Višegrad ima ulicu Spomenka Gostića

Višegrad je prvi grad u Republici Srpskoj koji je ulicu nazvao po Spomenku Gostiću, najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 15.12.2016 | 07:43
Višegrad ima ulicu Spomenka Gostića
Skupština opštine Višegrad donela je odluku da ulica u naselju Garča dobije ime po mladom heroju, petnaestogodišnjaku koji je odbio da se skloni od ratnih strahota, već je sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske RS i poginuo od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići.

"Mi smo to obećali na Vidovdan ove godine i obećanje ispunjavamo" rekao je načelnik Opštine Višegrad Mladen Đurević i zahvalio odbornicima koji su ideju sproveli u delo.

Davanjem imena jedne od ulica u Višegradu po Spomenku trebalo bi da postidi lokalne vlasti u Doboju, koje su godinama obećavale da će to biti urađeno u njihovom gradu. Kako su delovi srpskog etničkog prostora nekadašnje opštine Maglaj (FBiH) pripali Doboju, najprirodnije je bilo da on prednjači u očuvanju sećanja na dečaka. Ono što je do sada Doboj uradio je postavljanje biste dečaku u porti Spomen-crkve.

I dalje ni u rodnom Doboju ni u Srpskoj nema javne ustanove koja nosi Spomenkovo ime. Ni njegov grob u zaseoku Jovići u blizini Bočinje, jednog od ranijih uporišta mudžahedina, nije izmešten na teritoriju RS.

APEL

Mile Savić, autor dokumentarnog filma "Spomenko na večnoj straži", koji su prikazuje u gradovima RS, apelovao je da načelnici i odbornici lokalnih zajednica sa građanima pogledaju film:



"Spomenko je za svog kratkog života molio da njegovi vršnjaci i prijatelji širom sveta pomognu u lekovima i hrani nemoćnima i gladnima. Apelujem na zvaničnike u RS da pogledaju film jer će poželeti da jednu ulicu ili školu nazovu po njemu."

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

loo

15.12.2016 07:03

Ko u Africi s djecom ratnicima. Koje dijete moze s 15 godina prosuditi sto radi. Ovi koji su odveli dijete u rat ima da se suoce sa zakonom. Djecak nije heroj nego zrtva budala koje su dopustile da se aktivira.

ODGOVORITE
Name

Heroj

16.12.2016 09:49

Potpuno tacno.

Name

Odgovornost

15.12.2016 08:03

Ko će da odgovara jer su poslali ovo dijete da gine dok su se dezerteri krili po Beogradu ili dok nam je predsjednik trgovao cigarama i hranom sa istim onima koji su Spomenka ubili ?

ODGOVORITE
Name

#

15.12.2016 12:10

Nisu ga poslali, isao je svojom voljom, zato i jest heroj. A da je dezertera i svercera ronhila, kratkog partnera i veka bilo, to mi svi znamo. Takvi su danas volja ovog naroda. Malog mi je jsko zao zato sto se borio za GO.NA koja njegovu zrtvu ne xasluzuju ni pod razno..

Name

Djeca

15.12.2016 13:57

Djete od 15 godina nema svoju volji, zato se i zove djete. Odgovorni su oni koji su mu dopustili da bude na prvoj liniji dok su djeca od guzonja bila u Beogradu, isto kao danas Igor D. koji vozi mercedes dok ostali nemaju ni za hljeba.

Name

#

15.12.2016 15:42

Ako sam dobro shvatio, Spomenko je bio bez roditelja, nije bio mazen i pazen nego je bio mnogo zreliji od svojih vrsnjaka. A da je oficirima bilo potpuno svejedno hoce li on poginuti, to mi je potpuno jasno. Na primjer, iz srednje vojne skole u Sarajevu djeca su bila upucena durektno na front, sin jednog komsije je tu odmah i poginuo, a neki su zbrisali u Srbiju. A poslije rata su se vratili. I svi dobro kotiraju kod ovih svercera i rstnih profitera koji, po zelji i volji ovog naroda, upravljaju ovom nedodjijom.

Name

re#

15.12.2016 16:36

Potpisujem da je sve napisano laž. Bio sam u srednjoj vojnoj školi u Sarajevu 1992. godine i odgovorno tvrdim da niko od učenika nije išao na front.

Name

Srbin

15.12.2016 21:35

Jel ima negdje neki savrseni svijet, gdje najbolje zive najbolji medju ljudima? Spomenko je usao u istoriju srpskog naroda, a to nije bas lako. I prestanite da ga uporedjujete sa ponajgorima medju nama, jer nisu za poredjenje.