Ivetić: Nije dokazana Mladićeva krivica

Odbrana generala Ratka Mladića danas je tokom posljednjeg dana u procesu suđenja pred Haškim tribunalom istakla da tužioci nisu uspjeli da dokažu krivičnu odgovornost generala Mladića i pozvala sudije da ga oslobode.

Republika Srpska 15.12.2016 | 17:30
Ivetić: Nije dokazana Mladićeva krivica
Mladićev advokat Dragan Ivetić je, odgovarajući na argumente Tužilaštva, rekao da general Mladić mora da bude oslobođen zato što su "branjeni gradovi bili ne samo Sarajevo i Srebrenica, nego i svi lokaliteti u opštinama koje je branila oružana sila, odbijajući da te gradove otvori".

Ivetić je negirao tvrdnju tužilaštva da su general Mladić i njegov vrhovni komandant Radovan Karadžić "bili ključni partneri u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje nove srpske države trajnim i nasilnim uklanjanjem muslimana i Hrvata sa velikog dijela teritorije BiH", prenose beogradski mediji.

"Kako su to mogli biti kad odnosi među njima ponekad nisu bili dobri. I kako su mogli da sarađuju u udruženom zločinačkom poduhvatu kad nisu imali iste stavove. Ako se tvrdi da su bili ključni partneri, zašto je Karadžić pokušavao da smeni Mladića, kao što dokazi pokazuju", upitao je Ivetić.

On je ocijenio da tužioci, koji su kao dokaz za progon nesrba priložili Mladićevo naređenje za "čišćenje Podrinja", daju zlonamjerno značenje legitimnoj vojnoj operaciji čišćenja terena.

"Mora se praviti razlika između upotrebe tog termina u vojnim dokumentima i prisilnog premeštanja", ukazao je Ivetić.

Na riječi tužioca da je general Mladić sa svojom vojskom mogao kroz Bosnu da prođe kao kroz sir, branilac je rekao da je Mladić sa vojskom mogao da "preseče Bosnu", ali da to nije učinio, već da se branio od napada takozvane Armije BiH.

U osvrtu na optužbe za Sarajevo, Ivetić je konstatovao da je "Sarajevo školski primer branjenog grada koji je postao legitimna meta zato što je Armija BiH smestila svoje kapaciteta među civile i koristila ih kao živi štit".

"Vojska Republike Srpske /VRS/ je, nasuprot tome, pažljivo birala mete da ne bi ugrozila civile", podvukao je on.

Na optužbe da je VRS rušila džamije u Foči, Mladićev branilac je, pozivajući se na svjedoke, rekao da su one korišćene u vojne svrhe.

"Kada za događaj postoji alternativno objašnjenje, morate presuditi u korist optuženog. General Mladić ne može biti krivično odgovoran za to", naglasio je Ivetić.

Kada je riječ o optužbi za genocid u Srebrenici, Mladićev branilac je upozorio da tužioci "ne znaju kada se dogodio sastanak generala Mladića sa saradnicima na kojem je, kako tvrde, odlučeno da se ubijaju muslimanski zarobljenici".

"Tužioci priznaju da pre tog sastanka nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata za ubijanje. Kako se nešto može van razumne sumnje dokazati kad optužba kaže da ne zna", upitao je Ivetić.

Kao neosnovano, Ivetić je odbacio i to što je Tužilaštvo postojanje navodne odluke o ubijanju povezalo sa Mladićevom odlukom da se među izdvojenim muslimanskim muškarcima sprovede trijaža da bi se pronašli počinioci zločina.

"Trijaža zarobljenika je standardna vojna procedura. Nikako se ne može najava trijaže navesti kao dokaz zločinačke namere", naglasio je branilac.

Ivetić je istakao da je Mladićev potpis mogao biti zloupotrijebljen u slučaju naređenja kojim je u septembru 1995. godine odobreno da pet tona goriva bude upotrijebljeno za inženjerijske radove u okolini Zvornika, odnosno, prema tvrdnji tužilaca - "za premještanje masovnih grobnica s namjerom da se prikrije zločin u Srebrenici".

U osvrtu na sam početak rata u BiH, Ivetić je rekao da je krivac za rat Alija Izetbegović, koji je prije izbijanja sukoba pozivao na džihad.

"Kako je trebalo da se osećaju Srbi kad su izgubili konstitutivno pravo, a druge dve strane su protivustavno težile nezavisnosti, dok je Alija Izetbegović pozivao na džihad", zapitao je Ivetić.

Istupom Ivetića okončan je haški proces generalu Mladiću koji je počeo u maju 2012. godine.

Sudije će od danas raditi na presudi, čije je izricanje predviđeno do novembra 2017. godine.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Хм

15.12.2016 17:03

Важно је да су "адвокати браниоци " дигли милионе марака на рачун одбране а каква че пресуда бити то њих не занима у опште.

ODGOVORITE
Name

PAJKO

15.12.2016 18:14

ZNAJU POTOCARI.

ODGOVORITE
Name

mf

15.12.2016 19:19

Zivio General Mladic sto duze a za nas nikad umrijeti nece

Name

deagan

16.12.2016 07:02

Kako kažeš ne zanima pa advokat je sve lijepo rekao u završetku odbrane u ovo je odličba odbrana dokazano je da je GENERAL RATKO MLADIĆ nevin a zašzo da se ne plati advokatima pa i oni trebaju da naplate svoj rad mukotrpni i vrhunski pa koliko košta da košta ŽIVIO GENERAL RATKO MLADIĆ

ODGOVORITE