Do oružja u BiH lako i bez dozvole

Dobar je pištolj, cijena je 260 KM, nije puno korišten, ispaljeno 15 metaka na svadbi i nekoliko metaka kada se dijete rodilo, bio je jedan od odgovora na oglas o prodaji.

Bosna i Hercegovina 17.12.2016 | 10:16
Do oružja u BiH lako i bez dozvole
Oružje je nadohvat ruke! Pištolj se može kupiti za 100 KM, pušku i pištolj za 500 KM, u slučaju da želite kupiti oboje. I sve to putem popularnih stranica s internet-oglasima.

Činjenica, svaki oglas završava se napomenom da prodaju isključivo punoljetnim osobama i onima s dozvolom za nošenje oružja. No, prodavci već nakon drugog upita može li bez dozvole, uglavnom odustaju od tih pravila, piše Avaz.

Pretražujući brojne oglase, naišli smo na ponudu iz Bileće. „Prodajem pištolj 7,62“, pisalo je u oglasu.

"Stanje je savršeno, dobio sam na poklon 1989. godine. Nije previše korišten", hvalio se naš sagovornik.

Nastavili smo pretraživati nagomilane oglase. Korisnik iz Gradiške prodaje pušku sa snajperom i pištolj. Cijena puške je 200, a pištolja 150 evra. Ipak, nudi nam da kupimo oboje, daće nam jeftino. Jedan od oglasa u kojima nude oružje:

"Oružje nije korišteno, ne puca se iz njega. Sve očišćeno, uredno, malokalibarsko", pojasnio je naš sagovornik.

Do sada je imao dosta ponuda, ali još nije prodao. Nakon što smo mu rekli da nemamo dozvolu, počeli smo pregovarati.

"Možete pozvati opet, ako ne prodam čovjeku koji me zvao prije dva mjeseca. Pa, vidjećemo", rekao je.

Žena iz Bijeljine prodaje pištolj kalibra 7,65 milimetara za 100 KM. Ona, takođe, traži dozvolu. Ali, nakon kraćeg vremena, pregovori da nam proda bez dozvole uspješno su počeli.

"Može se to lako bez dozvole, ali smo naglasili da je trebate imati. Ako imate nekog drugog ko ima dozvolu, može i tako. Ali, ako i to ne uspijete, nazovite, dogovorićemo se nekako", poručila je ona.

Oglas o prodaji pištolja kalibra devet milimetara, duga devetka, postavio je korisnik iz Doboja: "Bez oštećenja, ispalio dvadesetak metaka, cijena 290 KM". Odlučili smo i s njim kontaktirati.

"Pištolj je u odličnom stanju. Nemam dozvolu za nošenje. Kupljen je 1991. godine i tako stoji u kutiji", pojašnjava prodavac.

Kada smo pitali je li cijena fiksna, obećao nam je da možemo pregovarati ako smo ozbiljan kupac.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, kaže da je oružje lako dostupno zbog činjenice da je zakonodavstvo neusaglašeno.

"Još 2009. godine donesena je odluka o usaglašavanju zakona o oružju s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Od tada je prošlo sedam godina, a strategija o posjedovanju oružja još nije provedena. Loša je i kaznena politika. Nelegalno oružje više je nego veliki problem za društvo i sva istraživanja pokazuju da ima slabo pomaka. Uništavanje oružja, takođe, nije u vrhu prioriteta", pojašnjava Hadžović.

Izvor: Dnevni avaz
Foto: O. Bunić/RAS Srbija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Mg

17.12.2016 10:26

Nasa vlada koja brani interese Republike Srpske je na osnovu zakona o oruzju i municiji fakticki razoruzala Srbe u RS. Ogromna vecina zbog komplikovane i skupe procedure zamjene oruznih listova vraca dosad legalno posjedovano oruzje.Dobar dio tih ljudi ce kasnije nabavljati ilegalno neku vrstu oruzja. Mogao bi BN TV i na tu tememu malo istrazivati.

ODGOVORITE
Name

Oo

17.12.2016 11:13

Tako je.

ODGOVORITE