.

Колегијум Парламента Српске усвојио је и то да скупштински одбори више неће моћи да скидају тачке са дневног реда. Опозиција је схватила да ће измјенама Пословника мјесто генералног секретара бити посебно заштићено. Кажу, његову смјену неће моћи да затражи нико осим предсједника Паралмента. Није тако – одговара власт.

Измјене ће по свему судећи бити по мјери владајуће већине. Опозиција је све схватила као настојање власти да на све неутралише њихов глас у Парламенту Српске. Чињеница је да је у последње вријеме кворума било све мање.

Уколико измјене пословника, посебно у дијелу који се тиче кворума, буду усвојене, а како сада ствари стоје хоће, посланици неће имати обавезу да сједе у скупштинској сали, али свакако ће имати обавезу да и упркос томе примају плату.



(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гдје сте видили да скупстинска мањина без подске скупстнске вецине мозе сама изгласати промјене пословника

18.12.2016 19:13

Па сасвим је логицно да це они који имају вецину у Народној скупстини изгласати пословник који њима одговара. А на мањини је да она на избориума добије вецину и да тек онда мјења пословник онако како њој одговара

ОДГОВОРИТЕ