Иветић: Није доказана Младићева кривица

Одбрана генерала Ратка Младића данас је током посљедњег дана у процесу суђења пред Хашким трибуналом истакла да тужиоци нису успјели да докажу кривичну одговорност генерала Младића и позвала судије да га ослободе.

Република Српска 15.12.2016 | 17:30
Иветић: Није доказана Младићева кривица
Младићев адвокат Драган Иветић је, одговарајући на аргументе Тужилаштва, рекао да генерал Младић мора да буде ослобођен зато што су "брањени градови били не само Сарајево и Сребреница, него и сви локалитети у општинама које је бранила оружана сила, одбијајући да те градове отвори".

Иветић је негирао тврдњу тужилаштва да су генерал Младић и његов врховни командант Радован Караџић "били кључни партнери у удруженом злочиначком подухвату чији је циљ било стварање нове српске државе трајним и насилним уклањањем муслимана и Хрвата са великог дијела територије БиХ", преносе београдски медији.

"Како су то могли бити кад односи међу њима понекад нису били добри. И како су могли да сарађују у удруженом злочиначком подухвату кад нису имали исте ставове. Ако се тврди да су били кључни партнери, зашто је Караџић покушавао да смени Младића, као што докази показују", упитао је Иветић.

Он је оцијенио да тужиоци, који су као доказ за прогон несрба приложили Младићево наређење за "чишћење Подриња", дају злонамјерно значење легитимној војној операцији чишћења терена.

"Мора се правити разлика између употребе тог термина у војним документима и присилног премештања", указао је Иветић.

На ријечи тужиоца да је генерал Младић са својом војском могао кроз Босну да прође као кроз сир, бранилац је рекао да је Младић са војском могао да "пресече Босну", али да то није учинио, већ да се бранио од напада такозване Армије БиХ.

У осврту на оптужбе за Сарајево, Иветић је констатовао да је "Сарајево школски пример брањеног града који је постао легитимна мета зато што је Армија БиХ сместила своје капацитета међу цивиле и користила их као живи штит".

"Војска Републике Српске /ВРС/ је, насупрот томе, пажљиво бирала мете да не би угрозила цивиле", подвукао је он.

На оптужбе да је ВРС рушила џамије у Фочи, Младићев бранилац је, позивајући се на свједоке, рекао да су оне коришћене у војне сврхе.

"Када за догађај постоји алтернативно објашњење, морате пресудити у корист оптуженог. Генерал Младић не може бити кривично одговоран за то", нагласио је Иветић.

Када је ријеч о оптужби за геноцид у Сребреници, Младићев бранилац је упозорио да тужиоци "не знају када се догодио састанак генерала Младића са сарадницима на којем је, како тврде, одлучено да се убијају муслимански заробљеници".

"Тужиоци признају да пре тог састанка није било удруженог злочиначког подухвата за убијање. Како се нешто може ван разумне сумње доказати кад оптужба каже да не зна", упитао је Иветић.

Као неосновано, Иветић је одбацио и то што је Тужилаштво постојање наводне одлуке о убијању повезало са Младићевом одлуком да се међу издвојеним муслиманским мушкарцима спроведе тријажа да би се пронашли починиоци злочина.

"Тријажа заробљеника је стандардна војна процедура. Никако се не може најава тријаже навести као доказ злочиначке намере", нагласио је бранилац.

Иветић је истакао да је Младићев потпис могао бити злоупотријебљен у случају наређења којим је у септембру 1995. године одобрено да пет тона горива буде употријебљено за инжењеријске радове у околини Зворника, односно, према тврдњи тужилаца - "за премјештање масовних гробница с намјером да се прикрије злочин у Сребреници".

У осврту на сам почетак рата у БиХ, Иветић је рекао да је кривац за рат Алија Изетбеговић, који је прије избијања сукоба позивао на џихад.

"Како је требало да се осећају Срби кад су изгубили конститутивно право, а друге две стране су противуставно тежиле независности, док је Алија Изетбеговић позивао на џихад", запитао је Иветић.

Иступом Иветића окончан је хашки процес генералу Младићу који је почео у мају 2012. године.

Судије ће од данас радити на пресуди, чије је изрицање предвиђено до новембра 2017. године.

(Срна)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Хм

15.12.2016 17:03

Важно је да су "адвокати браниоци " дигли милионе марака на рачун одбране а каква че пресуда бити то њих не занима у опште.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈКО

15.12.2016 18:14

ЗНАЈУ ПОТОЦАРИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мф

15.12.2016 19:19

Зивио Генерал Младиц сто дузе а за нас никад умријети неце

Name

деаган

16.12.2016 07:02

Како кажеш не занима па адвокат је све лијепо рекао у завршетку одбране у ово је одличба одбрана доказано је да је ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ невин а зашзо да се не плати адвокатима па и они требају да наплате свој рад мукотрпни и врхунски па колико кошта да кошта ЖИВИО ГЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ

ОДГОВОРИТЕ