Малољетнички злочини који леде крв у жилама

"Дечак (12) запалио бескућника", "Деца претукла књижевника Рашу Попова", "Тињеџер лупио шамар наставници због 30 евра", "Младић смрскао главе бескућницима"... То су све вести које су последњих неколико година потресле српску јавност. Последњи у овом црном низу прекјуче је одјкенуо као бомба.

Србија 16.12.2016 | 08:08
Малољетнички злочини који леде крв у жилама
Дванаестогодишњи С.Ј., који се своја два друга (13), запалио и тако убио бескућника Драгутина Тодорчића у Новом Саду, нажалост није једини случај у Србији када је злочин починило дете.

Запалио бескућника из обести

Дванаестогодишњак је након злочина пронађен и одведен у полицијску станицу како би дао исказ. Тада је рекао да је у пола ноћи "из забаве" запалио бескућника, али да није мислио да ће умрети. Екипа "Блица" разговарала је са дванаестогодишњаком који је рекао да је са друговима кренуо ка Железничкој станици у Новом Саду када је одлучио да запали бескућника који је са пријатељем спавао иза локалне продавнице у овом граду.

"Ја сам упалио те новине... Ставио доле поред њега и онда је све букнуло" испричао је дечак.

Дванаестогодишњак је након саслушања пуштен да иде кући јер због својих година не може да одговара за злочин.

Малолетници бацили дечака са Бранковог моста

Последњи случај у ком је дете млађе од 14 година починило овако бруталан злочин догодио се у јануару 2005. године, када су четворица малолетника са Бранковог моста бацили дечака Марадону Лазића (11) из Велике Плане.

За то кривично дело, које је квалификовано као убиство, ухапшени петнаестогодишњаци З.С. и М.С, четрнаестогодишњи Д.С (сва тројица из Обреновца), али и тринаестогодишњи Н.Е. из Београда.

Злочин је пријавио возач аутобуса ГСП, који је видео тренутак када је дечак бачен у реку. Полиција је тада саопштила да су тинејџери 20. јануара око седам сати, након што су “највероватније дували лепак”, са жртвом од Трга Николе Пашића отишли до Бранковог моста.

М.С. је на мосту предложио да Марадону баце са моста, јер тог јутра нису пронашли његовог брата, кога су тражили како би се обрачунали са њим. Након што су га бацили са моста, дечаци су отишли на обалу реке, одакле су “гледали да ли ће да исплива”, а када су видели да није испливао, побегли су у шахт код Газеле, у којем су се скривали до хапшења.

Тројици из групе је суђено, и добили су од једне до пет година малолетничког затвора, док је тринаестогодишњак пуштен, јер је био премлад да би сносио кривичну одговорност. Уместо затвора, дечак је упућен у поправни дом.

Иначе, најтежа казна на коју малолетник може бити осуђен је 10 година малолетничког затвора, и то за тешко убиство.

Претукао бескућнике на смрт

Петар Томић (19) је 15. октобра 2014. године насмрт претукао бескућнике Драгослава Јефтића (70) и Дениса Пензела (45) на аутобуској станици у Рашкој. Младић је чизмама ударао бескућнике у главу, све док им није просуо мозак.

Суд је проценио да Томић није био свестан својих поступака јер болује од шизофреније, па је упућен на лечење.

Избо друга из одељења на часу јер му је лупио шамар

Петнаестогодишњак А.Е., ученик Техничке школе у Новом Пазару, након свађе избо је свог друга из одељења Ц.А. за време часа музичког. Дечак је убоден у врат, груди и леђа и оперисан је у болници у Новом Пазару. До овог инцидента дошло је у априлу ове године.

Инциденту је претходила свађа када је Ц.А. ударио шамар А.Е. (15), а он се због тога изнервирао па ножем три пута убо свог школског друга у врат и леђа. Малолетни нападач је одведен у полицијску станицу где је ухапшен и са кривичном пријавом приведен тужиоцу.

Четрнаестогодишњак покушао да силује жену

Малолетник С. Р. (14) покушао је у октобру ове године да силује жену (49) у Улици Маршала Толбухина на Чукарици.

Он је према наводима жене искочио из жбуња и кренуо да је бије. Потом је покушао да је силује, али се она грчевито бранила. На крају јеој је узео новчаник у којем је било само 60 динара и побегао. Полиција је убрзо успела да га ухвати и преда тужилаштву на испитивање.

Деца напала и ударала дечјег писца

Два малолетна дечака, браћа И.Н. (10) и Ј.Н. (11) у новембру 2014. године претукла су српског књижевника и дугогодишњег телевизијског новинара Рашу Попова (81).

Они су писца пратили до зграде, сачекали да дође до свог стана и онда га напали.

"Тражили су ми новац. Дао сам им метални, 15 динара. Хтели су да виде где старкеља држи папирне паре, јер је то оно што њима треба. Ушао сам у стан, а најстарији је гурнуо колено у врата. Онда сам врата затворио раменом. Било је страшно" испричао је тада Попов.

Човек који је свој живот и стваралаштво усмерио на добробит деце доживео је понижење управо од њих и то је оно што га боли више од чињенице да је нападнут и малтретиран.

"Након напада се лоше осећам, јер сам цео живот посветио писању деци али ето доживео сам и то да ме они на сопственом прагу нападну. Они су ме пратили као вучјаци зеца али на сву срећу све се добро завршило" рекао је он.

Како се касније сазнало ови дачаци су раније исте године у Београду претукли до смрти једног старца и иза себе већ имају више од 300 пријава због разбојништва и крађа. О ова детета води рачуна Центар за социјални рад у Раковици.

Ученик лупио шамар наставници на часу

У Техничкој школи у Младеновцу прошле недеље дошло је до инцидента када је ученик те образовне установе ударио професорку током наставе. В.П. (16) је насред часа устао и лупио шамар професорки В.Р. Након инцидента је побегао. Како се касније испоставило, млади ултимат фајт борац се својим "подухватом" хвалио на друштвеним мрежама, па је тако и открио да је то урадио због опкладе у 30 евра. Овај дечак иначе је син полицајца.

Дечак се само два дана након инцидента уписао у нову школу, а у МУП-у су за "Блиц" тада рекли да "у овом случају нема елемената кривичног дела" и да ће против насилног тинејџера бити писана прекршајна пријава.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

16.12.2016 13:43

БОГАТИ ЋЕ ИМАТИ ЗЛАТО, АЛИ ДЈЕЦУ НЕЋЕ.

ОДГОВОРИТЕ