Čepurin: Obama ostao kratkih rukava

Ambasador Ruske federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin izrazio je uverenje da će iduće godine doći do daljeg unapređivanje saradnje Rusije i Srbije.

Srbija 15.12.2016 | 19:07
Čepurin: Obama ostao kratkih rukava
On je istakao da je kriza pomogla Rusiji da prestruktuira svoju ekonomiju i ponovo se vrati trendu rasta i razvoja.
 
Čepurin je, govoreći na konferenciji „Ekonomist - Svet u 2017“, kazao da je srpski izvoz u Rusiju ove godine značajno porastao, a da očekuje i da će iduće godine dalje napredovati međusobna trgovina.

„U cilju boljih rezultata očekujemo kreativniji pristip srpskog biznisa, da se ne ograniči samo na moskovski region, već i na druge delove Rusije. Srpske kompanije imaju dobru reputaciju i ogromne potencijale u Rusiji“, poruči je Čepurin.

On je preneo da je Moskva ponudila Srbiji deset štandova, tako da će svi koji posete glavni grad Rusije za Novu godinu, imati prilike da se upoznaju sa srpskim proizvodima.

„Uveren sam da će iduće godine biti preduzeti važni koraci za dalje unapređenje odnosa dve zemlje“, naglasio je Ccepurin.

On je istakao da je Rusija odlučila da fokus svoje privrede okrene ka istoku i rastućim ekonomijama.

Prema njegovim rečima, američki predsednik Barak Obama nije uspeo u svojim namerama iznetim pre tri godine da zada težak udarac ruskoj privredi.

Rusija jeste imala gubitke, ali cilj zadavanja teškog udarca nije ispunjen, podvukao je on, dodajući da je Rusija iz krize izašla mnogo samouverenija nego pre tri godine i da se prilagodila novim uslovima i realnostima.

Tako je, naveo je Čpurin, Rusija mogla da se prilagodi ranijem brzom padu cene energenata, i sada trendu rasta cene u ovoj oblasti.

„Nalazimo se na novom putu međunarodnih odnosa i ekonomskog razvoj“, podvukao je ruski ambasador.

Rusija se, prema njegovim rečima, danas nalazi u fazi jačanja države, koja predviđa promenu strukture ruske ekonomije, to jest obnavljanja i ubrzanja onih grana koje nemaju veze sa naftom i energentima.

Tako je u poljoprivredi povećan izvoz, čiji prihod je dostigao veći nivo od izvoza naoružanja, a preduzimaju se i napori da se pojača izvoz IT proizvoda.

Ekonomski fokus Rusije, kako je naveo, biće usmeren na istok, dodajući da je planirano jačanje saradnje sa Kinom, Indijom, Japanom i drugim rastućim ekonomijama.

Rusija će, prema Čepurinu, podsticati jačanje saradnje na evroazijskom prostoru.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Staroslovenski

15.12.2016 20:56

Vučić je dočekao gospodina Lavrova na pravi način, na tečnom ruskom jeziku. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Misko

16.12.2016 09:49

Ali ce Lavrov obaviti zadatak zbog kog je dosao, da Vucica skloni sa politicke scene. Dzaba ruski, dzaba docek.