Novi bombaški napad u Turskoj

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da je Kurdistanka radnička partija (PKK) odgovorna za napad automobilom-bombom na autobus u gradu Kajseriju u središnjoj Turskoj, u kojem je ubijeno 13, a povređeno 55 ljudi, od kojih su skoro svi vojnici, javlja Rojters.

Svijet 17.12.2016 | 08:30
Novi bombaški napad u Turskoj
Erdogan je saopštio da je za napad odgovorna "separatistička teroristička organizacija", dodavši da takvi napadi nisu nezavisni od razvoja događaja u Iraku i Siriji.

Britanska agencija napominje da turski predsednik često koristi izraz "separatistička teroristička organizacija" kada govori o PKK, koju SAD, Turska i EU smatraju terorističkom grupom.

Iste podatke o broju povređenih i poginulih izneo je i ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom zdravlja, rekavši da je 55 osoba prebačeno u bolnicu, od kojih je 12 smešteno na odeljenje intenzivne nege, a šest je u kritičnom stanju.



Turska vojska saopštila je ranije danas da je u jutrošnjoj eksploziji u Kajseriju, koja se dogodila kada je autobus prolazio pored automobila punog eksploziva u blizini gradskog univerziteta, poginulo 13 vojnika, dok je 48 ljudi povređeno, među kojima možda ima i civila.

Turska televizija NTV jutros je javila da je autobus prevozio civile i vojnike van dužnosti, a do eksplozije je došlo u blizini autobuske stanice u kampusu Univerziteta Erčijes u Kajseriju.

Agencija Anadolija javlja da je autobus u vlasništvu gradskog saobraćajnog preduzeća, ali da je prevozio turske vojnike koji su dobili dozvolu da danas idu na lokalnu pijacu.

Kancelarija premijera privremeno je zabranila medijsko izveštavanje o toj eksploziji, zatraživši od medijskih organizacija da se uzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija koje bi mogle da uzrokuju "strah u javnosti, paniku i nerede i koje bi mogle da služe ciljevima terorističkih organizacija", uključujuci vreme eksplozije, izjave javnih zvaničnika, podatke o povređenima i poginulima, kao i o osumnjičenima.

Potpredsednik turske vlade Vejsi Kajnak rekao je u međuvremenu da jutrošnja eksplozija podseća na napad koji je prošle nedelje izveden ispred stadiona u Istanbulu.

Kajseri je jedan od glavnih gradova središnje Turske i ključno industrijsko središte koje se, inače, smatra mirnom oblašću.

Nalazi se zapadno od jugoistočnih područja zemlje gde su proteklih meseci vođene borbe između kurdskih ekstremista i bezbednosnih snaga.

Do najnovijeg incidenta je došlo nedelju dana nakon što je u dvostrukom bombaškom napadu kurdskih ekstremista ispred stadiona u Istanbulu ubijeno više od 40 ljudi, a ranjeno najmanje 100.

U Turskoj je tokom ove godine izveden niz pogubnih bombaških napada, za koji se krive i džihadisti i kurdski ekstremisti.

Izvor: Agencije
Foto: Twitter printscreen

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

kameleon

17.12.2016 09:10

Opet će biti Kurdi.

ODGOVORITE
Name

Tihi

17.12.2016 09:39

Zapad placa i destablizuje a ruke i ostali dijelovi dijelovi tijela djabe.

ODGOVORITE
Name

BN

17.12.2016 11:40

BiH Grad Prijedor ne želi finansirati projekte u znak sjećanja za nevine žrtve rata.

ODGOVORITE
Name

za BN

17.12.2016 12:11

Pogrijesio si temu drugar a kad si kod toga... finansirali su drugi gradovi pa dodju raznorazne budale i ruse krstove i lome ploce i unistavaju..i to ne samo u BiH vec i u Hrvatskoj i na Kosovu.

Name

Taktika

17.12.2016 11:41

Reklo bi se da ta "teroristicka" organizacija, bar po ovim zadnjim izvjestsjima, ciljano napada tursku vojsku i policiju.

ODGOVORITE
Name

zumba

17.12.2016 12:00

Da,isto kao u Zvorniku.