Никао скоро нови град на Дрини

Лозница "код Лагатора"

Србија 14.12.2016 | 15:54
Никао скоро нови град на Дрини
Лозница код Лагатора! Овако у шали све чешће говоре становници новог, великог насеља изнад Лознице, где се непрестано граде нова стамбено-пословна здања, отварају трговачки центри, апотеке, банке, радње...

Крај је добио једно од најсавременијих обданишта, не само у Србији, нову цркву, чија је корисна површина одмах иза храма Светога Саве на Врачару, базене, све спортске терене, прелепо шеталиште...

"Све је кренуло после подизања цркве на Лагатору, уз коју уз помоћ градске власти и верника подижемо духовни центар површине око 3500 квадратних метара, који ће бити средиште духовног и културног живота Јадрана", каже протојереј-ставрофор Милан Алексић, старешина лозничких православних храмова.



"Ово је заиста као неки нови град који ће имати и посебну `душу`, а не само дивно `тело` што је већ сада видљиво. У крипту цркве желимо да преселимо из Београда посмртне остатке нашег славног земљака Вука Караџића."

Изградња Лагатора и идеја да Вук буде "враћен кући" за сваку је похвалу, сматра угледни књижевник из Подриња и Мачве Никола Девура, аутор многих књижевних дела, међу којима је и она "Ружа Тодорова", која сведочи о првој љубави Вука Караџића.

Девура је био у друштву Иве Андрића, нашег нобеловца, кад је посетио Тршић. Ступајући на тло Вуковог родног краја, каже наш саговорник, Андрић је рекао: "Овај човек је урадио највише за Србе, после Светога Саве!"

"Уз тршићко, и ово огњиште Вуково указује на поштовање славног земљака, а лепо је што су у овом насељу и улице његове кћери Вилхемине Мине Караџић, Момчила Гаврића и патријарха Павла", казује епискпп шабачки Лаврентије, истичући да се са овог места као на длану види "пола Републике Српске и БиХ", Дрина, Гучево, Мајевица и Цер.

Стварно треба да буду срећни они чија је адреса живљења, данас, на Лагатору.

На Лагатру се, према речима лозничког градоначелника Видоја Петровића, све гради стриктно пожљиво урађеним пројектима. Намера је да насеље, заиста, буде "под конац".

"Одлучили смо да град ширимо на ову страну, што је одлично прихваћено, а да је раније било више мудрости, или боље рећи одговорности, град би се јос у минулом веку и деценију ширио на ову страну, па не бисмо имали поплаву којекаквих доградњи зграда, изградњу нових и тамо где им није место", каже градоначелник Петровић.



"Град је урадио комплетну инфраструктуру и будно прати изградњу и развој насеља на Лагатору, који је понос Лознице и Јадра.

(БН  телевизија/В.М)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

мами

15.12.2016 09:19

Лепо је процитати а вероватно много лепсе видети на терену. Само нека се гради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нова Јања

15.12.2016 20:44

Лозница је избјеглицам подијелила градјевински материјал за куце многе избјеглице са Брањева раде у Лоз

Name

Зика Лула

15.12.2016 09:32

Знам неке из РС који зиве у Лозници, а раде одговорне послове у Републици Српској. А знам и неке који на Лагатору перу паре. А знам и неке који су вецни градонацелници, иако се партије мењају. У лозници су се склонили многи з РС сумњивог порекла и сумњиво зарадјених пара. Имате цак и једног прекодринског градонацелника који зиви у Лозници а бирају га у РС. Да цовек не поверује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лула мира

15.12.2016 10:27

Шта је ту лоше, јесмо ли се борили да сви Срби живе заједно у једној држави.

Name

Откуцава

15.12.2016 10:35

А народ га Дебело "воли". Сваки пут крађом гласова дође на власт, али ничија није до зоре. Биће дупе гаће жваће.

Name

Ре Лула мира

15.12.2016 19:24

А Срби из Скандинавије и Њемацке, и Аустрије и Словеније,..... Сигурно цес и њих вратити да зиве у једној дрзави, за коју си се борио. Ти зиви, а они це узивати.

Name

Дјуро

15.12.2016 13:39

А у селима која припадају Опстини местани скупљају новац за асвалтирање улица да у 21веку неби зивели у блату..изводјац радова познат унапред нема тендера..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаке среће

15.12.2016 22:17

Живјети и трунути у Лозници...

ОДГОВОРИТЕ
Name

галеб

15.12.2016 22:59

Многе цркве су поправљене а сваки дан је све мање вјере и вјерника а висе патолоских лазова који говоре у име некога бога који је једино њима познат и правде која само њима одговара

ОДГОВОРИТЕ
Name

провидни су

15.12.2016 23:16

Цим се јављају ратни профитери и пропали попови јасно је да је пљацка у питању.Цувај се народе ових.Њима није до напредка и твога добра него да ти црно испод нокта извуку.А профитерима поруцујем да се дзаба крију иза попова,колаца,крстова јер це кад тад све њихове злоупотребе доци на видјело и одговараце за то.

ОДГОВОРИТЕ