ЕП - рукометашице: Реприза финала Свјетског првенства у борби за злато!

У финалу Европског првенства за рукометашице играће Холандија и Норвешка. Биће то реприза финала Светског првенства 2015. године.

Остали спортови 17.12.2016 | 10:45
ЕП - рукометашице: Реприза финала Свјетског првенства у борби за злато!
Репрезентација Норвешке други је финалиста ЕП у Шведској.

Након Холандије која се пласирала у финале побједом над Данском, Норвежанке су савладале Француску 20:16 и у недјељу од 18 часова покушаће одбранити европску титулу у репризи финала Свјетског првенства.

ФРАНЦУСКА - НОРВЕШКА 16:20 (9:11)

Европске и олимпијске шампионке у другом полувремену сломиле су отпор Францускиња које нису знале да искористе шансу да преломе меч у своју корист.

Францускиње су одлично отвориле меч и повеле 7:4, међутим услиједио је жесток одговор Норвежанки које су серијом 7:0 преокренуле на 11:7, да би на одмор ипак отишле са (само) два гола предности - 11:9.

Другу, уједно и посљедњу прилику да направе одлучујући корак на овом мечу Францускиње су имале седам минута прије краја када је Манон Уе са седам метара довела свој тим у вођство 16:15 и наговијестила узбудљиву завршницу.

Умјесто тога Арнцен је брзо изједначила, Уе је изгубила лопту у сљедећем нападу и услиједила је казна Норвешке. Фрафјорд је постигла два гола заредом, Францускиње су промашивале, а Норвешка је са још два гола стигла до коначних 20:16 и великог славља.

Најбољи стријелац Нора Морка и овог пута са седам голова је предводила свој тим уз расположену Сиље Солберг на голу која је уписала 13 одбрана.

Код Францускиња најефикаснија је била Александра Лакрабрер са шест постигнутих погодака.

Норвешка и Холандија бориће се за злато у недјељу од 18 часова. Холанђанкама ће ово бити прво европско финале, док ће Норвежанке десети пут играти у финалу европског шампионата.

Рукометашице Холандије раније у петак савладале су Данску 26:22 и пласирале се у финале Европског првенства у Шведској. 

Изабранице Хеле Томпсен надиграле су Данску, чија игра се распала почетком другог полувремена, и потпуно заслужено стигле до тријумфа.

ХОЛАНДИЈА – ДАНСКА 26:22 (13:13)

Тријумфом у првом полуфиналу ЕП у Шведској, репрезентација Холандије стигла је до прве побједе над Данском још од 1977.  и свог првог финала на европским шампионатима.

Биће ово, међутим, њихово друго финале на великим такмичењима у само двије године, пошто су на Свјетском првенству 2015.  у борби за злато поражене од Норвешке.

Управо репризу овог меча ћемо гледати и у недјељу од 18 часова.

Холандија је у петак у потпуности надиграла Данску, спријечивши контранападе противника, а селектор Хеле Томпсон погодила је са тактиком константног увођења играча умјесто голмана па је њена екипа имала вишак који је претварала у поготке.

Данска се држала у егалу читаво прво полувријеме и поготком Стине Јоргенсен са седам метара стигле до изједначења 13:13, али након одмора њихова игра се распала.

Холанђанке су серијом 6:0 стигле до предности 19:13, а тек након 13 минута игре у наставку, Данкиње су стигле до поготка, и то поново са седам метара.

Дански контранапад није функционисао, а само на кратко су високо постављеном одбраном успјеле да зауставе Холанђанке.

Трачак наде у преокрет десетак минута прије краја вратила је Сандра Тофт са неколико везаних одбрана, међутим, и то је било кратког даха.

Холанђанке су задржале шест голова предности, све до финиша утакмице када је Данска са играчем више постигла два везана гола и смањила на коначних 26:22.

Еставана Полман била је најефикаснија са седам голова, Корнелија Горт постигла је један мање, а велики допринос дала је и голман Тес Вестер са 11 одбрана.

У селекцији Данске шест голова постигла је Стине Јоргенсен, а Сандра Тофт уписала је 11 одбрана.

Полуфинале, ЕП:

Холандија - Данска 26:22 (13:13)

Француска - Норвешка 16:20 (9:11)

Утакмица за треће мјесто, недјеља 15.30

Данска - Француска

ФИНАЛЕ, недјеља 18.00

Норвешка - Холандија

Извор: мондо.ба

Коментари / 0

Оставите коментар