Осврт: 83:58 - Звезда ће памтити, Макаби неће заборавити...!

У вечери у којој су декласирали "Понос Израела", црвено-бели остварили су најубедљивију евролигашку победу.

Кошарка 16.12.2016 | 20:40
Осврт: 83:58 - Звезда ће памтити, Макаби неће заборавити...!
Упркос предвиђањима, кладионичарским квотама, стању на табели, улагањима и почетним амбицијама...

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА МТС - МАКАБИ 83:58!

Екипа Дејана Радоњића разбила је на свом терену госте из Тел Авива и учинила да групица навијача "Поноса Израела" остане у шоку, заједно са власником Шимоном Мизрахијем, који је без реакције гледао како његов скупо скоцкан тим пада на колена.

Разлика је у једном тренутку "ишла" и до максималних "плус 31"!

Шампион Србије и АБА лиге "газио" је од почетка до краја, контролисао сваки сегмент игре, гађао противника где је најрањивији и бранио свој кош чврсто, агресивно на преносу лопте, на додавању - како ривалу не одговара. Од првог до последњег тренутка црвено-бели били су тим који се пита и то им је донело историјски тријумф:

Победа над Макабијем најубедљивија је у историји учешћа Црвене звезде мтс у Евролиги од њеног растанка са "ФИБА"!

Радоњићев тим савладао је шестоструког шампиона Европе убедљивије него пре три године Лијетувос Ритас у Литванији. Тада је разлика била "плус 24".

Податак о рекорду остаће записан, али то је, ипак, само детаљ на папиру и ни он неће моћи да потпуно опише енергију са којом су црвено-бели одиграли овај меч, као ни тачност са којом су испуњавали Радоњићеве задатке. И зато је Звездин тренер у току последњег минута пришао сваком од својих играча и понаособ их поздравио, као и чланове стручног штаба.

Управо тако, тимски, црвено-бели су уписали победу у којој их поново није "вукао" појединац, већ колектив. Приступ какав су показали у фуриозној партији против Будућности, играчи Звезде су задржали, пренели га на већу, евролигашку сцену и на њој га извели маестрално.

Маик Цирбес пружио је највећи отпор свом некадашњем тиму, али је то било недовољно и за егал меч. Пун "Пионир" видео је наспрам своје екипе велике звезде, какве су Сони Вимс и Ендру Гаудлок, и током меча пратио суноврат идеје гостију да свако на свој начин носи Макаби до победе.

Док је публика славила и све гласнија дочекивала крај утакмице, Стефан Јовић је плесао на терену у такту песме навијача и заиста се играо са лоптом, "измишљајући" додавања кроз ноге, у неочекиваним угловима...

"Мислим да убедљивију победу нисмо остварили у Евролиги. Бар нисмо да ја знам, а ево трећу годину сам овде", рекао је "мозак" Звездине игре после меча.

"Искрено, и ми смо изненађени резултатом, али какву смо одбрану играли вечерас и какву смо подршку имали са трибина, мислим да је он потпуно заслужен. Не гледам резултат, већ нашу комплетну игру, у нападу и одбрани и понављам - ово је потпуно заслужено", додао је у даху.

Самопоуздањем "напумпаним" у Подгорици, црвено-бели су реаговали већ на прва вођства противника. Бацали су се по терену, подизали публику и наговестили ноћ велике победе. Жеља им је била да се одуже навијачимна за болне поразе на истом месту од Жалгириса и Дарушафаке.

"Чињеница је да смо овде прошлу утакмицу у Евролиги изгубили после оног мучења против Жалгириса, које никоме није пријало. Са неким императивом смо ушли у меч и са циљем да се одужимо свима, без обзира што је Макаби био прекопута нас, јер у Пиониру, са оваквом публиком, ко год је прекопута мора да се помучи да би нас добио. Свака част свим играчима, публици која је била са нама", рекао је Јовић.

На констатацију да је Звезда тимски направила само 12 прекршаја и да је Макаби извео НУЛА пенала, Јовић је реаговао са благим изненађењем.

"Ето, сад слушам то... Макаби ове године јако специфично игра, игру су базирали на индивидуалним акцијама, што у суштини доста даје простора одбрани да се коригује, јер се не пребацује лопта са стране на страну. Без обзира што су то феноменални играчи, доста су нам олакшали, сматрам да за нашу одбрану то није адекватна игра. Јако нам је пријало... Нека одиграју тако и тамо код куће", насмејао се плејмејкер.

Када "испумпају" адреналин и преспавају ноћ, кошаркаше Звезде већ у петак очекује нови пут, за Скопље, где ће у суботу играти против МЗТ-а, у наставку низа децембарских "јадранских" гостовања, који ће окончати следећег викенда у Загребу.

У међувремену, наредне недеље, Радоњићев тим истрчаће на још два дуела са великанима. У уторак у Атини, против Олимпијакоса, а у четвртак у Београду, против Реала, на истом месту где је велики Макаби прошле ноћи доживео један од болнијих евролигашких пораза, који би брзо могао да изазове промене у "Поносу Израела".

"Да ли је ово било једно од најгорих вечери у историји Макабија? Прихватам тај опис. Лично, радије бих задржао мисли за себе у овом тренутку. Тешко је било шта рећи после овако тешког пораза", рекао је тренер Макабија Реми Хадар.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар