Srbija želi u EU, ali štiti nacionalne interese

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija, iako želi da pripadne evropskom društvu, uvijek vodi računa o sopstvenim nacionalnim i državnim interesima i zato čuva i tradicionalno prijateljske odnose sa Kinom, Rusijom i drugim zemljama.

Srbija 17.12.2016 | 11:57
Srbija želi u EU, ali štiti nacionalne interese
On je ocijenio da je očigledno da trenutno u EU "ne postoji preveliko raspoloženje za proširenje".

"Mi imamo svoje interese, držimo ih se, a želimo da nam evropski partneri veruju, a na njima je izbor. U ovom trenutku ne postoji preveliko raspoloženje za proširenje EU, videćemo da li će se to promeniti", rekao je Vučić u razgovoru sa italijanskim novinarima u Veneciji.

Govoreći o hrvatskoj blokadi otvaranja Poglavlja 26 u pregovorima sa EU, Vučić je rekao da je Srbija spremna za razgovor, ali da je "njegov posao da zaštiti zemlju od poniženja i nipodaštavanja".

U osvrtu na "aferu čokoladice", Vučić je objasnio italijanskim novinarima da je napravljen skandal oko toga što se srpski proizvod našao u paketićima koje je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović dijelila djeci u Dubrovniku, dodajući da su strane čokolade u Srbiji najnormalnija stvar.

"Mi kod nas delimo hrvatske, italijanske, švajcarske čokoladice. Hrvatske čokoladice su dobrodošle u Srbiju, što lepo i dobro govori o našoj zemlji. Ovde nije bio problem u nama, nego u nekom drugom", istakao je Vučić.

Na konstataciju da su odnosi sa /samoproglašenim/ Kosovom vjerovatno jedno od ključnih pitanja u pregovorima sa EU, Vučić je rekao da će dijalog sa Albancima sa Kosova biti nastavljen, te da on doprinosi smirivanju strasti i mirnom rješavanju svih problema.

"Neće biti lako da se dođe do rešenja takvog problema. Do sada je često pristup dobrog dela zapadnih zemalja bi jednostran, videćemo kakav će biti ubuduće", rekao je Vučić i istakao da je dobro što Kosovo danas nije potencijalno žarište sukoba.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Banjalučki komunista

17.12.2016 13:34

I ti misliš u Evropu sa fašistima,kao Hrvatska sa ustašama.Premijeru šta se dešava na BG univerzitetu neki fašisti tuku studente, namaš snage za borbu protiv huligana, protiv Zukorlića ni protiv "firera" a imaš snagu za sirotinju u Savamali.

ODGOVORITE
Name

Vucicu

17.12.2016 13:50

I tebi je veoma jasno da nemozes dugo sjediti na dvije stolice EU i Rusije. Jedna ce se slomiti.

ODGOVORITE