EP - rukometašice: Repriza finala Svjetskog prvenstva u borbi za zlato!

U finalu Evropskog prvenstva za rukometašice igraće Holandija i Norveška. Biće to repriza finala Svetskog prvenstva 2015. godine.

Ostali sportovi 17.12.2016 | 10:45
EP - rukometašice: Repriza finala Svjetskog prvenstva u borbi za zlato!
Reprezentacija Norveške drugi je finalista EP u Švedskoj.

Nakon Holandije koja se plasirala u finale pobjedom nad Danskom, Norvežanke su savladale Francusku 20:16 i u nedjelju od 18 časova pokušaće odbraniti evropsku titulu u reprizi finala Svjetskog prvenstva.

FRANCUSKA - NORVEŠKA 16:20 (9:11)

Evropske i olimpijske šampionke u drugom poluvremenu slomile su otpor Francuskinja koje nisu znale da iskoriste šansu da prelome meč u svoju korist.

Francuskinje su odlično otvorile meč i povele 7:4, međutim uslijedio je žestok odgovor Norvežanki koje su serijom 7:0 preokrenule na 11:7, da bi na odmor ipak otišle sa (samo) dva gola prednosti - 11:9.

Drugu, ujedno i posljednju priliku da naprave odlučujući korak na ovom meču Francuskinje su imale sedam minuta prije kraja kada je Manon Ue sa sedam metara dovela svoj tim u vođstvo 16:15 i nagovijestila uzbudljivu završnicu.

Umjesto toga Arncen je brzo izjednačila, Ue je izgubila loptu u sljedećem napadu i uslijedila je kazna Norveške. Frafjord je postigla dva gola zaredom, Francuskinje su promašivale, a Norveška je sa još dva gola stigla do konačnih 20:16 i velikog slavlja.

Najbolji strijelac Nora Morka i ovog puta sa sedam golova je predvodila svoj tim uz raspoloženu Silje Solberg na golu koja je upisala 13 odbrana.

Kod Francuskinja najefikasnija je bila Aleksandra Lakrabrer sa šest postignutih pogodaka.

Norveška i Holandija boriće se za zlato u nedjelju od 18 časova. Holanđankama će ovo biti prvo evropsko finale, dok će Norvežanke deseti put igrati u finalu evropskog šampionata.

Rukometašice Holandije ranije u petak savladale su Dansku 26:22 i plasirale se u finale Evropskog prvenstva u Švedskoj. 

Izabranice Hele Tompsen nadigrale su Dansku, čija igra se raspala početkom drugog poluvremena, i potpuno zasluženo stigle do trijumfa.

HOLANDIJA – DANSKA 26:22 (13:13)

Trijumfom u prvom polufinalu EP u Švedskoj, reprezentacija Holandije stigla je do prve pobjede nad Danskom još od 1977.  i svog prvog finala na evropskim šampionatima.

Biće ovo, međutim, njihovo drugo finale na velikim takmičenjima u samo dvije godine, pošto su na Svjetskom prvenstvu 2015.  u borbi za zlato poražene od Norveške.

Upravo reprizu ovog meča ćemo gledati i u nedjelju od 18 časova.

Holandija je u petak u potpunosti nadigrala Dansku, spriječivši kontranapade protivnika, a selektor Hele Tompson pogodila je sa taktikom konstantnog uvođenja igrača umjesto golmana pa je njena ekipa imala višak koji je pretvarala u pogotke.

Danska se držala u egalu čitavo prvo poluvrijeme i pogotkom Stine Jorgensen sa sedam metara stigle do izjednačenja 13:13, ali nakon odmora njihova igra se raspala.

Holanđanke su serijom 6:0 stigle do prednosti 19:13, a tek nakon 13 minuta igre u nastavku, Dankinje su stigle do pogotka, i to ponovo sa sedam metara.

Danski kontranapad nije funkcionisao, a samo na kratko su visoko postavljenom odbranom uspjele da zaustave Holanđanke.

Tračak nade u preokret desetak minuta prije kraja vratila je Sandra Toft sa nekoliko vezanih odbrana, međutim, i to je bilo kratkog daha.

Holanđanke su zadržale šest golova prednosti, sve do finiša utakmice kada je Danska sa igračem više postigla dva vezana gola i smanjila na konačnih 26:22.

Estavana Polman bila je najefikasnija sa sedam golova, Kornelija Gort postigla je jedan manje, a veliki doprinos dala je i golman Tes Vester sa 11 odbrana.

U selekciji Danske šest golova postigla je Stine Jorgensen, a Sandra Toft upisala je 11 odbrana.

Polufinale, EP:

Holandija - Danska 26:22 (13:13)

Francuska - Norveška 16:20 (9:11)

Utakmica za treće mjesto, nedjelja 15.30

Danska - Francuska

FINALE, nedjelja 18.00

Norveška - Holandija

Izvor: mondo.ba

Komentari / 0

Ostavite komentar