Kako papa Franja obilježava 80 ljeta?

Papa Franja obeležava danas svoj 80. rođendan, a tim povodom je najpre doručkovao sa osam beskućnika i potom održao misu sa kardinalima, izrazivši nadu u "plodonosnu i radosnu" starost.

Svijet 17.12.2016 | 14:14
Kako papa Franja obilježava 80 ljeta?
"Reč starost ružno zvuči i izaziva strah, ali starost žudi za mudrošću", poručio je on desetinama kardinala na misi u papskoj katedrali u Rimu, dodavši da je starost tiha, ali i plodonosna, prenosi AFP.

Prethodno je, rano jutros, ćaskao za doručkom sa svakim od svojih gostiju bez krova nad glavom - četvoro Italijana, dvoje Rimljana, jednim Moldavcem i jednim Peruancem, podelivši sa njima argentinske kolače, saopštio je Vatikan, navodi AP.

Papi, poreklom iz Argentine, pristigle su rođendanske čestitke iz celog sveta, uključujući čestitku italijanskog predsednika Serđa Matarele koji mu je poručio da mu je "Italija zahvalna za neprestanu bliskost".

Uz to, papina kancelarija je puna crteža dece iz čitavog sveta sa rođendanskim porukama, napisao je na Tviteru Antonio Sparado, jezuitski teolog blizak vrhovnom poglavaru Rimokatoličke crkve.

Današnji dan će za papu biti pun radnih obaveza, jer ima planirane sastanke, navodi francuska agencija, podsećajući da je prethodnih godina papa svoj rođendan obeležavao deleći stotine vreća za spavanje beskućnicima u Rimu ili šaljući hranu u migrantski centar.

Ovo je četvrti rođendan koji bivši biskup iz Buenos Ajresa proslavlja u skromnoj kući unutar vatikanskih zidova.Prvi papa iz Latinske Amerike i prvi jezuita na čelu Katoličke crkve, posle tri i po godine na dužnosti, Franja ne prestaje da menja Crkvu i kod nekih izaziva čuđenje, navodi "Dojče vele", dodajući da papa Franja deluje u "velikoj unutrašnjoj nezavisnosti".

Iako se Katolička crkva kroz vekove menjala, postupno i često pod pritiskom, ponekad i mudro, ipak je 13. mart 2013. godine, kada je Franja postavljen na papsku dužnost, bio početak revolucionarnog razvitka, zaključuje nemački radio.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar