Отворена питања регионалне лиге: А судије?!

У емисији ТВ Партизан постављено и питање суђења у потенцијалној регионалној лиги, али и безбедности. "Да нас не гурну у Ултимате фигхт кавез, па да нас после све колективно избаце!", наводи се у коментару "Партизановог весника".

Фудбал 16.12.2016 | 20:00
Отворена питања регионалне лиге: А судије?!
Европска фудбалска унија (УЕФА), изгледа, чврста је у намери да организује регионалну лигу на Балкану, о чему се воде велике полемике у свим државама региона.

Постављају се разна питања, која се помињу откако је и "избачена" идеја о овој лиги, од такмичарских циљева (да ли ће бити проходности у европска такмичења), како ће бити организована домаћа првенства, односно усклађивање календара, колико ће клубови бити "добри" у финансијском смислу, до оних суштинских, која се тичу, пре свега безбедности.

Клубови се, за сада, држе резервисано, осим загребачког Динама који је јасно поручио НЕ регионалној лиги. Ни у другим клубовима нису дигли обе руке, јер ништа још није дефинисано. Реаговања функционера се крећу од "не би било лоше", до "не, нисмо за то, јер...".

Јасно је да би регионална лига подигла квалитет фудбала, вероватно би клубовима-учесницима донела већу зараду, али многа, многа питања су и даље отворена.

У коментару ТВ Партизан, у оквиру емисије "Партизанов весник", покренуто је још једно важно питање - суђење.

Уредник ТВ Партизан, новинар Жељко Пантић, истиче да Партизан, за сада, није консултован ни по једном питању у вези са организацијом и реализацијом ове идеје, али да би београдски клуб (а и сви остали) требало да предупреде могуће проблеме.

Један од њих је и питање суђења. Он предлаже да иностране, дакле не судије са Балкана, суде мечеве ове лиге.

"У кошаркашкој регионалној лиги Хрвати суде српске утакмице, Срби хрватске утакмице... Али, тешко је правити паралеле између фудбала и кошарке. У српском фудбалу постоји наглашен проблем суђења, где нема међунационалне компонентне. Замислите ситуацију да српски судија направи неку грешку на утакмици Динама и Хајдука. Замислите шта би се појавило у медијима и ту конотацију - било би да је српски судија послат у Хрватску да би помогао Звезди или Партизану или да, на пример, неки хрватски судија 'измасакрира' Партизан или Звезду...", приметио је Пантић.

Он предлаже да се клубови, већ сада, заузму око овог потенцијалног проблема или проблема у најави.

"Ако УЕФА планира и неку Северну лигу по сличном моделу као ову овде, онда нека дођу судије одатле, а наши да иду тамо. Бојим се да ће тај конфликт око суђења бити неподношљив и да се због тих проблема о суђењу неће моћи живети", додаје.

Посебан, вероватно и основни проблем је питање безбедности. Пантић указује на тренутне односе Србије и Хрватске, који су више него пољуљани (најблаже речено).

"Погледајмо вести у последњих 7 дана, погледајмо околности у којима се налазе Србија и Хрватска, политичари поново креирају неку предратну атмосферу, имате потпуне лудаке каче на Јасеновац табле 'За дом спремни'. Замислите да неко, три дана пред утакмицу Динама и Партизана, окачи такву или сличну таблу негде! Ко то може да се спречи!? Па, видите да жена (председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић) даје чоколадице, па се онда извињава што је делила те чоколадице. Дакле, због ЧОКОЛАДИЦЕ је настао проблем!", каже Пантић.

Према његовом мишљењу, политичке елите свих држава треба да имају вољу да гарантују безбедност.

"Ако тога нема, онда та лига не сме да се игра", каже Пантић и додаје:

"Јер, онда ће то бити лига богатих чланова УЕФА који као да желе да нас ставе у некакав Ултимате Фигхт кавез, рачунајући на то да наше државе нису способне да ово исхендлују, па би нас онда УЕФА, као тешка срца, све избацила напоље".

Он скреће пажњу на то да државе морају да имају безбедносни капацитет, указујући на ово:

"Ово је врло озбиљно питање, да не би Лига била инкубатор за нови рат на Балкану, као што су навијачке трибине, почетком 90-их година, биле инкубатори за паравојне формације и рат. Немој да се правимо луди, није то било пре 100 година!".

Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

3

16.12.2016 19:03

Полако са ту лигу,Соиц

ОДГОВОРИТЕ