Dokle će EU ćutati o fašizaciji Hrvatske?

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da najnovjiji izlivi mržnje prema Srbima u Zagrebu i Splitu nisu incidenti, nego zvanična politika Hrvatske i da je pitanje dokle će EU ćutati na fašizaciju društva u toj svojoj članici.

Srbija 18.12.2016 | 10:12
Dokle će EU ćutati o fašizaciji Hrvatske?
Vulin je istakao da ovi događaji nisu incident jer "incident je nešto što se desi jednom, pa se više ne ponavlja".

"Ovo je nastavak zvanične politike vlade Hrvatske u kojoj se, umesto da se razračuna sa ustaštvom i fašističkim nasleđem, pokušava objasniti da u stvari fašizam i nije bio tako loš, a ustaše su zapravo bili humanitarni radnici i da je sve što su ustaše radile Srbima bilo zasluženo", rekao je Vulin za Radio-televiziju Srbije.

On kaže da je neshvatljivo da jedna zemlja članica EU nije u stanju da se razračuna sa fašističkim nasljeđem i da ga umjesto toga produbljuje i pokušava da opravda postojanje fašizma u svojoj zemlji.

"Ako ministar inostranih poslova Hrvatske kaže da će proglašenje svecem ustaškog vikara Alojzija Stepinca biti razlog za radost svih, a zna da se nijedan Srbin nikada neće obradovati tome, onda govorite o zvaničnoj politici Hrvatske", rekao je Vulin.

On je naglasio da je veoma zabrinut za položaj srpske manjine u Hrvatskoj, ali i za stanje duha u hrvatskom društvu i naciji, ako nisu u stanju da se izbore sa fašizacijom sopstvenog društva.

Vulin je poručio da će Beograd uvijek biti tu za Srbe van granica Srbije vodeći računa o njihovom položaju i napomenuo da će se svaki diplomatski i ekonomski uspjeh Beograda pozitivno odraziti i na položaj Srba koji žive van granica Srbije.

"Naravno da je uvek u fokusu naše spoljne politike kako zaštititi Srbe i kako im pomoći da žive bolje, ali bez saradnje EU i hrvatske države, koja je imala toliko drskosti da stavlja primedbe Srbiji na odnos prema manjinama u isto vreme kada se peva `Ubij, ubij Srbina` i `Srbi na vrbe`", zaključio je Vulin.

Pripadnici "Torcide", navijačke grupe fudbalskog kluba "Hajduk" iz Splita, uzvikivali su juče "Ubij Srbina", "Srbe na vrbe", "Vukovar, Vukovar" i "Za dom spremni" na derbiju sa zagrebačkim "Dinamom".



Prije toga u centru Zagreba je ispred prostorija Srpskog narodnog vijeća održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava tokom kojeg su okupljeni uzvikivali ustaški poklič "Za dom spremni".

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen- ploče za poginule pripadnike HOS-a na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu.

Izvor: RTS

Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Realno

18.12.2016 09:29

Sve dok aktuelno rukpvodstvo Srbije, predvođeno izdajnikom Vučićem i ovom dvorskom ludom Vulinom vodi Srbiju, naš narod i država ne mogu očekivati ništa dobro. Patriotizam je nešto što nema cijenu, ali to ovim opskurnim likovima ne znači ništa, prodadoše sve, ama baš sve. Oni će prodati i nas u Republici Srpskoj, mene je njih više strah od Bošnjaka...

ODGOVORITE
Name

Mmmmm

18.12.2016 18:10

Bravo za komentar.

Name

Krajisnik

18.12.2016 09:29

Srbijo,ne idi u''eUropU''tamo nema ljudi.

ODGOVORITE
Name

zumba

18.12.2016 12:02

Kako znas,ne javljas se valjda iz Afrike?

Name

Re

18.12.2016 12:41

Jok zombi je kao i ti.

Name

Mmmmm

18.12.2016 18:11

Glupsone od ceega i koga zivis da nisi od Rusije.

Name

re mmmmm

18.12.2016 21:29

Vjerovato zivi od onih sto su opljackali Carsku Rusiju...???

Name

Bravo

18.12.2016 09:36

Slažem se sa naprijed navedenim u potpunosti, ali ne smijete zaboraviti ni ono veličanje Hitlera u sred Beograda, i o tome trebate više i češće pisati, Fašizam je Fašizam i on je opasan bez obzira sa koje strane i od kojeg naroda dolazio, živio Maxizam, jer jedini on ne trpi ovakvo ponašanje.

ODGOVORITE
Name

MIG 21

18.12.2016 09:49

Jel to nesto novo mala naacija koja nije u stanju naci svoj identitet.mozda i nisu nacija vec malo veca etnicka zajednica koja fasizmom zeli postati nacija al fasisticka nacija

ODGOVORITE
Name

@ mig 21

18.12.2016 11:31

E moj druže beogradski,kada za neki narod kažeš da je"mala nacija" u negativnom kontekstu to je onda čisti fašizam,što će reći da fašista drži predavanje o fašizmu.

Name

nokontare

18.12.2016 09:50

Po obicaju ne kontate Hrvatska je EU i NATO dakle to je to

ODGOVORITE
Name

Re.nekontare

18.12.2016 10:10

De nam ti kontare objasni. Prosvijetli nas sa tvojim glupostima

Name

XYZ

18.12.2016 10:11

Zato mi u RS imamo odličnu saradnju sa ustašama (D&Č).

ODGOVORITE
Name

Osvit

18.12.2016 10:15

Klero nacionalizam je dominantna ideologija na prostoru bivse Jugoslavije a elemente neo fasizma mozemo naci u svim novonastalim drzavama u manjoj ili vecoj mjeri.Antifasizam se polako prevodi u terorizam a partizanski pokret u zlocinacku organizaciju prevodenu komunistima koji su postali najvece zlo dvadesetog vijeka.Rezultat je povampireni fasizam koji polako postaje pravilo ponasanja u Hrvatskoj jer ako ne smatraju da trebaju dati odgovore o protjeranih 250.000 Srba morace dati odgovore zasto je Hrvatsku naoustilo 500.000 Hrvata,da li su za to krivi Srbi ili politicka elita koja tolerira vaskrslo ustastvo.Kada na slobodarskoj Kozari govore drze naljednici ideologije onih koji su zajedno sa Nijemcima i ustasama napravili pogrom stanovnistva na legendarnoj planini,a simpatizerima partizanskog pokreta se zabranjuje pristup manifestaciji,jasno pokazuje da i mi moramo mnogo toga da pocistimo u svom dvoristu da bi mogli drzati predavanja drugima. "Smrt fasizmu sloboda narodu."

ODGOVORITE
Name

Neko nam zabrinut?

18.12.2016 11:14

Javljaju se "svetci" iz Srbije, anđeli nebeski? Kompletna skupština i vlada vam je sastavljena od fašista i zvaničnih četnika, i vi se našli da braći (po zločinu) preko Save prigovarate? Ne zna se koji ste gori, jedina razlika koja se može prumjetiti je u različitim adresama stanovanja, ostalo sve isto. Lopovi i fašisti jedni i drugi!

ODGOVORITE
Name

Valter

18.12.2016 12:23

Je..te kako je krenulo ispasce da su u drugom svjetskom ratu samo Muslimani,Bosanci,Bosnjaci bili u Partizanima.

Name

Jest

18.12.2016 12:39

Zato se ti i tvoji selite u meku na bolje

Name

Avu

18.12.2016 11:19

Ajde vulinu spasi nas te tvoje i vučićeve politike i ćuti,uništićete sve što je srpsko a posle kosova ćete na Republiku Srpsku i onda ode i Srbija,inače na kosovo ući ne možeš bez molbe daće Bog pa će i naši u Republici Srpskoj shvatiti da se Srbijanci prodaju njemcuma i amerima za šaku dolara i evrića,inače na kosovu i u hrvatskoj kao i u fbih vam svaki dan premlate,pretuku,pokradu,protjeraju ili ubiju nekog Srpske nacionalnosti,slučajno onako

ODGOVORITE
Name

voulin

18.12.2016 11:26

Ovo u Hrvatskoj je čisti fasizam ali Srbija poslije amnestije draze miajlovića nema pravo nikome moralisati i držati lekcije.

ODGOVORITE
Name

Vau

18.12.2016 12:40

Dražo je i tebe stvorio mamlaze zaostali

Name

vatikanac

18.12.2016 13:07

Halo vi sto drzite pridike da Srbija nema pravo drzyti lekcije ima i te kako jer draze mihajlovic vojvoda slava mu i milost je ubijao i borio se protiv ustasa i domacin u stranih izdajnika to je je jedina prava istina to je i Tito znao pa ga je ubio zbog istine jer istoriju pise onaj ko je ziv i pobjednik a ne mrtav. Drugo u srbiji nema te niti ijednu masovnu grobnici niti stratiste poubijanih civila zena dece kao sto su to radili u fasistickoj hrvatskoj (namjsrno malim slovima). Jadovno ,Jasenovac, Medzacki Dzep ,Maslenica ,Gospic,Knin,Benkovac......fuj fasisti i vi da nekog ucite o ljudskim pravima i moralu vi koji ste iz utrobe trudnica srpskih majki vadili decu i vadili im oci ubijali ih maljevima.Evropo stidi se i srami koga si primili u porodicu EU.I zbog ivog srbi i netrebaju uci u EU drzati se Rusije ,Kine,Koreje,Indije .

Name

re Vau

18.12.2016 20:07

Nazalost,bit ce da je pokojni De Gol bijo veci Srbin i patrijota od nas samih....???

Name

Kiki

18.12.2016 11:38

Onaj nas Redzo iz Zavidovica je prof.doktor za Vulina.

ODGOVORITE
Name

ovo na stadionu........

18.12.2016 13:10

Su uzvikivali homoseksualci, zato oni i mrze Srbe. Za razliku od ovih pedera na stadionu, Kolinda intimno obozava Srbe - dapace!!!

ODGOVORITE
Name

ZMAJ

18.12.2016 19:17

J a isto obožavam Kolindu, ali negdje na nudističkoj plaži, gdje bi mogli u oči reći svašta jedno drugom.

Name

E, narode

18.12.2016 13:28

Čitam ove komentare i razmišljam da bolji život kakav imate danas niste ni zaslužili. Zar je moguće da ste slijepi od očiju. Zar niko ne vidi kako živi Vlada u Hr, Srb, BiH ( RS i MF). Oni uzimaju na milione eura, a narod stalno navija za njih. A ostavljante komentare da Vam je stalno kriv neko drugi. Srbima u BiH je kriv Bakir, Muslimanima je kriv Dodik, a Hrvatima i Dodik i Bakir... Treba krenuti od svoga dvorišta, ali to se sigurno neće uskore desiti.

ODGOVORITE
Name

Waller

18.12.2016 14:57

Mene bi zabrinulo da Hrvatska ekonomski napreduje,da joj raste ugled u svijetu da je shvataju ozbiljno Ameri i ostali mocnici...A ovo mahanje ustaskom prosloscu pojedinih politicara i navijackih grupa je znak nemoci njenog drustva.Mogu samo da galame,crtaju svastike po stadionima i nista vise.Baksuzi iskompleksirani.

ODGOVORITE
Name

Kokorin

18.12.2016 21:05

"U zadnjih je pet godina prema posljednjim istraživanjima Hrvatsku napustilo 150 tisuća i to mladih, obrazovanih ljudi. Riječ je o tri Pule, a vjerojatno je brojka još i veća." Ovo prenose hrvatski medij "Glas Istre"iz Pule. ja se pridruzujem @Walleru. Ne zabrinjava me ovo sa ustastvom u Hrvatskoj. Nista novo, oni samo pokazuju ono sto su uvijek i bili.

ODGOVORITE