Otvorena pitanja regionalne lige: A sudije?!

U emisiji TV Partizan postavljeno i pitanje suđenja u potencijalnoj regionalnoj ligi, ali i bezbednosti. "Da nas ne gurnu u Ultimate fight kavez, pa da nas posle sve kolektivno izbace!", navodi se u komentaru "Partizanovog vesnika".

Fudbal 16.12.2016 | 20:00
Otvorena pitanja regionalne lige: A sudije?!
Evropska fudbalska unija (UEFA), izgleda, čvrsta je u nameri da organizuje regionalnu ligu na Balkanu, o čemu se vode velike polemike u svim državama regiona.

Postavljaju se razna pitanja, koja se pominju otkako je i "izbačena" ideja o ovoj ligi, od takmičarskih ciljeva (da li će biti prohodnosti u evropska takmičenja), kako će biti organizovana domaća prvenstva, odnosno usklađivanje kalendara, koliko će klubovi biti "dobri" u finansijskom smislu, do onih suštinskih, koja se tiču, pre svega bezbednosti.

Klubovi se, za sada, drže rezervisano, osim zagrebačkog Dinama koji je jasno poručio NE regionalnoj ligi. Ni u drugim klubovima nisu digli obe ruke, jer ništa još nije definisano. Reagovanja funkcionera se kreću od "ne bi bilo loše", do "ne, nismo za to, jer...".

Jasno je da bi regionalna liga podigla kvalitet fudbala, verovatno bi klubovima-učesnicima donela veću zaradu, ali mnoga, mnoga pitanja su i dalje otvorena.

U komentaru TV Partizan, u okviru emisije "Partizanov vesnik", pokrenuto je još jedno važno pitanje - suđenje.

Urednik TV Partizan, novinar Željko Pantić, ističe da Partizan, za sada, nije konsultovan ni po jednom pitanju u vezi sa organizacijom i realizacijom ove ideje, ali da bi beogradski klub (a i svi ostali) trebalo da preduprede moguće probleme.

Jedan od njih je i pitanje suđenja. On predlaže da inostrane, dakle ne sudije sa Balkana, sude mečeve ove lige.

"U košarkaškoj regionalnoj ligi Hrvati sude srpske utakmice, Srbi hrvatske utakmice... Ali, teško je praviti paralele između fudbala i košarke. U srpskom fudbalu postoji naglašen problem suđenja, gde nema međunacionalne komponentne. Zamislite situaciju da srpski sudija napravi neku grešku na utakmici Dinama i Hajduka. Zamislite šta bi se pojavilo u medijima i tu konotaciju - bilo bi da je srpski sudija poslat u Hrvatsku da bi pomogao Zvezdi ili Partizanu ili da, na primer, neki hrvatski sudija 'izmasakrira' Partizan ili Zvezdu...", primetio je Pantić.

On predlaže da se klubovi, već sada, zauzmu oko ovog potencijalnog problema ili problema u najavi.

"Ako UEFA planira i neku Severnu ligu po sličnom modelu kao ovu ovde, onda neka dođu sudije odatle, a naši da idu tamo. Bojim se da će taj konflikt oko suđenja biti nepodnošljiv i da se zbog tih problema o suđenju neće moći živeti", dodaje.

Poseban, verovatno i osnovni problem je pitanje bezbednosti. Pantić ukazuje na trenutne odnose Srbije i Hrvatske, koji su više nego poljuljani (najblaže rečeno).

"Pogledajmo vesti u poslednjih 7 dana, pogledajmo okolnosti u kojima se nalaze Srbija i Hrvatska, političari ponovo kreiraju neku predratnu atmosferu, imate potpune ludake kače na Jasenovac table 'Za dom spremni'. Zamislite da neko, tri dana pred utakmicu Dinama i Partizana, okači takvu ili sličnu tablu negde! Ko to može da se spreči!? Pa, vidite da žena (predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović) daje čokoladice, pa se onda izvinjava što je delila te čokoladice. Dakle, zbog ČOKOLADICE je nastao problem!", kaže Pantić.

Prema njegovom mišljenju, političke elite svih država treba da imaju volju da garantuju bezbednost.

"Ako toga nema, onda ta liga ne sme da se igra", kaže Pantić i dodaje:

"Jer, onda će to biti liga bogatih članova UEFA koji kao da žele da nas stave u nekakav Ultimate Fight kavez, računajući na to da naše države nisu sposobne da ovo ishendluju, pa bi nas onda UEFA, kao teška srca, sve izbacila napolje".

On skreće pažnju na to da države moraju da imaju bezbednosni kapacitet, ukazujući na ovo:

"Ovo je vrlo ozbiljno pitanje, da ne bi Liga bila inkubator za novi rat na Balkanu, kao što su navijačke tribine, početkom 90-ih godina, bile inkubatori za paravojne formacije i rat. Nemoj da se pravimo ludi, nije to bilo pre 100 godina!".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

3

16.12.2016 19:03

Polako sa tu ligu,Soic

ODGOVORITE