Куба Чесима дуг плаћа румом?

Куба је понудила Чешкој да јој стари дуг, вредан више милиона евра, отплати у флашама свог познатог рума, саопштили су чешки званичници.

Свијет 16.12.2016 | 17:56
Куба Чесима дуг плаћа румом?
"Кубанска страна је као могуће рјешење доставила листу артикала, међу којима је и неколико брендова рума", наводи се у саопштењу чешког министарства финансија достављеном француској агенцији Франс прес. 
 
Чешки медији процењују да Куба дугује Чешкој око седам милијарди круна (260 милиона евра), али из министарства поручују да тек треба да израчунају укупну суму пошто су преговори о отплати дуга почели тек крајем прошле године.

Дуг је највећим дијелом заоставштина из периода пословних веза Кубе и бивше Чехословачке, која се 1993. поделила у Републику Чешку и Словачку.

Највећи чешки лист "Днес" је пренио изјаву замјенице министра финансија Ленке Дупакове која је рекла да је отплата дуга у кубанском руму "занимљив предлог".

"То су релативно непознати брендови који могу бити добри, али бисмо морали да их рекламирамо и да их пласирамо на тржиште", додала је она.

Чешка, у којој се попије највише пива на свијету по глави становника, увезла је прошле године 892 тоне кубанског рума у вредности од два миллиона евра.

Уколико би целокупан дуг био плаћен у руму, Чешка би имала довољно рума за 130 година, пише АФП.

Министарство је, међутим, против таквог приједлога, наводећи да би бар део дуга требало да буде плаћен у готовини.

(Агенције)

 

 
 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

yугословен

16.12.2016 17:21

ПОСАЉИТЕ И МЕНИ КОЈУ ФЛАСУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јацк Даниелс

16.12.2016 17:46

Онда це Скоти нама ,сигурно,дуг платити Wхискеy-ем.

ОДГОВОРИТЕ