Nikao skoro novi grad na Drini

Loznica "kod Lagatora"

Srbija 14.12.2016 | 15:54
Nikao skoro novi grad na Drini
Loznica kod Lagatora! Ovako u šali sve češće govore stanovnici novog, velikog naselja iznad Loznice, gde se neprestano grade nova stambeno-poslovna zdanja, otvaraju trgovački centri, apoteke, banke, radnje...

Kraj je dobio jedno od najsavremenijih obdaništa, ne samo u Srbiji, novu crkvu, čija je korisna površina odmah iza hrama Svetoga Save na Vračaru, bazene, sve sportske terene, prelepo šetalište...

"Sve je krenulo posle podizanja crkve na Lagatoru, uz koju uz pomoć gradske vlasti i vernika podižemo duhovni centar površine oko 3500 kvadratnih metara, koji će biti središte duhovnog i kulturnog života Jadrana", kaže protojerej-stavrofor Milan Aleksić, starešina lozničkih pravoslavnih hramova.



"Ovo je zaista kao neki novi grad koji će imati i posebnu `dušu`, a ne samo divno `telo` što je već sada vidljivo. U kriptu crkve želimo da preselimo iz Beograda posmrtne ostatke našeg slavnog zemljaka Vuka Karadžića."

Izgradnja Lagatora i ideja da Vuk bude "vraćen kući" za svaku je pohvalu, smatra ugledni književnik iz Podrinja i Mačve Nikola Devura, autor mnogih književnih dela, među kojima je i ona "Ruža Todorova", koja svedoči o prvoj ljubavi Vuka Karadžića.

Devura je bio u društvu Ive Andrića, našeg nobelovca, kad je posetio Tršić. Stupajući na tlo Vukovog rodnog kraja, kaže naš sagovornik, Andrić je rekao: "Ovaj čovek je uradio najviše za Srbe, posle Svetoga Save!"

"Uz tršićko, i ovo ognjište Vukovo ukazuje na poštovanje slavnog zemljaka, a lepo je što su u ovom naselju i ulice njegove kćeri Vilhemine Mine Karadžić, Momčila Gavrića i patrijarha Pavla", kazuje episkpp šabački Lavrentije, ističući da se sa ovog mesta kao na dlanu vidi "pola Republike Srpske i BiH", Drina, Gučevo, Majevica i Cer.

Stvarno treba da budu srećni oni čija je adresa življenja, danas, na Lagatoru.

Na Lagatru se, prema rečima lozničkog gradonačelnika Vidoja Petrovića, sve gradi striktno požljivo urađenim projektima. Namera je da naselje, zaista, bude "pod konac".

"Odlučili smo da grad širimo na ovu stranu, što je odlično prihvaćeno, a da je ranije bilo više mudrosti, ili bolje reći odgovornosti, grad bi se jos u minulom veku i deceniju širio na ovu stranu, pa ne bismo imali poplavu kojekakvih dogradnji zgrada, izgradnju novih i tamo gde im nije mesto", kaže gradonačelnik Petrović.



"Grad je uradio kompletnu infrastrukturu i budno prati izgradnju i razvoj naselja na Lagatoru, koji je ponos Loznice i Jadra.

(BN  televizija/V.M)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

mami

15.12.2016 09:19

Lepo je procitati a verovatno mnogo lepse videti na terenu. Samo neka se gradi!

ODGOVORITE
Name

nova Janja

15.12.2016 20:44

Loznica je izbjeglicam podijelila gradjevinski materijal za kuce mnoge izbjeglice sa Branjeva rade u Loz

Name

Zika Lula

15.12.2016 09:32

Znam neke iz RS koji zive u Loznici, a rade odgovorne poslove u Republici Srpskoj. A znam i neke koji na Lagatoru peru pare. A znam i neke koji su vecni gradonacelnici, iako se partije menjaju. U loznici su se sklonili mnogi z RS sumnjivog porekla i sumnjivo zaradjenih para. Imate cak i jednog prekodrinskog gradonacelnika koji zivi u Loznici a biraju ga u RS. Da covek ne poveruje

ODGOVORITE
Name

Lula mira

15.12.2016 10:27

Šta je tu loše, jesmo li se borili da svi Srbi žive zajedno u jednoj državi.

Name

Otkucava

15.12.2016 10:35

A narod ga Debelo "voli". Svaki put krađom glasova dođe na vlast, ali ničija nije do zore. Biće dupe gaće žvaće.

Name

Re Lula mira

15.12.2016 19:24

A Srbi iz Skandinavije i Njemacke, i Austrije i Slovenije,..... Sigurno ces i njih vratiti da zive u jednoj drzavi, za koju si se borio. Ti zivi, a oni ce uzivati.

Name

Djuro

15.12.2016 13:39

A u selima koja pripadaju Opstini mestani skupljaju novac za asvaltiranje ulica da u 21veku nebi ziveli u blatu..izvodjac radova poznat unapred nema tendera..

ODGOVORITE
Name

Jake sreće

15.12.2016 22:17

Živjeti i trunuti u Loznici...

ODGOVORITE
Name

galeb

15.12.2016 22:59

Mnoge crkve su popravljene a svaki dan je sve manje vjere i vjernika a vise patoloskih lazova koji govore u ime nekoga boga koji je jedino njima poznat i pravde koja samo njima odgovara

ODGOVORITE
Name

providni su

15.12.2016 23:16

Cim se javljaju ratni profiteri i propali popovi jasno je da je pljacka u pitanju.Cuvaj se narode ovih.Njima nije do napredka i tvoga dobra nego da ti crno ispod nokta izvuku.A profiterima porucujem da se dzaba kriju iza popova,kolaca,krstova jer ce kad tad sve njihove zloupotrebe doci na vidjelo i odgovarace za to.

ODGOVORITE