Анализа и најава, ЕЛ: Вријеме је да "Пионир" прослави побједу!

Звезда - Макаби, поново! Вечерас у Дворани "Александар Николић" биће одиграна важна утакмица 12. кола Евролиге.

Кошарка 15.12.2016 | 13:45
Анализа и најава, ЕЛ: Вријеме је да "Пионир" прослави побједу!
Црвено-бели у 12. колу Евролиге дочекују госте из Тел Авива, прибијене уз зид. Локација: Хала "Александар Николић", где Звезда у најјачем такмичењу никад није победила "Понос Израела".

Црвена звезда мтс и Макаби одиграли су осам "европских" мечева кроз историју, а српски тим победио је два пута у тим окршајима. Интересантно - оба пута у Београду, али ниједном у хали "Александар Николић", за коју је "Понос Израела" заувек везан освајањем своје прве континенталне титуле.

Први пут када су црвено-бели код куће савладали екипу из Тел Авива, "Пионир" није био ни отворен. Било је то у четвртфиналној групи Купа шампиона 1972/73, када је тим са Малог Калемегдана славио убедљив тријумф 103:88. Садашњи дом професора Николића званично је отворио врата спортистима после те сезоне (24. маја 1973.).

Други - и засад последњи - пут када су црвено-бели оборили израелског великана на леђа, урадили су то у Комбанк арени, у марту прошле године, када је екипа из Тел Авива дошла у Србију као шампион Европе. Многи ће дуго памтити то вече, које је тим Дејана Радоњића завршио са чак 35 убачених поена у последњој четвртини.

Пред нови окршај са гостима из Израела, порука из свлачионице Звезде је јасна: Хоћемо да коначно победимо у "Пиониру"!

Када је изрекао, Радоњић је том реченицом пожелео прекид низа од два узастопна евролигашка неуспеха у "Пиониру", након пораза од Дарушафаке, па Жалгириса. Да би успели у томе, црвено-бели ће морати да одиграју на горњој граници могућности, да надокнаде извесно одсуство капитена Луке Митровића и да нађу начин да се изборе са снажним противником и његовим адутима и прилагођавањима (на пример, игра са ниском петорком).

Играчи Макабија добро су познати овдашњој публици. Најзвучнија имена екипе су Ендрју Гаудлок и Сони Вимс, звезде европске кошарке, које су се прошле године накратко враћале у НБА лигу. Уз њих и дугогодишњег вођу Девина Смита, жути дрес носи и Немац Маик Цирбес, центар који је у Звезди у протекле две године постао једна од најбољих "петица" Европе, као и Гал Мекел, бивши НБА плејмејкер који је почетком прошле сезоне оставио занемарљив траг у црвено-белом. За разлику од њих, навијачи Звезде неће имати прилику да виде Квинсија Милера, једног од својих љубимаца из прошле сезоне, који се и даље опоравља од тешке повреде колена, зарађене током летње паузе.

Изузев наведених, као и прекаљених Израелаца Гаја Пнина или Јогева Охајона, важне конце игре Макабија држе и центар Колтон Ајверсон (еx Бешикташ, Басконија, Каршијака) и експлозивна "четворка" Виктор Рад (еx Нижњи), који ће бити велики изазов за црвено-беле у тренутно кадровски најпроблематичнијој борби српског тима - на високим позицијама. Када су у питању "ниска" места у тиму, на београдски паркет поново ће истрчати још један повратник у Србију, некадашњи играч Радничког Ди Џеј Сили, који је недавно у победи над Олимпијакосом у Пиреју постигао 19 поена.

Радоњић је у најави утакмице објаснио да ће комплетан тим Звезде морати да пружи апсолутни максимум и да жели да тај "плафон" уз подршку с трибина буде и премашен. Као важан предуслов за то јасно се намећу дефанзивни фактори, у којима су црвено-бели неколико кола владали евролигашком статистиком (са 72 примљена поена по мечу), али су у последње три утакмице примали по 92 поена у просеку.

Марко Симоновић, први шутер црвено-белих у Евролиги (12,6 поена по мечу), очекује велику борбу.

"Улазимо у меч против екипе која је направљена да буде у врху Евролиге. Тамо за сада нису и сигурно да је код њих сада узбуна, због тих слабијих резултата по њиховим стандардима. Вероватно су сатерани уз зид, а човек када се бори за живот онда је најопаснији. Сигурно ће доћи да поврате изгубљено и морамо бити јако опрезни", рекао је он.

"Екипа су која може свакоме да убаци по 100 поена и више. Добили су Олимпијакос у Пиреју, тако да морамо да будемо максимално фокусирани, 40 минута, и мораћемо да играмо јаку, јаку одбрану, са што више контранапада и да тако тражимо шансу. Они осећају велики притисак код куће и због тога боље играју на страни, али понављам - доћи ће са 200 одсто, а ми ћемо морати да играмо још боље и да уз још већи притисак са трибина дођемо до додатне енергије. Само тако, заједно, можемо да дођемо до победе".

Утакмица Звезде и Макабија почеће у 20 часова, а један од два тима дефинитивно ће прекинути низ неуспеха. За црвено-беле та црна серија односи се само на евролигашке мечеве (Ефес, Жалгирис, Фенер), док је Макаби након пораза од Ефеса и Бамберга, код куће изгубио и од Хапоел Гилбоа Галила, у оквиру израелског првенства.

Зато ће "Понос Израела" вечерас ући у халу "Пионир" са упаљеним црвеним алармом, који ће хтети да искључи већ око 22 часа. Звездин циљ такође је јасан - задржати великана прибијеног уз зид и коначно га срушити у култној београдској дворани, где се Макаби 2013. извукао, проклизавањем Демаркуса Нелсона при шуту за победу.

Досадашњи мечеви Звезде и Макабија:

1972/73 (Куп шампиона, четвртфинале): Макаби - Звезда 113:102, Звезда - Макаби 103:88

1998/99 (Евролига, прва фаза): Звезда - Макаби 67:70, Макаби - Звезда 78:59

2013/14 (Евролига, прва фаза): Макаби - Звезда 96:82, Звезда - Макаби 76:78

2014/15 (Евролига, Топ 16): Макаби - Звезда 78:67, Звезда - Макаби 89:76

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар