Ko je 'za', a ko 'protiv' izmjena Poslovnika?

Umjesto dosadašnja 42 poslanika, rasprava u Narodnoj skupštini uskoro bi mogla da se vodi pred najmanje 28 poslanika, a predviđene su izmjene Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske. Za opoziciju prijedlog je neprihvatljiv, a za vlast je to sasvim u redu.

Republika Srpska 18.12.2016 | 19:48
Ko je 'za', a ko 'protiv' izmjena Poslovnika?
Narodna skupština će uskoro dobiti novi Poslovnik. Posebno su indikativne izmjene kvoruma.

Ubuduće za rasprave i glasanje biće potrebna trećina narodnih tribuna. To znači da će umjesto dosadašnjih 42, za rad Parlamenta biti potrebno da u skupštinskoj sali sjedi svega 28 poslanika.

Tako je, barem, predloženo izmjenama Poslovnika Narodne skupštinr. Oni koji čine vlast, tvrde, još ništa nije konačno.

Poslovnik se do sada usvajao konsenzusom, a sada bi to moglo biti preglasavanjem. Osim kvoruma, doći će do promjena i u radu, odnosno, sastavu Kolegijuma. Sa sjednica Kolegijuma eliminisani su članovi predstavničkih grupa.

Kolegijum Parlamenta Srpske usvojio je i to da skupštinski odbori više neće moći da skidaju tačke sa dnevnog reda. Opozicija je shvatila da će izmjenama Poslovnika mjesto generalnog sekretara biti posebno zaštićeno. Kažu, njegovu smjenu neće moći da zatraži niko osim predsjednika Paralmenta. Nije tako – odgovara vlast.

Izmjene će po svemu sudeći biti po mjeri vladajuće većine. Opozicija je sve shvatila kao nastojanje vlasti da na sve neutrališe njihov glas u Parlamentu Srpske. Činjenica je da je u poslednje vrijeme kvoruma bilo sve manje.

Ukoliko izmjene poslovnika, posebno u dijelu koji se tiče kvoruma, budu usvojene, a kako sada stvari stoje hoće, poslanici neće imati obavezu da sjede u skupštinskoj sali, ali svakako će imati obavezu da i uprkos tome primaju platu.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gdje ste vidili da skupstinska manjina bez podske skupstnske vecine moze sama izglasati promjene poslovnika

18.12.2016 19:13

Pa sasvim je logicno da ce oni koji imaju vecinu u Narodnoj skupstini izglasati poslovnik koji njima odgovara. A na manjini je da ona na izboriuma dobije vecinu i da tek onda mjenja poslovnik onako kako njoj odgovara

ODGOVORITE