Maloljetnički zločini koji lede krv u žilama

"Dečak (12) zapalio beskućnika", "Deca pretukla književnika Rašu Popova", "Tinjedžer lupio šamar nastavnici zbog 30 evra", "Mladić smrskao glave beskućnicima"... To su sve vesti koje su poslednjih nekoliko godina potresle srpsku javnost. Poslednji u ovom crnom nizu prekjuče je odjkenuo kao bomba.

Srbija 16.12.2016 | 08:08
Maloljetnički zločini koji lede krv u žilama
Dvanaestogodišnji S.J., koji se svoja dva druga (13), zapalio i tako ubio beskućnika Dragutina Todorčića u Novom Sadu, nažalost nije jedini slučaj u Srbiji kada je zločin počinilo dete.

Zapalio beskućnika iz obesti

Dvanaestogodišnjak je nakon zločina pronađen i odveden u policijsku stanicu kako bi dao iskaz. Tada je rekao da je u pola noći "iz zabave" zapalio beskućnika, ali da nije mislio da će umreti. Ekipa "Blica" razgovarala je sa dvanaestogodišnjakom koji je rekao da je sa drugovima krenuo ka Železničkoj stanici u Novom Sadu kada je odlučio da zapali beskućnika koji je sa prijateljem spavao iza lokalne prodavnice u ovom gradu.

"Ja sam upalio te novine... Stavio dole pored njega i onda je sve buknulo" ispričao je dečak.

Dvanaestogodišnjak je nakon saslušanja pušten da ide kući jer zbog svojih godina ne može da odgovara za zločin.

Maloletnici bacili dečaka sa Brankovog mosta

Poslednji slučaj u kom je dete mlađe od 14 godina počinilo ovako brutalan zločin dogodio se u januaru 2005. godine, kada su četvorica maloletnika sa Brankovog mosta bacili dečaka Maradonu Lazića (11) iz Velike Plane.

Za to krivično delo, koje je kvalifikovano kao ubistvo, uhapšeni petnaestogodišnjaci Z.S. i M.S, četrnaestogodišnji D.S (sva trojica iz Obrenovca), ali i trinaestogodišnji N.E. iz Beograda.

Zločin je prijavio vozač autobusa GSP, koji je video trenutak kada je dečak bačen u reku. Policija je tada saopštila da su tinejdžeri 20. januara oko sedam sati, nakon što su “najverovatnije duvali lepak”, sa žrtvom od Trga Nikole Pašića otišli do Brankovog mosta.

M.S. je na mostu predložio da Maradonu bace sa mosta, jer tog jutra nisu pronašli njegovog brata, koga su tražili kako bi se obračunali sa njim. Nakon što su ga bacili sa mosta, dečaci su otišli na obalu reke, odakle su “gledali da li će da ispliva”, a kada su videli da nije isplivao, pobegli su u šaht kod Gazele, u kojem su se skrivali do hapšenja.

Trojici iz grupe je suđeno, i dobili su od jedne do pet godina maloletničkog zatvora, dok je trinaestogodišnjak pušten, jer je bio premlad da bi snosio krivičnu odgovornost. Umesto zatvora, dečak je upućen u popravni dom.

Inače, najteža kazna na koju maloletnik može biti osuđen je 10 godina maloletničkog zatvora, i to za teško ubistvo.

Pretukao beskućnike na smrt

Petar Tomić (19) je 15. oktobra 2014. godine nasmrt pretukao beskućnike Dragoslava Jeftića (70) i Denisa Penzela (45) na autobuskoj stanici u Raškoj. Mladić je čizmama udarao beskućnike u glavu, sve dok im nije prosuo mozak.

Sud je procenio da Tomić nije bio svestan svojih postupaka jer boluje od šizofrenije, pa je upućen na lečenje.

Izbo druga iz odeljenja na času jer mu je lupio šamar

Petnaestogodišnjak A.E., učenik Tehničke škole u Novom Pazaru, nakon svađe izbo je svog druga iz odeljenja C.A. za vreme časa muzičkog. Dečak je uboden u vrat, grudi i leđa i operisan je u bolnici u Novom Pazaru. Do ovog incidenta došlo je u aprilu ove godine.

Incidentu je prethodila svađa kada je C.A. udario šamar A.E. (15), a on se zbog toga iznervirao pa nožem tri puta ubo svog školskog druga u vrat i leđa. Maloletni napadač je odveden u policijsku stanicu gde je uhapšen i sa krivičnom prijavom priveden tužiocu.

Četrnaestogodišnjak pokušao da siluje ženu

Maloletnik S. R. (14) pokušao je u oktobru ove godine da siluje ženu (49) u Ulici Maršala Tolbuhina na Čukarici.

On je prema navodima žene iskočio iz žbunja i krenuo da je bije. Potom je pokušao da je siluje, ali se ona grčevito branila. Na kraju jeoj je uzeo novčanik u kojem je bilo samo 60 dinara i pobegao. Policija je ubrzo uspela da ga uhvati i preda tužilaštvu na ispitivanje.

Deca napala i udarala dečjeg pisca

Dva maloletna dečaka, braća I.N. (10) i J.N. (11) u novembru 2014. godine pretukla su srpskog književnika i dugogodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova (81).

Oni su pisca pratili do zgrade, sačekali da dođe do svog stana i onda ga napali.

"Tražili su mi novac. Dao sam im metalni, 15 dinara. Hteli su da vide gde starkelja drži papirne pare, jer je to ono što njima treba. Ušao sam u stan, a najstariji je gurnuo koleno u vrata. Onda sam vrata zatvorio ramenom. Bilo je strašno" ispričao je tada Popov.

Čovek koji je svoj život i stvaralaštvo usmerio na dobrobit dece doživeo je poniženje upravo od njih i to je ono što ga boli više od činjenice da je napadnut i maltretiran.

"Nakon napada se loše osećam, jer sam ceo život posvetio pisanju deci ali eto doživeo sam i to da me oni na sopstvenom pragu napadnu. Oni su me pratili kao vučjaci zeca ali na svu sreću sve se dobro završilo" rekao je on.

Kako se kasnije saznalo ovi dačaci su ranije iste godine u Beogradu pretukli do smrti jednog starca i iza sebe već imaju više od 300 prijava zbog razbojništva i krađa. O ova deteta vodi računa Centar za socijalni rad u Rakovici.

Učenik lupio šamar nastavnici na času

U Tehničkoj školi u Mladenovcu prošle nedelje došlo je do incidenta kada je učenik te obrazovne ustanove udario profesorku tokom nastave. V.P. (16) je nasred časa ustao i lupio šamar profesorki V.R. Nakon incidenta je pobegao. Kako se kasnije ispostavilo, mladi ultimat fajt borac se svojim "poduhvatom" hvalio na društvenim mrežama, pa je tako i otkrio da je to uradio zbog opklade u 30 evra. Ovaj dečak inače je sin policajca.

Dečak se samo dva dana nakon incidenta upisao u novu školu, a u MUP-u su za "Blic" tada rekli da "u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela" i da će protiv nasilnog tinejdžera biti pisana prekršajna prijava.

Izvor: Blic

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

16.12.2016 13:43

BOGATI ĆE IMATI ZLATO, ALI DJECU NEĆE.

ODGOVORITE