Нови бомбашки напад у Турској

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је данас да је Курдистанка радничка партија (ПКК) одговорна за напад аутомобилом-бомбом на аутобус у граду Кајсерију у средишњој Турској, у којем је убијено 13, а повређено 55 људи, од којих су скоро сви војници, јавља Ројтерс.

Свијет 17.12.2016 | 08:30
Нови бомбашки напад у Турској
Ердоган је саопштио да је за напад одговорна "сепаратистичка терористичка организација", додавши да такви напади нису независни од развоја догађаја у Ираку и Сирији.

Британска агенција напомиње да турски председник често користи израз "сепаратистичка терористичка организација" када говори о ПКК, коју САД, Турска и ЕУ сматрају терористичком групом.

Исте податке о броју повређених и погинулих изнео је и министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу, на заједничкој конференцији за медије са министром здравља, рекавши да је 55 особа пребачено у болницу, од којих је 12 смештено на одељење интензивне неге, а шест је у критичном стању.



Турска војска саопштила је раније данас да је у јутрошњој експлозији у Кајсерију, која се догодила када је аутобус пролазио поред аутомобила пуног експлозива у близини градског универзитета, погинуло 13 војника, док је 48 људи повређено, међу којима можда има и цивила.

Турска телевизија НТВ јутрос је јавила да је аутобус превозио цивиле и војнике ван дужности, а до експлозије је дошло у близини аутобуске станице у кампусу Универзитета Ерчијес у Кајсерију.

Агенција Анадолија јавља да је аутобус у власништву градског саобраћајног предузећа, али да је превозио турске војнике који су добили дозволу да данас иду на локалну пијацу.

Канцеларија премијера привремено је забранила медијско извештавање о тој експлозији, затраживши од медијских организација да се уздрже од објављивања било каквих информација које би могле да узрокују "страх у јавности, панику и нереде и које би могле да служе циљевима терористичких организација", укључујуци време експлозије, изјаве јавних званичника, податке о повређенима и погинулима, као и о осумњиченима.

Потпредседник турске владе Вејси Кајнак рекао је у међувремену да јутрошња експлозија подсећа на напад који је прошле недеље изведен испред стадиона у Истанбулу.

Кајсери је један од главних градова средишње Турске и кључно индустријско средиште које се, иначе, сматра мирном облашћу.

Налази се западно од југоисточних подручја земље где су протеклих месеци вођене борбе између курдских екстремиста и безбедносних снага.

До најновијег инцидента је дошло недељу дана након што је у двоструком бомбашком нападу курдских екстремиста испред стадиона у Истанбулу убијено више од 40 људи, а рањено најмање 100.

У Турској је током ове године изведен низ погубних бомбашких напада, за који се криве и џихадисти и курдски екстремисти.

Извор: Агенције
Фото: Тwиттер принтсцреен

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

камелеон

17.12.2016 09:10

Опет ће бити Курди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тихи

17.12.2016 09:39

Запад плаца и дестаблизује а руке и остали дијелови дијелови тијела дјабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БН

17.12.2016 11:40

БиХ Град Приједор не жели финансирати пројекте у знак сјећања за невине жртве рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за БН

17.12.2016 12:11

Погријесио си тему другар а кад си код тога... финансирали су други градови па додју разноразне будале и русе крстове и ломе плоце и униставају..и то не само у БиХ вец и у Хрватској и на Косову.

Name

Тактика

17.12.2016 11:41

Рекло би се да та "терористицка" организација, бар по овим задњим извјестсјима, циљано напада турску војску и полицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

17.12.2016 12:00

Да,исто као у Зворнику.