Katalonija najavila referendum za 2017.

Predsjednik Katalonije Karlos Pudždemont rekao je u subotu da će se iduće godine održati referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španske pokrajine, bez obzira što je prošle nedjelje španski ustavni sud zabranio njegovo organizovanje.

Svijet 18.12.2016 | 12:10
Katalonija najavila referendum za 2017.
"Budućnost Katalonije se piše s ''D'', početnim slovom riječi `Demokratija`", izjavio je Pudždemont u glavnom katalonskom gradu Barseloni prisustvujući jednom stranačkom događaju.

"Organizovaćemo referendum 2017. Bez greške", poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije.

Prošle nedjelje je ustavni sud u Madridu ponovio kako je organizovanje referenduma nezakonito, kao i da bi organizatori mogli da snose posljedice.

Prema ustavu Španije, usvojenom 1978. godine, referendumi se mogu organizovati jedino na nivou čitave zemlje.

Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici otcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerovatno u septembru iduće godine, izašli na biračka mjesta, prenosi Hina.

Potpredsednica španske vlade Soraja Saenz de Santamarija, koja je u subotu bila na sastanku u Barseloni, rekla je da katalonska vlada nema mandat za organizovanje referenduma.

"Španska vlada je i vlada Katalonije i Katalonaca. Tu smo kao njihov predstavnik i sagovornik", dodala je.

Španska vlada desnog centra prošlog mjeseca je preuzela novi četvorogodišnji mandat i protivi se referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje.

Tri od četiri najveće stranke u španskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dozvolio referendum.

Izvor: Agencije

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

KPGS

18.12.2016 12:00

Moze i RS onda. I Vojvodina.

ODGOVORITE
Name

Carles

18.12.2016 16:46

Katalonija,bogata uredjena bez korupcije i puna kulture i umjetnosti.Ako trazite slicnost sa ovim feudalcima uRS -necete je naci!

ODGOVORITE
Name

Talian

18.12.2016 21:12

Pa onda sandjak

ODGOVORITE