Чепурин: Обама остао кратких рукава

Амбасадор Руске федерације у Србији Александар Чепурин изразио је уверење да ће идуће године доћи до даљег унапређивање сарадње Русије и Србије.

Србија 15.12.2016 | 19:07
Чепурин: Обама остао кратких рукава
Он је истакао да је криза помогла Русији да преструктуира своју економију и поново се врати тренду раста и развоја.
 
Чепурин је, говорећи на конференцији „Економист - Свет у 2017“, казао да је српски извоз у Русију ове године значајно порастао, а да очекује и да ће идуће године даље напредовати међусобна трговина.

„У циљу бољих резултата очекујемо креативнији пристип српског бизниса, да се не ограничи само на московски регион, већ и на друге делове Русије. Српске компаније имају добру репутацију и огромне потенцијале у Русији“, поручи је Чепурин.

Он је пренео да је Москва понудила Србији десет штандова, тако да ће сви који посете главни град Русије за Нову годину, имати прилике да се упознају са српским производима.

„Уверен сам да ће идуће године бити предузети важни кораци за даље унапређење односа две земље“, нагласио је Ццепурин.

Он је истакао да је Русија одлучила да фокус своје привреде окрене ка истоку и растућим економијама.

Према његовим речима, амерички председник Барак Обама није успео у својим намерама изнетим пре три године да зада тежак ударац руској привреди.

Русија јесте имала губитке, али циљ задавања тешког ударца није испуњен, подвукао је он, додајући да је Русија из кризе изашла много самоуверенија него пре три године и да се прилагодила новим условима и реалностима.

Тако је, навео је Чпурин, Русија могла да се прилагоди ранијем брзом паду цене енергената, и сада тренду раста цене у овој области.

„Налазимо се на новом путу међународних односа и економског развој“, подвукао је руски амбасадор.

Русија се, према његовим речима, данас налази у фази јачања државе, која предвиђа промену структуре руске економије, то јест обнављања и убрзања оних грана које немају везе са нафтом и енергентима.

Тако је у пољопривреди повећан извоз, чији приход је достигао већи ниво од извоза наоружања, а предузимају се и напори да се појача извоз ИТ производа.

Економски фокус Русије, како је навео, биће усмерен на исток, додајући да је планирано јачање сарадње са Кином, Индијом, Јапаном и другим растућим економијама.

Русија ће, према Чепурину, подстицати јачање сарадње на евроазијском простору.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Старословенски

15.12.2016 20:56

Вучић је дочекао господина Лаврова на прави начин, на течном руском језику. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миско

16.12.2016 09:49

Али це Лавров обавити задатак због ког је досао, да Вуцица склони са политицке сцене. Дзаба руски, дзаба доцек.