Докле ће ЕУ ћутати о фашизацији Хрватске?

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин изјавио је да најновјији изливи мржње према Србима у Загребу и Сплиту нису инциденти, него званична политика Хрватске и да је питање докле ће ЕУ ћутати на фашизацију друштва у тој својој чланици.

Србија 18.12.2016 | 10:12
Докле ће ЕУ ћутати о фашизацији Хрватске?
Вулин је истакао да ови догађаји нису инцидент јер "инцидент је нешто што се деси једном, па се више не понавља".

"Ово је наставак званичне политике владе Хрватске у којој се, уместо да се разрачуна са усташтвом и фашистичким наслеђем, покушава објаснити да у ствари фашизам и није био тако лош, а усташе су заправо били хуманитарни радници и да је све што су усташе радиле Србима било заслужено", рекао је Вулин за Радио-телевизију Србије.

Он каже да је несхватљиво да једна земља чланица ЕУ није у стању да се разрачуна са фашистичким насљеђем и да га умјесто тога продубљује и покушава да оправда постојање фашизма у својој земљи.

"Ако министар иностраних послова Хрватске каже да ће проглашење свецем усташког викара Алојзија Степинца бити разлог за радост свих, а зна да се ниједан Србин никада неће обрадовати томе, онда говорите о званичној политици Хрватске", рекао је Вулин.

Он је нагласио да је веома забринут за положај српске мањине у Хрватској, али и за стање духа у хрватском друштву и нацији, ако нису у стању да се изборе са фашизацијом сопственог друштва.

Вулин је поручио да ће Београд увијек бити ту за Србе ван граница Србије водећи рачуна о њиховом положају и напоменуо да ће се сваки дипломатски и економски успјех Београда позитивно одразити и на положај Срба који живе ван граница Србије.

"Наравно да је увек у фокусу наше спољне политике како заштитити Србе и како им помоћи да живе боље, али без сарадње ЕУ и хрватске државе, која је имала толико дрскости да ставља примедбе Србији на однос према мањинама у исто време када се пева `Убиј, убиј Србина` и `Срби на врбе`", закључио је Вулин.

Припадници "Торциде", навијачке групе фудбалског клуба "Хајдук" из Сплита, узвикивали су јуче "Убиј Србина", "Србе на врбе", "Вуковар, Вуковар" и "За дом спремни" на дербију са загребачким "Динамом".



Прије тога у центру Загреба је испред просторија Српског народног вијећа одржан протест у организацији Аутохтоне хрватске странке права током којег су окупљени узвикивали усташки поклич "За дом спремни".

Протест је одржан због закључка одбора хрватског Сабора о уклањању спомен- плоче за погинуле припаднике ХОС-а на којој је писало "За дом спремни", недавно постављене у Јасеновцу.

Извор: РТС

Коментари / 28

Оставите коментар
Name

Реално

18.12.2016 09:29

Све док актуелно рукпводство Србије, предвођено издајником Вучићем и овом дворском лудом Вулином води Србију, наш народ и држава не могу очекивати ништа добро. Патриотизам је нешто што нема цијену, али то овим опскурним ликовима не значи ништа, продадоше све, ама баш све. Они ће продати и нас у Републици Српској, мене је њих више страх од Бошњака...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммммм

18.12.2016 18:10

Браво за коментар.

Name

Крајисник

18.12.2016 09:29

Србијо,не иди у''еУропУ''тамо нема људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

18.12.2016 12:02

Како знас,не јављас се ваљда из Африке?

Name

Ре

18.12.2016 12:41

Јок зомби је као и ти.

Name

Ммммм

18.12.2016 18:11

Глупсоне од цеега и кога зивис да ниси од Русије.

Name

ре ммммм

18.12.2016 21:29

Вјеровато зиви од оних сто су опљацкали Царску Русију...???

Name

Браво

18.12.2016 09:36

Слажем се са напријед наведеним у потпуности, али не смијете заборавити ни оно величање Хитлера у сред Београда, и о томе требате више и чешће писати, Фашизам је Фашизам и он је опасан без обзира са које стране и од којег народа долазио, живио Маxизам, јер једини он не трпи овакво понашање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИГ 21

18.12.2016 09:49

Јел то несто ново мала наација која није у стању наци свој идентитет.мозда и нису нација вец мало веца етницка заједница која фасизмом зели постати нација ал фасистицка нација

ОДГОВОРИТЕ
Name

@ миг 21

18.12.2016 11:31

Е мој друже београдски,када за неки народ кажеш да је"мала нација" у негативном контексту то је онда чисти фашизам,што ће рећи да фашиста држи предавање о фашизму.

Name

ноконтаре

18.12.2016 09:50

По обицају не контате Хрватска је ЕУ и НАТО дакле то је то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре.неконтаре

18.12.2016 10:10

Де нам ти контаре објасни. Просвијетли нас са твојим глупостима

Name

XYЗ

18.12.2016 10:11

Зато ми у РС имамо одличну сарадњу са усташама (Д&Ч).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.12.2016 10:15

Клеро национализам је доминантна идеологија на простору бивсе Југославије а елементе нео фасизма моземо наци у свим новонасталим дрзавама у мањој или вецој мјери.Антифасизам се полако преводи у тероризам а партизански покрет у злоцинацку организацију преводену комунистима који су постали највеце зло двадесетог вијека.Резултат је повампирени фасизам који полако постаје правило понасања у Хрватској јер ако не сматрају да требају дати одговоре о протјераних 250.000 Срба мораце дати одговоре засто је Хрватску наоустило 500.000 Хрвата,да ли су за то криви Срби или политицка елита која толерира васкрсло устаство.Када на слободарској Козари говоре дрзе наљедници идеологије оних који су заједно са Нијемцима и устасама направили погром становниства на легендарној планини,а симпатизерима партизанског покрета се забрањује приступ манифестацији,јасно показује да и ми морамо много тога да поцистимо у свом двористу да би могли дрзати предавања другима. "Смрт фасизму слобода народу."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко нам забринут?

18.12.2016 11:14

Јављају се "светци" из Србије, анђели небески? Комплетна скупштина и влада вам је састављена од фашиста и званичних четника, и ви се нашли да браћи (по злочину) преко Саве приговарате? Не зна се који сте гори, једина разлика која се може прумјетити је у различитим адресама становања, остало све исто. Лопови и фашисти једни и други!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

18.12.2016 12:23

Је..те како је кренуло испасце да су у другом свјетском рату само Муслимани,Босанци,Босњаци били у Партизанима.

Name

Јест

18.12.2016 12:39

Зато се ти и твоји селите у меку на боље

Name

Аву

18.12.2016 11:19

Ајде вулину спаси нас те твоје и вучићеве политике и ћути,уништићете све што је српско а после косова ћете на Републику Српску и онда оде и Србија,иначе на косово ући не можеш без молбе даће Бог па ће и наши у Републици Српској схватити да се Србијанци продају њемцума и америма за шаку долара и еврића,иначе на косову и у хрватској као и у фбих вам сваки дан премлате,претуку,покраду,протјерају или убију неког Српске националности,случајно онако

ОДГОВОРИТЕ
Name

воулин

18.12.2016 11:26

Ово у Хрватској је чисти фасизам али Србија послије амнестије дразе миајловића нема право никоме моралисати и држати лекције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вау

18.12.2016 12:40

Дражо је и тебе створио мамлазе заостали

Name

ватиканац

18.12.2016 13:07

Хало ви сто дрзите придике да Србија нема право дрзyти лекције има и те како јер дразе михајловиц војвода слава му и милост је убијао и борио се против устаса и домацин у страних издајника то је је једина права истина то је и Тито знао па га је убио због истине јер историју писе онај ко је зив и побједник а не мртав. Друго у србији нема те нити иједну масовну гробници нити стратисте поубијаних цивила зена деце као сто су то радили у фасистицкој хрватској (намјсрно малим словима). Јадовно ,Јасеновац, Медзацки Дзеп ,Масленица ,Госпиц,Книн,Бенковац......фуј фасисти и ви да неког уците о људским правима и моралу ви који сте из утробе трудница српских мајки вадили децу и вадили им оци убијали их маљевима.Европо стиди се и срами кога си примили у породицу ЕУ.И због ивог срби и нетребају уци у ЕУ дрзати се Русије ,Кине,Кореје,Индије .

Name

ре Вау

18.12.2016 20:07

Назалост,бит це да је покојни Де Гол бијо веци Србин и патријота од нас самих....???

Name

Кики

18.12.2016 11:38

Онај нас Редзо из Завидовица је проф.доктор за Вулина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ово на стадиону........

18.12.2016 13:10

Су узвикивали хомосексуалци, зато они и мрзе Србе. За разлику од ових педера на стадиону, Колинда интимно обозава Србе - дапаце!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗМАЈ

18.12.2016 19:17

Ј а исто обожавам Колинду, али негдје на нудистичкој плажи, гдје би могли у очи рећи свашта једно другом.

Name

Е, народе

18.12.2016 13:28

Читам ове коментаре и размишљам да бољи живот какав имате данас нисте ни заслужили. Зар је могуће да сте слијепи од очију. Зар нико не види како живи Влада у Хр, Срб, БиХ ( РС и МФ). Они узимају на милионе еура, а народ стално навија за њих. А остављанте коментаре да Вам је стално крив неко други. Србима у БиХ је крив Бакир, Муслиманима је крив Додик, а Хрватима и Додик и Бакир... Треба кренути од свога дворишта, али то се сигурно неће ускоре десити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Wаллер

18.12.2016 14:57

Мене би забринуло да Хрватска економски напредује,да јој расте углед у свијету да је схватају озбиљно Амери и остали моцници...А ово махање устаском прослосцу појединих политицара и навијацких група је знак немоци њеног друства.Могу само да галаме,цртају свастике по стадионима и ниста висе.Баксузи искомплексирани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кокорин

18.12.2016 21:05

"У задњих је пет година према посљедњим истраживањима Хрватску напустило 150 тисућа и то младих, образованих људи. Ријеч је о три Пуле, а вјеројатно је бројка још и већа." Ово преносе хрватски медиј "Глас Истре"из Пуле. ја се придрузујем @Wаллеру. Не забрињава ме ово са устаством у Хрватској. Ниста ново, они само показују оно сто су увијек и били.

ОДГОВОРИТЕ