До оружја у БиХ лако и без дозволе

Добар је пиштољ, цијена је 260 КМ, није пуно кориштен, испаљено 15 метака на свадби и неколико метака када се дијете родило, био је један од одговора на оглас о продаји.

Босна и Херцеговина 17.12.2016 | 10:16
До оружја у БиХ лако и без дозволе
Оружје је надохват руке! Пиштољ се може купити за 100 КМ, пушку и пиштољ за 500 КМ, у случају да желите купити обоје. И све то путем популарних страница с интернет-огласима.

Чињеница, сваки оглас завршава се напоменом да продају искључиво пунољетним особама и онима с дозволом за ношење оружја. Но, продавци већ након другог упита може ли без дозволе, углавном одустају од тих правила, пише Аваз.

Претражујући бројне огласе, наишли смо на понуду из Билеће. „Продајем пиштољ 7,62“, писало је у огласу.

"Стање је савршено, добио сам на поклон 1989. године. Није превише кориштен", хвалио се наш саговорник.

Наставили смо претраживати нагомилане огласе. Корисник из Градишке продаје пушку са снајпером и пиштољ. Цијена пушке је 200, а пиштоља 150 евра. Ипак, нуди нам да купимо обоје, даће нам јефтино. Један од огласа у којима нуде оружје:

"Оружје није кориштено, не пуца се из њега. Све очишћено, уредно, малокалибарско", појаснио је наш саговорник.

До сада је имао доста понуда, али још није продао. Након што смо му рекли да немамо дозволу, почели смо преговарати.

"Можете позвати опет, ако не продам човјеку који ме звао прије два мјесеца. Па, видјећемо", рекао је.

Жена из Бијељине продаје пиштољ калибра 7,65 милиметара за 100 КМ. Она, такође, тражи дозволу. Али, након краћег времена, преговори да нам прода без дозволе успјешно су почели.

"Може се то лако без дозволе, али смо нагласили да је требате имати. Ако имате неког другог ко има дозволу, може и тако. Али, ако и то не успијете, назовите, договорићемо се некако", поручила је она.

Оглас о продаји пиштоља калибра девет милиметара, дуга деветка, поставио је корисник из Добоја: "Без оштећења, испалио двадесетак метака, цијена 290 КМ". Одлучили смо и с њим контактирати.

"Пиштољ је у одличном стању. Немам дозволу за ношење. Купљен је 1991. године и тако стоји у кутији", појашњава продавац.

Када смо питали је ли цијена фиксна, обећао нам је да можемо преговарати ако смо озбиљан купац.

Денис Хаџовић, генерални секретар Центра за сигурносне студије из Сарајева и стручњак из области сигурности, каже да је оружје лако доступно због чињенице да је законодавство неусаглашено.

"Још 2009. године донесена је одлука о усаглашавању закона о оружју с директивама Европске уније у овој области. Од тада је прошло седам година, а стратегија о посједовању оружја још није проведена. Лоша је и казнена политика. Нелегално оружје више је него велики проблем за друштво и сва истраживања показују да има слабо помака. Уништавање оружја, такође, није у врху приоритета", појашњава Хаџовић.

Извор: Дневни аваз
Фото: О. Бунић/РАС Србија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мг

17.12.2016 09:26

Наса влада која брани интересе Републике Српске је на основу закона о орузју и муницији фактицки разорузала Србе у РС. Огромна вецина због компликоване и скупе процедуре замјене орузних листова враца досад легално посједовано орузје.Добар дио тих људи це касније набављати илегално неку врсту орузја. Могао би БН ТВ и на ту темему мало истразивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оо

17.12.2016 10:13

Тако је.

ОДГОВОРИТЕ