Вишеград има улицу Споменка Гостића

Вишеград је први град у Републици Српској који је улицу назвао по Споменку Гостићу, најмлађем погинулом борцу Војске Републике Српске.

Република Српска 15.12.2016 | 07:43
Вишеград има улицу Споменка Гостића
Скупштина општине Вишеград донела је одлуку да улица у насељу Гарча добије име по младом хероју, петнаестогодишњаку који је одбио да се склони од ратних страхота, већ је са комшијама и пријатељима био борац Војске РС и погинуо од гранате 20. марта 1993. године, недалеко од свог села Јовићи.

"Ми смо то обећали на Видовдан ове године и обећање испуњавамо" рекао је начелник Општине Вишеград Младен Ђуревић и захвалио одборницима који су идеју спровели у дело.

Давањем имена једне од улица у Вишеграду по Споменку требало би да постиди локалне власти у Добоју, које су годинама обећавале да ће то бити урађено у њиховом граду. Како су делови српског етничког простора некадашње општине Маглај (ФБиХ) припали Добоју, најприродније је било да он предњачи у очувању сећања на дечака. Оно што је до сада Добој урадио је постављање бисте дечаку у порти Спомен-цркве.

И даље ни у родном Добоју ни у Српској нема јавне установе која носи Споменково име. Ни његов гроб у засеоку Јовићи у близини Бочиње, једног од ранијих упоришта муџахедина, није измештен на територију РС.

АПЕЛ

Миле Савић, аутор документарног филма "Споменко на вечној стражи", који су приказује у градовима РС, апеловао је да начелници и одборници локалних заједница са грађанима погледају филм:



"Споменко је за свог кратког живота молио да његови вршњаци и пријатељи широм света помогну у лековима и храни немоћнима и гладнима. Апелујем на званичнике у РС да погледају филм јер ће пожелети да једну улицу или школу назову по њему."

Извор: Вечерње новости

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

лоо

15.12.2016 07:03

Ко у Африци с дјецом ратницима. Које дијете мозе с 15 година просудити сто ради. Ови који су одвели дијете у рат има да се суоце са законом. Дјецак није херој него зртва будала које су допустиле да се активира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Херој

16.12.2016 09:49

Потпуно тацно.

Name

Одговорност

15.12.2016 08:03

Ко ће да одговара јер су послали ово дијете да гине док су се дезертери крили по Београду или док нам је предсједник трговао цигарама и храном са истим онима који су Споменка убили ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

#

15.12.2016 12:10

Нису га послали, исао је својом вољом, зато и јест херој. А да је дезертера и сверцера ронхила, кратког партнера и века било, то ми сви знамо. Такви су данас воља овог народа. Малог ми је јско зао зато сто се борио за ГО.НА која његову зртву не xаслузују ни под разно..

Name

Дјеца

15.12.2016 13:57

Дјете од 15 година нема своју вољи, зато се и зове дјете. Одговорни су они који су му допустили да буде на првој линији док су дјеца од гузоња била у Београду, исто као данас Игор Д. који вози мерцедес док остали немају ни за хљеба.

Name

#

15.12.2016 15:42

Ако сам добро схватио, Споменко је био без родитеља, није био мазен и пазен него је био много зрелији од својих врсњака. А да је официрима било потпуно свеједно хоце ли он погинути, то ми је потпуно јасно. На примјер, из средње војне сколе у Сарајеву дјеца су била упуцена дуректно на фронт, син једног комсије је ту одмах и погинуо, а неки су збрисали у Србију. А послије рата су се вратили. И сви добро котирају код ових сверцера и рстних профитера који, по зељи и вољи овог народа, управљају овом недодјијом.

Name

ре#

15.12.2016 16:36

Потписујем да је све написано лаж. Био сам у средњој војној школи у Сарајеву 1992. године и одговорно тврдим да нико од ученика није ишао на фронт.

Name

Србин

15.12.2016 21:35

Јел има негдје неки саврсени свијет, гдје најбоље зиве најбољи медју људима? Споменко је усао у историју српског народа, а то није бас лако. И престаните да га упоредјујете са понајгорима медју нама, јер нису за поредјење.