Србац: Добри приноси, али новца нема

Србачки ратари данас су на необичан начин обиљежили успјешан завршетак ове аграрне године – организовали су дефиле тракторима магистралним путем, уз звуке сирена, и једнодневно дружење уз печење са ражња и пиће.

Република Српска 17.12.2016 | 16:43
Србац: Добри приноси, али новца нема
Њих двадесетак на вријеме су обавили овогодишњу жетву пшенице, јесењу бербу кукуруза и, углавном, заорали зимску бразду. Са резултатима су веома задовољни јер су, у односу на претходне године, остварили високе приносе. Али истичу и велике трошкове производње, увозну конкуренцију и кашњење подстицаја.

„Остварили смо заиста добре приносе, чак изнад очекивања, али не можемо бити задовољни финансијским резултатима због нестабилног тржишта и ниске цијене наших производа. Велики труд и рад, сасвим је извјесно, неће бити награђени“, каже угледни пољопривредник Драган Ковачевић из Повелича.

Митар Сулема из Селишта оцијенио је да је данашње окупљање и дефиле највјероватније „проба“ пред организовање јавних протеста због кашњења подстицаја, али и вишегодишњег одуговлачења подјеле државног земљишта у закуп.

„Из године у годину власт обећава да ће извршити подјелу преосталих обрадивих површина државног земљишта у закуп, али никако да дође до тога. Буде и немилих сцена због самовољне узурпације таквог земљишта од појединаца, па и група пољопривредника који желе да обрађују запуштено или напуштено земљиште државне својине“, каже Сулема.



Он додаје да тиме губе не само пољопривредници, већ и локална заједница, јер не убире накнаду за закуп, која не би била мала.

Ратари процјењују да општина због тога годишње губи око 80.000 КМ, што би се могло искористити управо за подстицање пољопривредне производње или задовољавање других потреба. Посебно су незадовољни сточари, производјачи млијека и товљачи јунади, којима недостају потребне обрадиве површине за обезбједјење сточне хране.

Данашње окупљање србачких ратара поводом завршетка аграрне године показало је и охрабрујућу тенденцију.

„Међу њима је велики број младих пољоптривредника који су одлучили да остану на селу и егзистенцију обезбиједе производњом хране. Управо ради њиховог радног ангажовања у пољопривреди друштврена заједница би морала пружити већу подршку и помоћ подстицајном политиком и заштитом домаће производње“, каже Драган Ковачевић.

(БН телевизија /С. К.)
(Фото: БН телевизија /С. Кесер)

Коментари / 0

Оставите коментар