Analiza i najava, EL: Vrijeme je da "Pionir" proslavi pobjedu!

Zvezda - Makabi, ponovo! Večeras u Dvorani "Aleksandar Nikolić" biće odigrana važna utakmica 12. kola Evrolige.

Košarka 15.12.2016 | 13:45
Analiza i najava, EL: Vrijeme je da "Pionir" proslavi pobjedu!
Crveno-beli u 12. kolu Evrolige dočekuju goste iz Tel Aviva, pribijene uz zid. Lokacija: Hala "Aleksandar Nikolić", gde Zvezda u najjačem takmičenju nikad nije pobedila "Ponos Izraela".

Crvena zvezda mts i Makabi odigrali su osam "evropskih" mečeva kroz istoriju, a srpski tim pobedio je dva puta u tim okršajima. Interesantno - oba puta u Beogradu, ali nijednom u hali "Aleksandar Nikolić", za koju je "Ponos Izraela" zauvek vezan osvajanjem svoje prve kontinentalne titule.

Prvi put kada su crveno-beli kod kuće savladali ekipu iz Tel Aviva, "Pionir" nije bio ni otvoren. Bilo je to u četvrtfinalnoj grupi Kupa šampiona 1972/73, kada je tim sa Malog Kalemegdana slavio ubedljiv trijumf 103:88. Sadašnji dom profesora Nikolića zvanično je otvorio vrata sportistima posle te sezone (24. maja 1973.).

Drugi - i zasad poslednji - put kada su crveno-beli oborili izraelskog velikana na leđa, uradili su to u Kombank areni, u martu prošle godine, kada je ekipa iz Tel Aviva došla u Srbiju kao šampion Evrope. Mnogi će dugo pamtiti to veče, koje je tim Dejana Radonjića završio sa čak 35 ubačenih poena u poslednjoj četvrtini.

Pred novi okršaj sa gostima iz Izraela, poruka iz svlačionice Zvezde je jasna: Hoćemo da konačno pobedimo u "Pioniru"!

Kada je izrekao, Radonjić je tom rečenicom poželeo prekid niza od dva uzastopna evroligaška neuspeha u "Pioniru", nakon poraza od Darušafake, pa Žalgirisa. Da bi uspeli u tome, crveno-beli će morati da odigraju na gornjoj granici mogućnosti, da nadoknade izvesno odsustvo kapitena Luke Mitrovića i da nađu način da se izbore sa snažnim protivnikom i njegovim adutima i prilagođavanjima (na primer, igra sa niskom petorkom).

Igrači Makabija dobro su poznati ovdašnjoj publici. Najzvučnija imena ekipe su Endrju Gaudlok i Soni Vims, zvezde evropske košarke, koje su se prošle godine nakratko vraćale u NBA ligu. Uz njih i dugogodišnjeg vođu Devina Smita, žuti dres nosi i Nemac Maik Cirbes, centar koji je u Zvezdi u protekle dve godine postao jedna od najboljih "petica" Evrope, kao i Gal Mekel, bivši NBA plejmejker koji je početkom prošle sezone ostavio zanemarljiv trag u crveno-belom. Za razliku od njih, navijači Zvezde neće imati priliku da vide Kvinsija Milera, jednog od svojih ljubimaca iz prošle sezone, koji se i dalje oporavlja od teške povrede kolena, zarađene tokom letnje pauze.

Izuzev navedenih, kao i prekaljenih Izraelaca Gaja Pnina ili Jogeva Ohajona, važne konce igre Makabija drže i centar Kolton Ajverson (ex Bešiktaš, Baskonija, Karšijaka) i eksplozivna "četvorka" Viktor Rad (ex Nižnji), koji će biti veliki izazov za crveno-bele u trenutno kadrovski najproblematičnijoj borbi srpskog tima - na visokim pozicijama. Kada su u pitanju "niska" mesta u timu, na beogradski parket ponovo će istrčati još jedan povratnik u Srbiju, nekadašnji igrač Radničkog Di Džej Sili, koji je nedavno u pobedi nad Olimpijakosom u Pireju postigao 19 poena.

Radonjić je u najavi utakmice objasnio da će kompletan tim Zvezde morati da pruži apsolutni maksimum i da želi da taj "plafon" uz podršku s tribina bude i premašen. Kao važan preduslov za to jasno se nameću defanzivni faktori, u kojima su crveno-beli nekoliko kola vladali evroligaškom statistikom (sa 72 primljena poena po meču), ali su u poslednje tri utakmice primali po 92 poena u proseku.

Marko Simonović, prvi šuter crveno-belih u Evroligi (12,6 poena po meču), očekuje veliku borbu.

"Ulazimo u meč protiv ekipe koja je napravljena da bude u vrhu Evrolige. Tamo za sada nisu i sigurno da je kod njih sada uzbuna, zbog tih slabijih rezultata po njihovim standardima. Verovatno su saterani uz zid, a čovek kada se bori za život onda je najopasniji. Sigurno će doći da povrate izgubljeno i moramo biti jako oprezni", rekao je on.

"Ekipa su koja može svakome da ubaci po 100 poena i više. Dobili su Olimpijakos u Pireju, tako da moramo da budemo maksimalno fokusirani, 40 minuta, i moraćemo da igramo jaku, jaku odbranu, sa što više kontranapada i da tako tražimo šansu. Oni osećaju veliki pritisak kod kuće i zbog toga bolje igraju na strani, ali ponavljam - doći će sa 200 odsto, a mi ćemo morati da igramo još bolje i da uz još veći pritisak sa tribina dođemo do dodatne energije. Samo tako, zajedno, možemo da dođemo do pobede".

Utakmica Zvezde i Makabija počeće u 20 časova, a jedan od dva tima definitivno će prekinuti niz neuspeha. Za crveno-bele ta crna serija odnosi se samo na evroligaške mečeve (Efes, Žalgiris, Fener), dok je Makabi nakon poraza od Efesa i Bamberga, kod kuće izgubio i od Hapoel Gilboa Galila, u okviru izraelskog prvenstva.

Zato će "Ponos Izraela" večeras ući u halu "Pionir" sa upaljenim crvenim alarmom, koji će hteti da isključi već oko 22 časa. Zvezdin cilj takođe je jasan - zadržati velikana pribijenog uz zid i konačno ga srušiti u kultnoj beogradskoj dvorani, gde se Makabi 2013. izvukao, proklizavanjem Demarkusa Nelsona pri šutu za pobedu.

Dosadašnji mečevi Zvezde i Makabija:

1972/73 (Kup šampiona, četvrtfinale): Makabi - Zvezda 113:102, Zvezda - Makabi 103:88

1998/99 (Evroliga, prva faza): Zvezda - Makabi 67:70, Makabi - Zvezda 78:59

2013/14 (Evroliga, prva faza): Makabi - Zvezda 96:82, Zvezda - Makabi 76:78

2014/15 (Evroliga, Top 16): Makabi - Zvezda 78:67, Zvezda - Makabi 89:76

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar