Srbac: Dobri prinosi, ali novca nema

Srbački ratari danas su na neobičan način obilježili uspješan završetak ove agrarne godine – organizovali su defile traktorima magistralnim putem, uz zvuke sirena, i jednodnevno druženje uz pečenje sa ražnja i piće.

Republika Srpska 17.12.2016 | 16:43
Srbac: Dobri prinosi, ali novca nema
Njih dvadesetak na vrijeme su obavili ovogodišnju žetvu pšenice, jesenju berbu kukuruza i, uglavnom, zaorali zimsku brazdu. Sa rezultatima su veoma zadovoljni jer su, u odnosu na prethodne godine, ostvarili visoke prinose. Ali ističu i velike troškove proizvodnje, uvoznu konkurenciju i kašnjenje podsticaja.

„Ostvarili smo zaista dobre prinose, čak iznad očekivanja, ali ne možemo biti zadovoljni finansijskim rezultatima zbog nestabilnog tržišta i niske cijene naših proizvoda. Veliki trud i rad, sasvim je izvjesno, neće biti nagrađeni“, kaže ugledni poljoprivrednik Dragan Kovačević iz Poveliča.

Mitar Sulema iz Selišta ocijenio je da je današnje okupljanje i defile najvjerovatnije „proba“ pred organizovanje javnih protesta zbog kašnjenja podsticaja, ali i višegodišnjeg odugovlačenja podjele državnog zemljišta u zakup.

„Iz godine u godinu vlast obećava da će izvršiti podjelu preostalih obradivih površina državnog zemljišta u zakup, ali nikako da dođe do toga. Bude i nemilih scena zbog samovoljne uzurpacije takvog zemljišta od pojedinaca, pa i grupa poljoprivrednika koji žele da obrađuju zapušteno ili napušteno zemljište državne svojine“, kaže Sulema.



On dodaje da time gube ne samo poljoprivrednici, već i lokalna zajednica, jer ne ubire naknadu za zakup, koja ne bi bila mala.

Ratari procjenjuju da opština zbog toga godišnje gubi oko 80.000 KM, što bi se moglo iskoristiti upravo za podsticanje poljoprivredne proizvodnje ili zadovoljavanje drugih potreba. Posebno su nezadovoljni stočari, proizvodjači mlijeka i tovljači junadi, kojima nedostaju potrebne obradive površine za obezbjedjenje stočne hrane.

Današnje okupljanje srbačkih ratara povodom završetka agrarne godine pokazalo je i ohrabrujuću tendenciju.

„Među njima je veliki broj mladih poljoptrivrednika koji su odlučili da ostanu na selu i egzistenciju obezbijede proizvodnjom hrane. Upravo radi njihovog radnog angažovanja u poljoprivredi društvrena zajednica bi morala pružiti veću podršku i pomoć podsticajnom politikom i zaštitom domaće proizvodnje“, kaže Dragan Kovačević.

(BN televizija /S. K.)
(Foto: BN televizija /S. Keser)

Komentari / 0

Ostavite komentar