Како папа Фрања обиљежава 80 љета?

Папа Фрања обележава данас свој 80. рођендан, а тим поводом је најпре доручковао са осам бескућника и потом одржао мису са кардиналима, изразивши наду у "плодоносну и радосну" старост.

Свијет 17.12.2016 | 14:14
Како папа Фрања обиљежава 80 љета?
"Реч старост ружно звучи и изазива страх, али старост жуди за мудрошћу", поручио је он десетинама кардинала на миси у папској катедрали у Риму, додавши да је старост тиха, али и плодоносна, преноси АФП.

Претходно је, рано јутрос, ћаскао за доручком са сваким од својих гостију без крова над главом - четворо Италијана, двоје Римљана, једним Молдавцем и једним Перуанцем, поделивши са њима аргентинске колаче, саопштио је Ватикан, наводи АП.

Папи, пореклом из Аргентине, пристигле су рођенданске честитке из целог света, укључујући честитку италијанског председника Серђа Матареле који му је поручио да му је "Италија захвална за непрестану блискост".

Уз то, папина канцеларија је пуна цртежа деце из читавог света са рођенданским порукама, написао је на Твитеру Антонио Спарадо, језуитски теолог близак врховном поглавару Римокатоличке цркве.

Данашњи дан ће за папу бити пун радних обавеза, јер има планиране састанке, наводи француска агенција, подсећајући да је претходних година папа свој рођендан обележавао делећи стотине врећа за спавање бескућницима у Риму или шаљући храну у мигрантски центар.

Ово је четврти рођендан који бивши бискуп из Буенос Ајреса прославља у скромној кући унутар ватиканских зидова.



Први папа из Латинске Америке и први језуита на челу Католичке цркве, после три и по године на дужности, Фрања не престаје да мења Цркву и код неких изазива чуђење, наводи "Дојче веле", додајући да папа Фрања делује у "великој унутрашњој независности".

Иако се Католичка црква кроз векове мењала, поступно и често под притиском, понекад и мудро, ипак је 13. март 2013. године, када је Фрања постављен на папску дужност, био почетак револуционарног развитка, закључује немачки радио.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар