Bregzit ušao u rječnik Oksford

Riječ Bregzit jedan je od 1.500 novih termina koji su ove sedmice dodati engleskom rječniku Oksford.

Svijet 16.12.2016 | 20:54
Bregzit ušao u rječnik Oksford
Riječ Bregzit jedan je od 1.500 novih termina koji su ove sedmice dodati engleskom rječniku Oksford, saopštila je izdavačka kompanija Oksford Juniversiti Pres.

Bregzit je definisan kao "(predloženo) povlačenje Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije i politički proces povezan s tim".

"Ponekad se koristi posebno u vezi s referendumom održanim u Ujedinjenom Kraljevstvu 23. juna 2016, na kojem je većina glasača bila za povlačenje iz EU", dio je definicije Bregzita, prenosi Gardijan.

Urednica rječnika Oksford, Fiona Makferson izjavila je da je Bregzit jedan od termina koji je najbrže prešao put od nastanka do definicije i da je veoma neuobičajeno da se upotreba neke riječi tako brzo ustali u jeziku.

"Od nove riječi prije par godina došla je na naslovne strane dnevnih listova na stranom jeziku, što pokazuje da je to sada svjetska riječ, a ne riječ koja se koristi samo ovde", kazala je Makferson.

Okfordski rječnik dobio je još jedan sličan pojam - Gregzit, koji je definisan kao hipotetički izlazak Grčke iz evrozone.

Među drugim novim riječima u rječniku Oksford su Jutjuber, "česti korisnik vebsajta za deljenje video snimaka Jutjub, posebno neko ko proizvodi i pojavljuje se u snimcima na sajtu", glam-ma, glamurozna baka, ili Bama, sleng za osobu iz seoskog područja na jugu SAD.

Engleski rječnik Oksford sadrži značenja više od 829.000 riječi, njihove izgovore i istoriju.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar