Kuba Česima dug plaća rumom?

Kuba je ponudila Češkoj da joj stari dug, vredan više miliona evra, otplati u flašama svog poznatog ruma, saopštili su češki zvaničnici.

Svijet 16.12.2016 | 17:56
Kuba Česima dug plaća rumom?
"Kubanska strana je kao moguće rješenje dostavila listu artikala, među kojima je i nekoliko brendova ruma", navodi se u saopštenju češkog ministarstva finansija dostavljenom francuskoj agenciji Frans pres. 
 
Češki mediji procenjuju da Kuba duguje Češkoj oko sedam milijardi kruna (260 miliona evra), ali iz ministarstva poručuju da tek treba da izračunaju ukupnu sumu pošto su pregovori o otplati duga počeli tek krajem prošle godine.

Dug je najvećim dijelom zaostavština iz perioda poslovnih veza Kube i bivše Čehoslovačke, koja se 1993. podelila u Republiku Češku i Slovačku.

Najveći češki list "Dnes" je prenio izjavu zamjenice ministra finansija Lenke Dupakove koja je rekla da je otplata duga u kubanskom rumu "zanimljiv predlog".

"To su relativno nepoznati brendovi koji mogu biti dobri, ali bismo morali da ih reklamiramo i da ih plasiramo na tržište", dodala je ona.

Češka, u kojoj se popije najviše piva na svijetu po glavi stanovnika, uvezla je prošle godine 892 tone kubanskog ruma u vrednosti od dva milliona evra.

Ukoliko bi celokupan dug bio plaćen u rumu, Češka bi imala dovoljno ruma za 130 godina, piše AFP.

Ministarstvo je, međutim, protiv takvog prijedloga, navodeći da bi bar deo duga trebalo da bude plaćen u gotovini.

(Agencije)

 

 
 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

yugosloven

16.12.2016 17:21

POSALJITE I MENI KOJU FLASU

ODGOVORITE
Name

Jack Daniels

16.12.2016 17:46

Onda ce Skoti nama ,sigurno,dug platiti Whiskey-em.

ODGOVORITE