Каталонија најавила референдум за 2017.

Предсједник Каталоније Карлос Пуџдемонт рекао је у суботу да ће се идуће године одржати референдум о независности те сјевероисточне шпанске покрајине, без обзира што је прошле недјеље шпански уставни суд забранио његово организовање.

Свијет 18.12.2016 | 12:10
Каталонија најавила референдум за 2017.
"Будућност Каталоније се пише с ''Д'', почетним словом ријечи `Демократија`", изјавио је Пуџдемонт у главном каталонском граду Барселони присуствујући једном страначком догађају.

"Организоваћемо референдум 2017. Без грешке", поручио је окупљеним заговорницима самосталне Каталоније.

Прошле недјеље је уставни суд у Мадриду поновио како је организовање референдума незаконито, као и да би организатори могли да сносе посљедице.

Према уставу Шпаније, усвојеном 1978. године, референдуми се могу организовати једино на нивоу читаве земље.

Регионални каталонски парламент, у којем већину имају поборници отцјепљења, донио је декларацију према којој би становници Каталоније, вјероватно у септембру идуће године, изашли на бирачка мјеста, преноси Хина.

Потпредседница шпанске владе Сораја Саенз де Сантамарија, која је у суботу била на састанку у Барселони, рекла је да каталонска влада нема мандат за организовање референдума.

"Шпанска влада је и влада Каталоније и Каталонаца. Ту смо као њихов представник и саговорник", додала је.

Шпанска влада десног центра прошлог мјесеца је преузела нови четворогодишњи мандат и противи се референдуму који би могао угрозити цјеловитост земље.

Три од четири највеће странке у шпанском парламенту не подржавају настојања каталонске владе и парламента, а тиме и промјену устава који би дозволио референдум.

Извор: Агенције

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

КПГС

18.12.2016 12:00

Мозе и РС онда. И Војводина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Царлес

18.12.2016 16:46

Каталонија,богата уредјена без корупције и пуна културе и умјетности.Ако тразите слицност са овим феудалцима уРС -нецете је наци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Талиан

18.12.2016 21:12

Па онда сандјак

ОДГОВОРИТЕ