Србија жели у ЕУ, али штити националне интересе

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да Србија, иако жели да припадне европском друштву, увијек води рачуна о сопственим националним и државним интересима и зато чува и традиционално пријатељске односе са Кином, Русијом и другим земљама.

Србија 17.12.2016 | 11:57
Србија жели у ЕУ, али штити националне интересе
Он је оцијенио да је очигледно да тренутно у ЕУ "не постоји превелико расположење за проширење".

"Ми имамо своје интересе, држимо их се, а желимо да нам европски партнери верују, а на њима је избор. У овом тренутку не постоји превелико расположење за проширење ЕУ, видећемо да ли ће се то променити", рекао је Вучић у разговору са италијанским новинарима у Венецији.

Говорећи о хрватској блокади отварања Поглавља 26 у преговорима са ЕУ, Вучић је рекао да је Србија спремна за разговор, али да је "његов посао да заштити земљу од понижења и ниподаштавања".

У осврту на "аферу чоколадице", Вучић је објаснио италијанским новинарима да је направљен скандал око тога што се српски производ нашао у пакетићима које је хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић дијелила дјеци у Дубровнику, додајући да су стране чоколаде у Србији најнормалнија ствар.

"Ми код нас делимо хрватске, италијанске, швајцарске чоколадице. Хрватске чоколадице су добродошле у Србију, што лепо и добро говори о нашој земљи. Овде није био проблем у нама, него у неком другом", истакао је Вучић.

На констатацију да су односи са /самопроглашеним/ Косовом вјероватно једно од кључних питања у преговорима са ЕУ, Вучић је рекао да ће дијалог са Албанцима са Косова бити настављен, те да он доприноси смиривању страсти и мирном рјешавању свих проблема.

"Неће бити лако да се дође до решења таквог проблема. До сада је често приступ доброг дела западних земаља би једностран, видећемо какав ће бити убудуће", рекао је Вучић и истакао да је добро што Косово данас није потенцијално жариште сукоба.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Бањалучки комуниста

17.12.2016 13:34

И ти мислиш у Европу са фашистима,као Хрватска са усташама.Премијеру шта се дешава на БГ универзитету неки фашисти туку студенте, намаш снаге за борбу против хулигана, против Зукорлића ни против "фирера" а имаш снагу за сиротињу у Савамали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вуцицу

17.12.2016 13:50

И теби је веома јасно да немозес дуго сједити на двије столице ЕУ и Русије. Једна це се сломити.

ОДГОВОРИТЕ