Брегзит ушао у рјечник Оксфорд

Ријеч Брегзит један је од 1.500 нових термина који су ове седмице додати енглеском рјечнику Оксфорд.

Свијет 16.12.2016 | 20:54
Брегзит ушао у рјечник Оксфорд
Ријеч Брегзит један је од 1.500 нових термина који су ове седмице додати енглеском рјечнику Оксфорд, саопштила је издавачка компанија Оксфорд Јуниверсити Прес.

Брегзит је дефинисан као "(предложено) повлачење Уједињеног Краљевства из Европске уније и политички процес повезан с тим".

"Понекад се користи посебно у вези с референдумом одржаним у Уједињеном Краљевству 23. јуна 2016, на којем је већина гласача била за повлачење из ЕУ", дио је дефиниције Брегзита, преноси Гардијан.

Уредница рјечника Оксфорд, Фиона Макферсон изјавила је да је Брегзит један од термина који је најбрже прешао пут од настанка до дефиниције и да је веома неуобичајено да се употреба неке ријечи тако брзо устали у језику.

"Од нове ријечи прије пар година дошла је на насловне стране дневних листова на страном језику, што показује да је то сада свјетска ријеч, а не ријеч која се користи само овде", казала је Макферсон.

Окфордски рјечник добио је још један сличан појам - Грегзит, који је дефинисан као хипотетички излазак Грчке из еврозоне.

Међу другим новим ријечима у рјечнику Оксфорд су Јутјубер, "чести корисник вебсајта за дељење видео снимака Јутјуб, посебно неко ко производи и појављује се у снимцима на сајту", глам-ма, гламурозна бака, или Бама, сленг за особу из сеоског подручја на југу САД.

Енглески рјечник Оксфорд садржи значења више од 829.000 ријечи, њихове изговоре и историју.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар